Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η κοινότητα Χώρα(Khora) στην Αθήνα:ένα συλλογικό-κοινοτικό κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες

Αθήνα, Ελλάδα -  Μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών κάθονται στο χώρο υποδοχής φορτίζοντας τα τηλέφωνά τους καθώς μια σταθερή χορωδία γέλιου παιδιών έρχεται από την αίθουσα διασκέδασης στη Khora(Χώρα),ένα διοικούμενο από ακτιβιστές  κέντρο της κοινότητας που παρέχει ανακούφιση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ελληνική πρωτεύουσα . 
Το συνεταιριστικό κοινοτικό κέντρο είναι στη γειτονιά Εξάρχεια, ένα κέντρο ακτιβισμού και  αλληλεγγύης προσφύγων  στην Αθήνα. 
Ο Rami Farajpour, 21, ένας Κούρδος που έφυγε από το Ιράν λόγω των πολιτικών προβλημάτων με την κυβέρνηση, έφτασε στις ακτές της Λέσβου στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο το 2016.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά σχεδίαζε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Δυτική Ευρώπη, άρχισε τον εθελοντισμό στη Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που φτάνουν με σαθρές λέμβους την επόμενη από την άφιξή του. 


Μετά τη γνωριμία με τους ακτιβιστές αλληλεγγύης από όλη την Ευρώπη, τελικά μετακόμισε μαζί τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου έστησαν την επιχείρησή τους για μαγείρεμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Πειραιά, μέχρι που η  Χώρα άνοιξε τις πόρτες της  τον Οκτώβριο μετά από τρεις μήνες ενημέρωσης.
Ο Rami, ο οποίος ελπίζει να λάβει άσυλο και να γίνει καλλιτέχνης τατουάζ στην Ελλάδα, κάνει τη μετάφραση και διοικητικά καθήκοντα στη Χώρα αρκετές φορές την εβδομάδα.
Έξι ημέρες την εβδομάδα, η Χώρα  παρέχει σε  πρόσφυγες και μετανάστες μια σειρά  υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων οδοντιατρικής, πληροφορίες, νομικές υπηρεσίες, μαθήματα γλώσσας, μαθήματα για παιδιά και internet, μεταξύ άλλων. Στο μέλλον, ελπίζουν να παρέχουν επίσης βασικές ιατρικές υπηρεσίες για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Με τις  κακές ανθρωπιστικές συνθήκες στα διοικούμενα από τη κυβέρνηση  κέντρα, κέντρα όπως η Χώρα παρέχουν μια κρίσιμη υπηρεσία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Έμα, ​​μια  εθελόντρια η  οποία αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους εθελοντές του Κέντρου συμμετείχαν στον ακτιβισμό αλληλεγγύης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ οι αφίξεις ήταν υψηλές το 2015 και το 2016.
Είπε ότι η Χώρα, μαζί με  τις διοικούμενες από ακτιβιστές  καταλήψεις που παρέχουν στέγαση των προσφύγων και των μεταναστών στην Αθήνα, καλύπτουν ένα κενό που η ελληνική πολιτεία αφήνει.

"Καθώς οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν αρκετά φυσιολογική ζωή πίσω στη πατρίδα τους, θέλαμε να παρέχουμε ένα μέρος που να τους επιτρέπει να ασχοληθούν με αυτό το χώρο, να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με αυτό το χώρο και να απομακρυνθούν από την απέραντη αίσθηση ότι είναι μόνο ένας αριθμός."
Κείμενο από τον Patrick Strickland:  @P_Strickland_
Φωτογραφίες από Nick Παλαιολόγος:  @PaleologosNick

Η ιστοσελίδα της κοινότητας:khora-athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...