Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η παντομίμα στην Αίγυπτο ως μέσο κοινωνικής αλλαγής



al-monitor
Σε ένα από τους  εκκωφαντικούς δρόμους του Καΐρου,η νεαρή μίμος  Nour Nasr θαμπώνει σιωπηλά τους περαστικούς με την εκπληκτική απόδοσή της που φέρνει τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων και αυξάνει την ευαισθητοποίησή τους  σχετικά με κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Τα υποτιμητικά τα βλέμματα, η παρενόχληση και η αστυνομική καταστολή,λέει η  Nasr  δεν την πειράζουν. "Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και έχουμε ένα μήνυμα. Επιδιώκουμε να αναβιώσει η παντομίμα ως τέχνη του δρόμου, καθώς και να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, "είπε στο Al-Monitor.

Η Nasr είναι μέλος μιας ομάδας παντομίμας που ονομάζεται "Esmo ... Εh;» (Πώς ονομάζεται αυτό;), η οποία εκτελεί αυτοσχέδια σκετς σε δημόσιους χώρους, συμμετέχει σε φεστιβάλ παντομίμας σε διάφορα μη κυβερνητικά θέατρα και εκπαιδεύει άλλους να διαδώσουν αυτά που με πάθος πιστεύουν .

Σχετική εικόνα

Μια καλυμμένη με πέπλο γυναίκα,λέει η  Nasr ,αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη μάχη, όπως αυτή του να σπάσει τα κοινωνικά στερεότυπα γυρνώντας  στους δρόμους του Καΐρου και ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να κάνει παραστάσεις παντομίμας. Στην Αίγυπτο,οι  γυναίκες με πέπλο  αντιμετωπίζουν συχνά κοινωνική πίεση όταν ενταχθούν σε μια ορισμένη τέχνη. Για τη Nasr, φαίνεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί βγαίνει στους δρόμους και έρχεται σε άμεση επαφή με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα.

"Οι άνθρωποι συνήθως μας αποκαλούν  κλόουν, αλλά έχουμε συνηθίσει σε αυτό και δεν μας ενοχλεί πια," είπε η Nasr.

Η νεαρός καλλιτέχνης πρόσθεσε ότι μαζί με άλλους συναδέλφους της γυναίκες με πέπλο  εργάζονται για να συνθλίψουν τα κοινωνικά ταμπού που εμποδίζουν τις  γυναίκες με πέπλο από τη συμμετοχή σε κάθε είδους τέχνης στην Αίγυπτο.

«Η τέχνη δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο φύλο ή άτομα με ένα συγκεκριμένο στυλ. Η τέχνη είναι για όλους τους ανθρώπους. Οι γυναίκες που φέρουν πέπλο έχουν δεξιότητες και είναι σε θέση να ασκούν την κάθε τέχνη », πρόσθεσε η Nasr.

Η παντομίμα έχει πρόσφατα αρχίσει να αυξάνεται στην Αίγυπτο με τους καλλιτέχνες να δίνουν παραστάσεις στους δρόμους και στην underground καλλιτεχνική σκηνή, με στόχο να φέρουν την τέχνη πίσω στη ζωή εκτός από την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης .

Η Safaa el-Mohamady, συν-ιδρυτής της «Esmo ... Εh;" της  ομάδας παντομίμας, δήλωσε ότι θα κάνουν χρήση της τέχνης για την αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών ζητημάτων στην Αίγυπτο. «Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνούν τα λόγια, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν τις ενέργειες. Το να θυμάσαι κάποιον από τον τρόπο που ενεργεί είναι πιο ισχυρό και αποτελεσματικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παντομίμα είναι το  πιο πιστευτή είδος τέχνης, "είπε η El-Mohamady στο Al-Monitor.

Πρόσθεσε ότι το καλύτερο πράγμα σχετικά με παντομίμα είναι ότι μιλά μια παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό τους.

Η El-Mohamady είπε επίσης ότι είχε παρατηρήσει ότι πολλά κορίτσια, ειδικά εκείνα που είναι καλυμμένα, θέλουν να ασκήσουν την παντομίμα, και έτσι η ομάδα οργάνωσε εργαστήρια για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το στυλ τους για να τους διδάξει την τέχνη.

"Αν σας αρέσει να παίζετε, η κίνηση,η  τρέλα ασχέτως αν έχετε πέπλο ή όχι, μπορείτε να απολαύσετε μια διακεκριμένη εμπειρία με την τέχνη της παντομίμας," έγραψε η El-Mohamady  στη σελίδα Facebook της ομάδας, καλώντας τις γυναίκες να συμμετάσχουν σε μια ημερίδα που διοργάνωσε μαζί με τον συν-ιδρυτή της ομάδας Ahmed El-Borei. Μερικοί από τις εκπαιδευμένες γυναίκες έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα τους και τώρα συμμετέχουν στις παραστάσεις της.

Η El-Mohamady και ο El-Borei γνωρίστηκαν  μέσω του κοινού τους πάθος για τη παντομίμα περίπου έξι χρόνια πριν. Παντρεύτηκαν και ίδρυσαν την ομάδα «Esmo ... Εh;» το 2010. Μετά το γάμο τους, μετέτρεψαν το σπίτι τους σε ένα εργαστήριο για μίμους.

Από το 2011, το ζευγάρι διοργανώνει το φεστιβάλ" 100 χιλιάδες Μίμοι για την Αλλαγή » , το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες καλλιτέχνες παντομίμας που παίζουν  για τους λάτρεις της τέχνης. Πέρυσι,οι el-Mohamady και el-Borei αποφάσισαν να κάνουν για πέμπτη φορά το φεστιβάλ, παρά την τεταμένη κατάσταση ασφάλειας και την έλλειψη πόρων.

"Η εκτέλεση παντομίμας στην Αίγυπτο δεν είναι εύκολη. Είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, το απολαμβάνουμε και προσπαθούμε όσο μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να γνωρίσουν πράγματα γι 'αυτό », δήλωσε ο el-Borei.

Οι παραστάσεις παντομίμας στους δρόμους είναι δύσκολες στην Αίγυπτο, καθώς οι καλλιτέχνες χρειάζονται άδεια από την αστυνομία, η οποία συνήθως διαρκεί πολύ χρόνο και μπορεί μερικές φορές να απορριφθεί.

Ωστόσο,ο el-Borei είπε ότι η παντομίμα αξίζει το ρίσκο γιατί μέσα από τους ηθοποιούς της τέχνης μπορεί να προωθήσει μηνύματα και  ευαισθητοποίηση σχετικά με κρίσιμα ζητήματα της χώρας. "Σε παραστάσεις  παντομίμα , οι άνθρωποι είναι  πολύ συγκεντρωμένοι επειδή θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει. Και αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να περάσεις μηνύματα ", πρόσθεσε.

Ο el-Borei πιστεύει επίσης ότι η τέχνη της παντομίμας από μόνη της είναι πολύ δύσκολη. «Φαίνεται εύκολο όταν κάνεις σαν να γελάς ή πίνεις. Αλλά όταν παίζεις  ένα σενάριο, ένα θεατρικό έργο, θα πρέπει να είσαι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θα πρέπει να έχεις αυτό το μίγμα για να είσαι σε θέση να δώσεις  μια παράσταση παντομίμας », είπε.

Στη παντομίμα, μόνο οι ηθοποιοί κοσμούν το στάδιο και μπορεί να υπάρξει μουσική και ελάχιστος φωτισμός, αλλά καθόλου σκηνογραφία ή σκηνικά. Οι μίμοι  ντυμένοι στα μαύρα και άσπρα και τα πρόσωπά τους βαμμένα μαύρα και άσπρα.

Μερικοί ιστορικοί λένε ότι η παντομίμα χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μια τέχνη που προέρχεται από τους αρχαίους Φαραώ. Αναπτύχθηκε στην Αγγλία και εξακολουθεί να πραγματοποιείται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι ένας από τους πιο γνωστούς μίμους μέχρι σήμερα ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από το θέατρο και τον κινηματογράφο κατά τη βουβή περίοδο.

Ενώ γενικά η δημοτικότητά της δεν είναι πολύ μεγάλη,η παντομίμα εξακολουθεί να είναι ένας ξεχωριστός κλάδος στην Αίγυπτο.Το Πηδάλιο Πολιτισμού  El Sawy , για παράδειγμα, φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ παντομίμας.

Παρά τις προκλήσεις,οι  el-Mohamady και el-Borei δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν παραστάσεις παντομίμας για μια ζωή με ένα όνειρο που λένε ότι μπορεί να εκπληρωθεί. «Θέλουμε να δούμε τα παιδιά μία ημέρα να  παίζουν παντομίμα στους δρόμους ακριβώς όπως τα βλέπουμε να παίζουν ποδόσφαιρο», δήλωσε ο el-Mohamady. "Η τέχνη έχει μια μεγάλη ικανότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις καθημερινές τους απογοητεύσεις", πρόσθεσε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...