Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Καταστρέφεται η αρμένικη μονή Αγ.Γεωργίου στην Τουρκία

H Αρμενική Μονή του Αγίου Γεωργίου (Surb Gevorg) που βρίσκεται στο χωριό Sahinkaya της επαρχίας Ελαζίγκ της Τουρκίας (ιστορική Harput) είναι σε κακή κατάσταση,σύμφωνα με το  Panorama.am που επικαλείται το Ermenihaber.
Όλα τα κτίσματα της μονής καταστράφηκαν. Επί του παρόντος, μόνο η μισό-ερειπωμένη εκκλησία του μοναστηριού έχει επιβιώσει με ολική καταστροφή στο εσωτερικό του κτιρίου και ραγισμένες στήλες.
Το αρμενικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα είχε παλαιότερα εκκλησία, μπάνια, ορφανοτροφείο και το νεκροταφείο της. Εκτεινόταν σε  μια αρκετά μεγάλη περιοχή στο πάνω μέρος του χωριού. Έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες μαθητές από τότε που χτίστηκε και ήταν  άσυλο για μια ατελείωτη ροή προσφύγων μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων.


Κατά τη διάρκεια της περιόδου που την εξουσία είχε το κόμμα Τουρκικής Ένωσης και Προόδου η Μονή μεταφέρθηκε υπό τον έλεγχο του Σαδίκ Ekrem, ενός στρατιώτη από το Μπιτλίς.Ο  Ekrem και οι στρατιώτες του συνέχισαν το σκάψιμο στο μοναστήρι ελπίζοντας να εντοπίσουν τους θησαυρούς που κρύβονταν κάτω από αυτό. Σύμφωνα με τα λόγια των κατοίκων της περιοχής σε διαφορετικές περιόδους το μοναστήρι έχει τακτικά αποτελέσει αντικείμενο επιθέσεων από κυνηγούς θησαυρών, ως αποτέλεσμα των οποίων έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι χωρικοί αναφέρουν ότι τεράστιοι σταυροί, μια εικόνα ενός ιππέα φαίνονταν στους τοίχους της εκκλησίας πριν από το 1990. Ωστόσο, καταστράφηκαν από άγνωστους ανθρώπους χωρίς κανένα λόγο.
Πάνω από 35 χρόνια πριν το Ίδρυμα της Τουρκίας για την Προστασία και την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπέβαλε αίτημα για τη διατήρηση της μονής. Στη συνέχεια ο δήμος του Ελαζίγκ  και το Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας κατέγραψαν την περιοχή του ναού.
Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της Μονής του Αγίου Γεωργίου μέχρι στιγμής. Το μόνο πράγμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η μισοερειπωμένη εκκλησία και ένα μικρό κομμάτι γης γύρω από αυτό ήταν περιφραγμένη με συρματόπλεγμα και αφημένη έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...