Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Κούρδισσα επικεφαλής:Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει τους Κούρδους στη Συρία


al-monitor
Καμισλί, Συρία - Η Fawza al Yusuf, μια Σύρια Κούρισσα από μια μικρή οικογένεια, άφησε τη βόρεια Συρία ως έφηβη και μαθήτρια το 1991, φοβούμενη τη σύλληψη για τις πολιτικές της   δραστηριότητες. Έλαβε μέρος στην εξέγερση που ξέσπασε στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1977 και παραμένει σε εξέλιξη, αποκαλώντας τον εαυτό της Zakho Zaghrous από το Zakho, μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν, και το όρος Zaghrous, το  οποίο δεσπόζει στην οροσειρά μεταξύ της ιρανικών και ιρακινών κουρδικών περιοχών.


Η οικογένεια της Yusuf ήταν όπως και πολλοί άλλοι στη Rojava, όπως οι Κούρδοι της Συρίας αποκαλούν το Κουρδιστάν. Αυτή και τρεις αδελφές της συμμετείχαν  όλες στην κουρδική εξέγερση στην Τουρκία, θεωρώντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αντισταθούν στην καταπίεση που αντιμετώπιζαν. Η μεγαλύτερη αδελφή της Fawza, η Ρόζα, ο οποίος πήρε το όνομα ενός άλλου βουνού  του Κουρδιστάν, Joodi, ως πολεμικό ψευδώνυμο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του ιρακινο-κουρδικού εμφύλιου πολέμου το 1995.

Μετά από 10 χρόνια μαχόμενη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στα βουνά, το 2011 η Γιουσούφ επέστρεψε στη βόρεια Συρία, με τον κοινωνικό της ιστό των Κούρδων, Αράβων και των Ασσυρίων. Είναι πλέον μια ηγέτιδα και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος  Rojava-Βόρεια Συρία , την δημοκρατική αυτόνομη διοίκηση που επιβλέπει κατά κύριο λόγο τις  κουρδικές περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

Η Yusuf κάθισε για μια συνέντευξη με το Al-Monitor στις  16η Δεκεμβρίου στο γραφείο της στο Καμισλί.


Al-Monitor:  Τι νιώθεις όταν περιγράφεσαι ως μια συμβολική ηγέτιδα στην Rojava; Πότε φύγατε από την οικογένειά σας και την ιδιαίτερη πατρίδα σας; Γιατί επιστρέψατε; Βλέπετε ότι είναι ένας τρόπος διόρθωσης του παρελθόντος;

Yusuf:   Ο συριακός κουρδικός λαός έχει αντιμετωπίσει πολιτιστική και πολιτική εκμηδένιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της έκτακτης ανάγκης και του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε στην περιοχή. Να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πολιτική δράση ήταν πολύ δύσκολο για εμάς, εξαιτίας των συλλήψεων από το συριακό καθεστώς. Πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν, εκτοπίστηκαν ή καταζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Υποβλήθηκα σε αυτές τις πρακτικές και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τις σπουδές μου στη Συρία και να συνεχίσω με την πολιτική πάλη στο εξωτερικό, στα βουνά του Κουρδιστάν. Αυτό ήταν στην αρχή της δεκαετίας του 1990.

Επέστρεφα  κρυφά για να κάνω πολιτική δουλειά, αλλά λόγω της κατάστασης ασφάλειας και του γεγονότος ότι ήμουν καταζητούμενη από το καθεστώς, αναγκάστηκα  να φύγω και πάλι. Μετά την έναρξη της συριακής εξέγερσης, καθώς και με τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία από το 2011, επέστρεψα στην πατρίδα για να προσπαθήσουμε και να στέψουμε τον αγώνα στον οποίο  είχαμε εμπλακεί για πολλά χρόνια με μόνιμη νίκη και να βρούμε μια λύση που θα εγγυάται τα  πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας.

Al-Monitor:   Τι βλέπετε για το ασαφές μέλλον της Rojava, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων; Γιατί [οι Κούρδοι] προχωρούν στη Raqqa, όπου οι Συριακές Δημοκρατικές  Δυνάμεις [SDF], οι Λαϊκέςς Μονάδες Προστασίας [PYD] και οι Μονάδες Προστασίας των Γυναικών οδηγούν τη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης;

Yusuf:   Το μέλλον της Συρίας στο σύνολό της είναι ασαφές, και αυτό μας επηρεάζει προφανώς πάρα πολύ, αλλά είμαι αισιόδοξη παρά τους κινδύνους, επειδή οι Κούρδοι έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδίως εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι έχουν σήμερα τη στρατηγική και τη δύναμη για να γίνουν ένας ισχυρός παίκτης στην Συρία του μέλλοντος. Φυσικά, υπάρχουν προκλήσεις και  κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτό ισχύει επίσης και για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη Συρία.

Όσον αφορά την εκστρατεία της Raqqa , υπάρχουν πολλοί λόγοι. Εν ολίγοις: Πρώτον,η  Raqqa είναι η λεγόμενη πρωτεύουσα του ΙΚ, και κάθε επίθεση που αντιμετωπίζουν οι κουρδικές πόλεις, όπως οι Κομπανί, Τελ Αμπιάντ και al-Shadadi στην περιοχή Jazeera προέρχεται από εκεί. Αν δεν απελευθερώσουμε την περιοχή αυτή από το ΙΚ, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις δικές μας περιοχές.

Δεύτερον, το τουρκικό κράτος και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει εργάζονται για να απειλήσουν τις  περιοχές μας, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο  μπλοκάρουν το έργο μας για την οικοδόμηση μιας ομοσπονδίας στη βόρεια Συρία. Προσπαθούν να καταλάβουν περιοχές κοντά στην κουρδική περιοχή, ώστε να μπορούν να μας επιτίθενται συνεχώς και να μας σταματήσουν από την οικοδόμηση μιας πολιτικής οντότητας που θα εγγυάται τα δικαιώματα των Κούρδων. Εκτός και αν εμείς, ως Κούρδοι,  απαντήσουμε λαμβάνοντας μέρος στην απελευθέρωση της Raqqa, οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους θα καταλάβουν τη Raqqa.Και από πάνω , θα τη μετατρέψουν σε μια στρατιωτική βάση, αποτελώντας μόνιμη απειλή για εμάς, παρόμοια με την κατάσταση στο νότιο Κουρδιστάν [ιρακινό Κουρδιστάν] και την περιοχή Bashiqa σήμερα.

Τρίτον, είναι το SDF που μάχεται για την απελευθέρωση της Raqqa. Το SDF περιλαμβάνει Κούρδους, που είναι φυσικό αφού οι Κούρδοι αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού της Raqqa και είναι δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τους αδελφούς εκεί. Τέταρτον, οι Κούρδοι έχουν προτείνει μια λύση που θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι είναι μια ολοκληρωμένη δημοκρατική λύση για τη Συρία που μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα του κουρδικού λαού πάρα πολύ. Πιστεύουμε ότι μια επίλυση του κουρδικού ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα σε ολόκληρη τη Συρία. Ως εκ τούτου, το όλο θέμα της Συρίας μας αφορά, όπως και η παρουσία του ΙΚ στην Raqqa, επειδή είναι ένα εμπόδιο για την επίτευξη της σταθερότητας στη Συρία σε γενικές γραμμές, η οποία επηρεάζει άμεσα την κατάστασή μας σε μεγάλο βαθμό.

Al-Monitor:   Θα συνεργαστείτε με το καθεστώς, αν μια ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία αναγνωριστεί;

Yusuf:   Ανακοινώσαμε κατά την έναρξη [των συνομιλιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2013] ότι ήμασταν έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το καθεστώς και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης  για να βρουν μια λύση στη συριακή κρίση, αλλά μείναμε έξω, έχοντας περιθωριοποιηθεί και εμποδισθεί από το να λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις της Γενεύης και άλλες συναντήσεις για το συριακό ζήτημα.

Επειδή οι περιοχές που απελευθερώσαμε  από το IS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες χρειάζονται κοινή διαχείριση των διαφόρων περιοχών, και ιδιαίτερα αφού αυτή η περιοχή επεκτάθηκε με την απελευθέρωση της Ιεράπολης της Συρίας,της  Shadadi και άλων, ο κανόνας της αυτονομίας για ορισμένες περιοχές δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες όσον αφορά τη διοίκηση, την οικονομία και την ασφάλεια. Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή διοίκηση μεταξύ των περιφερειών, το οποίο είναι αυτό που μας ώθησε να αναπτύξουμε ένα κοινό διοικητικό σύστημα. ...

Επίσης, ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα είναι η πιο ρεαλιστική λύση για την επίλυση της κρίσης στο σύνολο της Συρίας. Σε αυτή τη βάση, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε - όχι μόνο με το καθεστώς, αλλά και με όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το συριακό ζήτημα προκειμένου  να συζητήσουμε ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό πρόγραμμα, και αν το συριακό καθεστώς αποδέχεται το εν λόγω έργο, δεν έχουμε καμία αντίρρηση για τη διαπραγμάτευση μαζί του. Φυσικά, θα ήταν καλύτερα αν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μιας διεθνούς ομπρέλας.

Al-Monitor:   Η δημοκρατική αυτοδιακυβέρνηση στη Rojava περιλαμβάνει τη Raqqa στις κουρδικές επαρχίες, εφόσον έχει απελευθερωθεί;

Yusuf:   Το σημαντικό για μας είναι να απελευθερώσουμε τη Raqqa από το IS και να εξουδετερώσουμε τον κίνδυνο που ενέχει για τις περιοχές μας. Όσον αφορά τη διοίκηση της Raqqa, είναι οι άνθρωποι της Raqqa που θα πρέπει να το αποφασίσουν αυτό. Το βασικό πράγμα για μας είναι η ανάπτυξη ενός διοικητικού συστήματος που αντιπροσωπεύει όλα τα στοιχεία, πολιτιστικής και πολιτικής ποικιλομορφίας,στη  Raqqa, και η πόλη να πάψει να είναι ένα μέρος όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις οργανώνονται. Για εμάς, αυτό που είναι σημαντικό  είναι οι αποφάσεις του λαού της Raqqa.

Al-Monitor:   Πότε, κατά την άποψή σας, θα τελειώσει ο πόλεμος; Πότε θα δημιουργηθούν οργανώσεις πολιτών στις κουρδικές περιοχές της Rojava και τη βόρεια Συρία;

Yusuf:   Εάν δεν μπορέσει να βρεθεί  πολιτικός συμβιβασμός που να ευχαριστεί όλες τις πλευρές, θα είναι δύσκολος ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, όπως συνέβη στο Ιράκ. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένα πολιτικό σύστημα που να περιλαμβάνει όλες τις ταυτότητες, την εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία, προκειμένου να αποφευχθεί η ιρακινή εμπειρία. Πιστεύω ότι το σύστημα του δημοκρατικού φεντεραλισμού που προτείνουμε είναι η καλύτερη δυνατή λύση για όλη της Συρίας, και αν όχι, τότε ο αποκλεισμός μιας εθνοτικής, θρησκευτικής ή σεκταριστικής  ομάδας  θα σημαίνει ότι  ο πόλεμος συνεχίζεται με τη μία ή την άλλη μορφή, και το τέλος του IS θα σημάνει μόνο την εμφάνιση ενός νέου IS.

Όσο για τη σύσταση οργανώσεων στη Rojava, αφού κηρύξαμε τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση τον Ιανουάριο του 2014 πολλές πολιτικές οργανώσεις έχουν συσταθεί, τόσο αστικές όσο και πολιτιστικές, οι οποίες είναι ενεργές. Υπερασπιζόμαστε τις περιοχές μας, και παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία της οικοδόμησης. Οι οργανώσεις δεν αγνοούνται παρά τον πόλεμο που ζούμε.

Al-Monitor:   Που θα στηρίζεται  η δημιουργία εκπαιδευτικών και διοικητικών οργανισμών στην Raqqa ; Σε δημογραφικά στοιχεία ή την οικονομική και πολιτική επιρροή;

Yusuf:   Νομίζω ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε κάτι επειδή αφού η Raqqa θα  είναι απελευθερωμένη, οι άνθρωποι της θα αποφασίσουν. Εμείς θα βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό διοικητικό σύστημα που προσφέρει ισότητα και δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους της Raqqa, ανεξάρτητα από εθνοτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από την εμπειρία των Τελ Αμπιάντ και την Ιεράπολη της Συρίας, και είναι ζωτικής σημασίας ότι οι άνθρωποι της Raqqa θα αυτοδιοικούνται και θα γίνει αυτάρκεις με κάθε τρόπο.

Al-Monitor:   Μετά την απελευθέρωση της Raqqa , θα έχετε σχέσεις με το PKK [Κουρδικό Εργατικό Κόμμα], το οποίο πολεμά την Τουρκία; Ή θα έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ανάλογα με την κατάσταση;

Yusuf:   Η Τουρκία χρησιμοποιεί συνεχώς την παρουσία του ΡΚΚ στο βόρειο τμήμα της Συρίας ως πρόσχημα για τις επιθέσεις της, αλλά είναι ένα εντελώς ψευδές επιχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είναι εχθρική προς τους Κούρδους και αρνείται να τους αφήσει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, προκειμένου να τους αποτρέψει από το να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους στην Τουρκία. Η σύλληψη των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και η επίθεσή της στην Ένωση Δημοκρατικού Κόμματος το επιβεβαιώνουν αυτό. Ο βασικός λόγος που η Τουρκία επιτίθεται στις περιοχές μας είναι ότι το  ΙΚ υπέστη μια ήττα . Η Τουρκία δεν μάχεται το ΙΚ, καταπολεμά εκείνους που είναι ενάντια στο ΙΚ. Όταν η  Ιεράπολη Συρίας ήταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, η Τουρκία ήταν ατάραχη. Δεν είχε κανένα πρόβλημα. Αλλά όταν το στρατιωτικό συμβούλιο Ιεράπολης της Συρίας απελευθέρωσε την περιοχή, η Τουρκία άλλαξε τις ισορροπίες. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να δεχθεί το ΙΚ δίπλα της, αλλά απορρίπτει μια δημοκρατική δύναμη.

Αφού απελευθερώσαμε τις παραμεθόριες περιοχές από το ΙΚ,δεν  κάναμε τίποτα για να βλάψουμε  τις καλές σχέσεις γειτονίας  με την Τουρκία και άλλες χώρες , παρά το γεγονός ότι η Τουρκία σκοτώνει πολλούς άοπλους Κούρδους πολίτες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να διασχίσουν τα σύνορα σε αναζήτηση εργασίας. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση.

Al-Monitor:   Τι θα συμβεί αν η Τουρκία αρνηθεί να σας αφήσει να προχωρήσετε στην Raqqa; Θα το αντιμετωπίσετε;

Yusuf:   Η Τουρκία όχι  μόνο απορρίπτει να προχωρήσουμε, απορρίπτει επίσης την κουρδική συμμετοχή στην απελευθέρωση της Raqqa. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό επειδή είμαστε Σύριοι, και είναι το νόμιμο δικαίωμά μας να λάβουμε μέρος στην απελευθέρωση της Raqqa από το σκοτάδι του ΙΚ και να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας εκεί. Η πρώτη εκστρατεία για την  Raqqa ξεκίνησε με το όνομα Επιχείρηση Οργή του Ευφράτη στις 4 Νοεμβρίου, και το δεύτερο στάδιο ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει την SDF από την προώθηση.

Al-Monitor:   Νομίζετε ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς τους Κούρδους θα αλλάξει όταν ο Donald Trump αναλάβει τα καθήκοντά του;

Yusuf:   Δεν  πιστεύουμε ότι η  πολιτική θα αλλάξει ριζικά, επειδή η Αμερική είναι ένα κράτος  θεσμών που έχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική.Κυρίως, οι δηλώσεις και οι θέσεις του Τραμπ πριν από τις εκλογές και μετά  δείχνουν ότι οι θετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί  θα συνεχιστούν και ότι η συνεργασία μας θα αναπτύσσεται και θα μεγαλώνει. Η μάχη συνεχίζεται στη Συρία, η οποία έχει γίνει μια κόλαση που δε μοιάζει με καμία άλλη, και οι Κούρδοι, με το PYD τους και  τις Μονάδες Προστασίας των Γυναικών, πολέμησαν μαζί με το SDF και απελευθέρωσαν πολλές πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...