e-dromos
Τελικά, δεν πήγε χαμένη η προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασίασαν τη δράση τους με σκοπό να πιέσουν τον Ομπάμα να υπογράψει διάταγμα απελευθέρωσης του Πορτορικανού πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα – ο οποίος είχε καταδικαστεί για «συνομωσία κατά των ΗΠΑ» επειδή αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, και ήταν φυλακισμένος εδώ και 35 χρόνια. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, 108.000 πολίτες των ΗΠΑ συνυπέγραψαν επίσημη αίτηση απονομής χάριτος, και άλλες 100.000 απ’ όλο τον κόσμο έστειλαν ανάλογη επιστολή στον Λευκό Οίκο. Ακόμη, τις τελευταίες πέντε Παρασκευές τα τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Λευκού Οίκου «βομβαρδίστηκαν» με το αίτημα «Πρόεδρε Ομπάμα, απελευθέρωσε τον Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα τώρα!».
political prisonersΕνώ οι ελπίδες θάμπωναν όσο περνούσαν οι εβδομάδες και οι μέρες, την περασμένη Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Πορτορικανός αγωνιστής θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους στις 17 Μαΐου! Η απελευθέρωση άνευ όρων ήταν σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα είχε στο παρελθόν αρνηθεί προτάσεις για απονομή χάριτος με αντάλλαγμα να «εκφράσει τη μετάνοιά του» για τον αγώνα του ενάντια στην αποικιακή υπερδύναμη. Την ίδια μέρα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε και τη δραστική μείωση της ποινής της τρανσέξουαλ στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξης επειδή διέρρευσε στα Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της Ουάσιγκτον. Θα αποφυλακιστεί κι αυτή στις 17 Μαΐου.
Συνολικά πάντως οι μειώσεις ποινών και απονομές χάριτος από τον Ομπάμα δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των προηγούμενων προέδρων, και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν καταδικασμένους είτε για οικονομικά εγκλήματα είτε για εμπόριο ναρκωτικών. Ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα και η Τσέλσι Μάνινγκ αποτελούν τις μοναδικές ίσως εξαιρέσεις. Στη φυλακή παραμένουν δεκάδες προοδευτικοί πολιτικοί κρατούμενοι στους οποίους δεν δόθηκε χάρη, παρόλο που πολλοί από αυτούς είναι έγκλειστοι για πάνω από 30 χρόνια. Ανάμεσά τους ο ηγέτης του βορειοαμερικανικού ιθαγενικού κινήματος Λέοναρντ Πελτιέ (από το 1976) και ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας Μουμία Αμπού Τζαμάλ (από το 1981)…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου