Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Οι Χριστιανοί του Ιράκ επιστρέφουν σπίτια τους


al-monitor

Erbil, ιρακινό Κουρδιστάν -O Touma Youssef, ένας ιρακινός χριστιανός γνωστός ως Αμπού Finan, στάθηκε για πρώτη φορά σε 2½ χρόνια στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού του στην πόλη της Karemlash, ανατολικά της Μοσούλης.

Θλίψη γέμισαε τα μάτια του καθώς έβλεπε  τι είχε απομείνει. Ο Abu Finan, μετά τη συνταξιοδότησή του από το Υπουργείο Γεωργίας στην επαρχία Νινευή, είχε περάσει το χρόνο του απολαμβάνοντας τον κήπο του, φυτεύοντας διάφορα είδη λουλουδιών και δέντρων.

Τώρα ο κήπος του έχει χαθεί.Οι μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους (IS) τον κατέστρεψαν όταν πήραν τον έλεγχο της περιοχής στα μέσα του 2014 και έκαναν το σπίτι του μια στρατιωτική βάση. Κατέστρεψαν τα έπιπλα και λεηλάτησαν τα υπάρχοντά της οικογένειας. Όταν ο  ιρακινός στρατός  απελευθέρωσε την πόλη στις 24 Οκτωβρίου, το μόνο που έμεινε στο σπίτι του Αμπού Finan ήταν ένα χάος, και τοίχοι γεμάτοι με συνθήματα υποκίνησης βίας κατά των χριστιανών.



"Επέστρεψα στο σπίτι με τη σύζυγό μου για να το καθαρίσουμε και να προσπαθήσουμε να επισκευάσουμε τις βλάβες. Έφερα μαζί αρκετούς εργάτες για να καθαρίσουν τον κήπο. Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σπίτι τώρα. ... Επιμένουμε να επιστρέψουμε, παρ'όλα αυτά και παρ 'όλες τις περιστάσεις », είπε στο Al-Monitor.

Η σύζυγός του, Amira Μουμπάρακ, μάζευε τα υπολείμματα από τα ρούχα που ήταν  σκορπισμένα γύρω στο πάτωμα για να τα κάψει. Εκείνη είπε στο Al-Monitor ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος να παρέχει προστασία για τους Χριστιανούς στη Κοιλάδα της Νινευή. "Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε, αλλά πρέπει το κράτος να μας δώσει εγγυήσεις προστασίας , έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε  την ίδια τραγωδία των τελευταίων δύο χρόνων», είπε.

Το ζευγάρι ήταν πιο τυχερό από κάποιες άλλες οικογένειες στην πόλη, αφού δεν τους  έκαψαν το σπίτι ή δεν το κατέστρεψαν με άλλο τρόπο , όπως στις περιπτώσεις του  70% των σπιτιών.

Δεδομένου ότι οι χριστιανικές οικογένειες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις απελευθερωμένες περιοχές, το Al-Monitor είδε ομάδες νεαρών χριστιανών εθελοντών να καθαρίζουν σπίτια και άλλα κτίρια αλλά και  δρόμους.

"Εμείς, ως εθελοντές, εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση στο Karemlash καθαρίζοντας τα σπίτια, τις εκκλησίες και τους δρόμους σε συντονισμό με τους πολίτες της πόλης," είπε ο Valentine, ένας Χριστιανός νέος  ανάβοντας ένα κερί στην εκκλησία St. Addai στο κέντρο της Karemlash, στο Al-Monitor. "Είμαστε πρόθυμοι να επιστρέψουμε στις απελευθερωμένες περιοχές μας."

Ο αιδεσ. Thabet Habib της εκκλησίας στο Karemlash είπε στο Al-Monitor, "έχει έρθει η ώρα για τους Χριστιανούς να επιστρέψουν στις απελευθερωμένες περιοχές στην Κοιλάδα της  Νινευή , τώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Αυτή η επιστροφή θα είναι σταδιακή. "

Ο Habib, δήλωσε ότι  το 80% των υποδομών  καταστράφηκαν στην περιοχή Hamdaniya, όπου βρίσκεται η Karemlash. Περίπου οι μισοί από τους εκτοπισμένους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν αμέσως και οι  υπόλοιποι θα έρθουν σταδιακά, είπε. Ωστόσο,ο  Habib σημειώνει κάποια εμπόδια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή.

"Μερικοί άνθρωποι φοβούνται μια παρουσία [που πλανάται] μελών του ΙΚ ή ατόμων που κατηγορούνται ότι είναι πιστοί στο ΙΚ στην απομακρυσμένη πόλη", είπε. "Άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στους γείτονες που μετείχαν στη λεηλασία και το κάψιμο των σπιτιών. Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επισκέπτονταν τις  περιοχές μας και ζούσαν  μαζί μας πριν τεθούν  υπό τον έλεγχο του ΙΚ. "

Ο Habib τόνισε ότι η κατάσταση ασφάλειας πρέπει να διευκρινιστεί προσεκτικά και να επιλυθεί. Είπε ότι οι άνθρωποι που κατηγορούνται ότι ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες θα πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι οι Χριστιανοί θα πρέπει να πάρουν εγγυήσεις ότι οι περιοχές τους θα προστατεύονται. "Οι Χριστιανοί πρέπει να αισθάνονται ότι είναι οι φορείς λήψης αποφάσεων στις δικές τους περιοχές", πρόσθεσε.

Τώρα που έχει απελευθερωθεί, η περιοχή υπάγεται στον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας, και σε  δύο χριστιανικές φατρίες , τις Μονάδες Προστασίας της  Νινευή  και τις Ταξιαρχίες της   Βαβυλώνας , που πολέμησαν με τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης  για να εκδιώξουν το IS.

Παρά το πέρασμα σχεδόν τριών μηνών από την απελευθέρωση της Hamdaniya, η περιοχή δεν είναι έτοιμη για να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι.Ο Επαρχιακός Επίτροπος Nissan Κουρούμι είπε ότι η πρώτη μέριμνα  είναι για την ανοικοδόμηση των υποδομών και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών.

Ο Κουρούμι είπε στο Al-Monitor, "Η ιρακινή κυβέρνηση, η διεθνής κοινότητα και οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις δεν έχουν κάνει  κανένα βήμα για την ανοικοδόμηση."

Η Sara Bahnam, μια εκτοπισμένη κάτοικος της Karemlash , μένει στην Ankawa. Πολλοί έχουν καταφύγει στα προάστια του Ερμπίλ. Είπε στο Al-Monitor, "Κουραστήκαμε και σιχαθήκαμε να ζούμε  εκτοπισμένοι και να πληρώνουμε ενοίκια τα τελευταία χρόνια. Θα είμαι η πρώτη που θα επιστρέψει στην Hamdaniya και στο σπίτι μου, ανεξάρτητα από τα εμπόδια. Οι περιοχές τώρα απελευθερώνονται από τα νύχια του IS. "

Ο  πληθυσμός της περιοχής  Hamdaniya , η οποία είναι ως επί το πλείστον χριστιανική, ήταν 175.000 το 2009, σύμφωνα με την Στατιστική Διεύθυνση της Νινευή, και εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 200.000 πριν να  δεχτεί επίθεση το 2014.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...