Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η Ρωσία επιθυμεί αυτονομία για τους Κούρδους της Συρίας

middleeastmonitor
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, ένα  γραμμένο από το Κρεμλίνο νέο σύνταγμα για τη Συρία, φαίνεται να σκιαγραφεί το μέλλον του κράτους της Συρίας χωρίς αραβικό ούτε μουσουλμανικό χαρακτήρα. Το σχέδιο συντάγματος παραδόθηκε στους εκπροσώπους του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, καθώς και στην αντιπολίτευση.

Το έγγραφο περιλαμβάνει 27 άρθρα  και διαφέρει  πολύ από τα προηγούμενα συντάγματα, ιδίως όσον αφορά την ταυτότητα. Αντί να αναφέρεται στη Συρία με την επίσημη ονομασία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, το  υποτιθέμενο νέο σύνταγμα έχει περιοριστεί στο "Συριακή Δημοκρατία", διαγράφοντας την αραβική ταυτότητα από το όνομα του κράτους.



Τ προτεινόμενο ρωσικής έμπνευσης Σύνταγμα περιγράφει επίσης τη Συρία ως "κοσμική και δημοκρατική" δημοκρατία, και σβήνει το προηγούμενο άρθρο που ορίζει ότι η Ισλαμική νομολογία θα είναι θεμέλιο κάθε νομοθεσίας που ψηφίζεται στην αραβική χώρα.

Ομοίως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που απαιτούνταν προηγουμένως να έχει μουσουλμανική πίστη, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό της συντριπτικής πλειοψηφίας του συριακού λαού, επαναπροσδιορίστηκε ως από οποιαδήποτε πίστη και εθνικότητα.

Σε κάτι που  μπορεί να θεωρηθεί ως μία ακόμη επίθεση στο κυρίως αραβικό πληθυσμό της Συρίας, το σύνταγμα απαιτεί αυτόνομες κουρδικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, με βάση την ισότητα μεταξύ της  αραβικής και κουρδικής γλώσσας, παρ'ότι οι Κούρδοι είναι ένας σημαντικός μειονοτικός πληθυσμός.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η εξουσία στη Συρία θα πρέπει να αποκεντρωθεί από τις κεντρικές αρχές, στη Δαμασκό και θα αντιπροσωπεύεται από ένα νέο κοινοβούλιο που θα αποτελείται από τους περιφερειακούς εκπροσώπους των αποκεντρωμένων επαρχιακών κυβερνήσεων.

Το σχέδιο συντάγματος, αν είναι γνήσιο, είναι πιθανό να εκνευρίσει την συριακή αντιπολίτευση που θα δει τη "νέα" Συρία ως παρόμοια με ένα σοβιετικής εποχής υποτελές κράτος και όχι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία. Είναι επίσης πιθανό να σημάνει πρόβλημα για το καθεστώς του Άσαντ, ο οποίος θα κατηγορηθεί για προδοσία απέναντι στην αραβική ταυτότητα, και επιτρέποντας τη δημοκρατία να τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, που τώρα θεωρείται ευρέως ως μια ιμπεριαλιστική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...