Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη γυναικεία ορχήστρα του Αφγανιστάν παρουσιάζεται στην παγκόσμια σκηνή

AFGHAN GIRLS ORCHESTRA

Εν μέσω  απειλών θανάτου και κατηγοριών ότι ατίμωσαν τις  οικογένειές τους τολμώντας να παίξουν, γυναίκες του Αφγανιστάν σχημάτισαν την πρώτη εντελώς γυναικεία ορχήστρα χαράσσοντας  μια νέα μοίρα για τον εαυτό τους μέσω της μουσικής. Το συγκρότημα ετοιμάζεται να εισβάλλει  στην παγκόσμια σκηνή με μια παράσταση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η Zohra, ένα σύνολο από 35 νέες μουσικούς ηλικίας 13 έως 20 ετών, ορισμένες ορφανές ή από φτωχές οικογένειες, θα παίξουν  μπροστά  3.000 Διευθύνοντες Συμβούλους και αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Πέμπτη και στη συναυλία λήξης την Παρασκευή.


Με επικεφαλής την Negina Khpalwak, η οποία θα γιορτάσει τα 20α γενέθλιά της στην πτήση της επιστροφής από την Ευρώπη, τα κορίτσια έχουν ξεπεράσει τις απειλές κατά των ζωών τους και τις διακρίσεις σε αυτή τη βαθιά συντηρητική και κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα για να παίζουν μαζί. Με τα μαλλιά τους βιαστικά δεμένα, τα μάτια επικεντρωμένα στα όργανα, οι μουσικοί έπαιξαν  από κοινού κάτω από την  μπαγκέτα της Khpalwak νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια από τις τελευταίες πρόβες τους στην Καμπούλ πριν από τη συναυλία.
"Είναι η πρώτη γυναίκα μαέστρος του Αφγανιστάν," δήλωσε με υπερηφάνεια ο Δρ Ahmad Sarmast για την  Khpalwak, ο μουσικολόγος ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Αφγανιστάν  (ANIM) και την ορχήστρα Zohra.Ο Sarmast αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, οι οποίες  σπουδάζουν μουσική - η οποία είχε απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της καταπιεστικής διακυβέρνησης των Ταλιμπάν  την περίοδο 1996-2001 και εξακολουθεί να είναι παρακινδυνευμένη κίνηση στην συντηρητική με βάση το φύλο κοινωνία.Η(ορχήστρα) Zohra, λέει, είναι "πολύ συμβολική» για το Αφγανιστάν.
Στα 18,η βιολίστρια Zarifa Adiba έχει ήδη παίξει στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στο Νταβός, θα διευθύνει, επίσης, τέσσερα κομμάτια σαν δεύτερη διευθύντρια της ορχήστρας, όπου η νεαρή σιίτισα Χαζάρα κοπέλα με τα  ψηλά ζυγωματικά ξέρει πώς να κερδίσει την προσοχή και τη σιωπή από τις ενθουσιασμένες νεαρές μουσικούς.
Για τον Δρ Sarmast, που θέλει να προωθήσει "μια καλύτερη πλευρά της χώρας από τα Καλάσνικοφ, τους πυραύλους και τις επιθέσεις αυτοκτονίας", αυτά τα κορίτσια είναι καλύτεροι πρεσβευτές του Αφγανιστάν. «Ελπίζουμε να αλλάξουμε την εικόνα  του Αφγανιστάν στο εξωτερικό», είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...