Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Διαδηλώσεις στο Μαρόκο

Ένας διαδηλωτής κρατά μια ανάγνωση αφίσα στα αραβικά: «Το κράτος δεν σέβεται τις υποσχέσεις ότι" όπως μαροκινό ασκούμενοι καθηγητές συμμετέχουν σε ένα συλλαλητήριο στο Ραμπάτ στις 29 Ιανουαρίου, το 2017, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης, προτείνεται διατάγματα για την απασχόληση των εκπαιδευόμενων.  (Φωτογραφία AFP)

Χιλιάδες μέλη εργατικών συνδικάτων και εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι  πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις στο Μαρόκο για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά και τις κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους.
Περισσότερα από 1.000 μέλη του ισχυρού εργατικού συνδικάτου UMT (Γενική  Ένωση  Μαροκινών  Εργατών) βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ραμπάτ, την Κυριακή, καλώντας για άμεσα κυβερνητικά μέτρα κατά της διαφθοράς.


Οι διαδηλωτές είπαν ότι έχουν «σιχαθεί» τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η  κρατική διαφθορά έχει γίνει ανεξέλεγκτη στο Μαρόκο.
Μια ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη αργότερα την Κυριακή με περισσότερους από 2.000 ασκούμενους καθηγητές οι οποίοι  συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι ασκούμενοι καθηγητές ήταν κυρίως απογοητευμένοι με τα τελευταία κυβερνητικά διατάγματα που θα μειώσουν τις επιδοτήσεις και θα επηρεάσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
Αντικυβερνητικά συνθήματα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πολλά από τα οποία θυμίζουν τα συνθήματα που επαναλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια του ισλαμικού κινήματος Αφύπνισης που εξαπλώθηκε σε όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής της Βόρειας Αφρικής περίπου έξι χρόνια πριν.
"Ελευθερία,αξιοπρέπεια,κοινωνική δικαιοσύνη", φώναζαν οι διαδηλωτές. 
"Η κυβέρνηση μας απαξιώνει  εδώ και μήνες και το μέλλον μας είναι αβέβαιο", δήλωσε ένας διοργανωτής διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα ακολουθηθούν από παρόμοιες διαδηλώσεις κατά τις προσεχείς ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...