Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Βιβλιοθήκες στα τρένα της Γεωργίας

Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας για την παροχή βιβλίων σε γεωργιανή Σιδηροδρόμων

georgianjournal

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας ένωσε τις δυνάμεις της με το Γεωργιανό Σιδηρόδρομο  στη προσπάθεια του τελευταίου  να δημιουργήσει μικρές βιβλιοθήκες στα τρένα. Το  Georgian Journal ήρθε σε  επαφή  με τη Mari Chkonia,Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας, για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το έργο. 



"Η Εθνική Βιβλιοθήκη τρέχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Ισορροπία που υποστηρίζει και παρέχει βιβλία στις τοπικές βιβλιοθήκες σε περιοχές σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά η Ισορροπία έχει ενωθεί , επίσης,με την πρωτοβουλία των Γεωργιανών Σιδηροδρόμων στη  δημιουργία βιβλιοθηκών στα τρένα. Σχεδιάζουμε να δωρίσουμε μια συλλογή  από βιβλία για τον Σιδηρόδρομο. Σε  πρώτη φάση μια βιβλιοθήκη, που περιέχει περίπου 100-200 βιβλία, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε ένα βαγόνι και χρόνο με το χρόνο και άλλα βαγόνια θα  εξοπλίζονται με βιβλία, επίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολίτες είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή και να προσφέρουν από  τα βιβλία τους στο Γεωργιανό Σιδηρόδρομο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 
geotv.ge

Είναι πολύ σημαντικό, ότι η πρωτοβουλία πραγματοποιείται όχι μόνο από δύο δομές, αλλά η κοινωνία και οι πολίτες συμμετέχουν επίσης ενεργά σε αυτή. Επί του παρόντος, μια σειρά από βιβλία που έχουν ήδη συλλεχθεί και  η Εθνική Βιβλιοθήκη πρόκειται επίσης να συμβάλει με μια σειρά από βιβλία για το Σιδηρόδρομο », -ανέφερε η  Mari Chkonia στη συνέντευξη με το Georgian Journal. 

"Όσο για το έργο Ισορροπία , που ξεκίνησε το 2012 από τον Giorgi Kekelidze,  επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γεωργίας.Το έργο  αποσκοπεί  στην αναβάθμιση των βιβλιοθηκών στα χωριά και τις περιοχές της Γεωργίας, καθώς και στην ίδρυση νέων βιβλιοθηκών. Έχουμε ήδη επισκεφθεί περίπου 500 χωριά μέχρι τώρα και 90 ακόμα χωριά βρίσκονται στην λίστα αναμονής. Τα χωριά που έχουν φτωχές βιβλιοθήκες ή δεν έχουν καθόλου έρχονται σε  επαφή μαζί μας και μας ενημερώνουν σχετικά με τις απαιτήσεις τους. Σε απάντηση,τους στέλνουμε νέα βιβλία. Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι πολίτες και μερικά τυπογραφεία μας έχουν βοηθήσει στη συλλογή βιβλίων και δωρίζουν μέρος τους. Πέρα από αυτό,η παροχή βιβλίων στα χωριά συχνά συνοδεύεται με ενδιαφέρουσες ομιλίες και συναντήσεις που πραγματοποιούνται από τον ίδιο τον Giorgi Kekelidze. Οι ντόπιοι εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον προς την πρωτοβουλία μας και  έχουν θετική ανταπόκριση, καθώς αρκετά συχνά οι βιβλιοθήκες τους στερούνται σύγχρονης λογοτεχνίας και βιβλίων. Στη συνέχεια, θα βάλουμε τα δυνατά μας για να εκπληρώσουμε τις ανάγκες τους. Πολλές φορές μας στέλνουν κατάλογο των βιβλίων που θέλουν να διαβάσουν. Η επίσκεψη σε χωριά κατά μήκος των συνόρων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Υπάρχει ένα χωριό που βρίσκεται στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν που ονομάζεται Erisimedi (η ελπίδα του έθνους), κατοικήθηκε με οικολογικούς  μετανάστες. Δεν είχαν ούτε βιβλιοθήκη, ούτε βιβλία, έτσι επισκεφτήκαμε το χώρο και φέραμε νέα βιβλία στα πλαίσια του έργου μας ", -είπε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας . 
geotv.ge

Όπως είναι γνωστό, μια ειδική ψηφιακή βάση  δεδομένων θα είναι διαθέσιμη, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ελέγξουν τη λίστα των βιβλίων που παρέχονται σε ένα συγκεκριμένο τρένο. Σύμφωνα με τον  Dachi Tsaguria, επικεφαλής του γραφείου ποιότητας των υπηρεσιών των Γεωργιανών  Σιδηροδρόμων, οι βιβλιοθήκες θα προσφέρουν βιβλία ξένης γλώσσας για τους τουρίστες, επίσης.

Συντάκτης: Lika Chigaldze

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...