Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Νταλίτ,οι ανέγγιχτοι

Αποτέλεσμα εικόνας για dalit
noctoc
Περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Ασία ζουν μια αβέβαιη ύπαρξη και αποφεύγονται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας λόγω της κατάταξης τους ως ανέγγιχτους ή Ντάλιτ στο κάτω μέρος του άκαμπτου συστήματος των καστών .Οι Ντάλιτ υφίστανται διακρίσεις, τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην ιδιοκτησία γης, και είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, όπου συνήθως γίνεται κατάχρηση εναντίον τους, ακόμη και σκοτώνονται στα χέρια της αστυνομίας και από ομάδες της ανώτερης κάστας που απολαμβάνουν την προστασία του κράτους.



Οι Ντάλιτ στην Ινδία δεν μπορούν να διασχίσουν τη διαχωριστική γραμμή που διαχωρίζει το δικό τους μέρος του χωριού από αυτό που κατέχουν οι ανώτερες κάστες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια πηγάδια, να επισκέπτονται τους ίδιους ναούς και εκκλησίες, να πίνουν από το ίδιο φλιτζάνι σε πάγκους όπου πωλείται τσάι , ή να διεκδικήσουν γη που είναι νόμιμα δική τους. Τα παιδιά Ντάλιτ συχνά υποχρεώνονται να κάθονται στο πίσω μέρος στις αίθουσες διδασκαλίας, και οι κοινότητες τους στο σύνολό τους υποχρεώνονται να εκτελούν ταπεινωτικές τελετές στο όνομα της κάστας. Οι Ντάλιτ γυναίκες συχνά γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε αυτό που έχει επικαλεστεί ως το κρυφό απαρτχάιντ της Ασίας, ολόκληρα χωριά σε πολλές πολιτείες της Ινδίας παραμένουν εντελώς διαχωρισμένα, σύμφωνα με το σύστημα της κάστας. Καταχρήσεις που βασίζονται πάνω στο σύστημα της κάστας, επικρατούν επίσης στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ιαπωνία, και πολλά αφρικανικά κράτη.

Η κατάσταση 

Πάνω από 100.000 περιπτώσεις βιασμών, δολοφονιών, εμπρησμούς και άλλες βαρβαρότητες κατά των Ντάλιτ καταγράφονται στην Ινδία κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι οι Ντάλιτ είναι πολύ απρόθυμοι αλλά και αδυνατούν (λόγω έλλειψης αστυνομικής συνεργασίας) να καταγγείλουν εγκλήματα που γίνονται εναντίον τους, ο πραγματικός αριθμός των καταχρήσεων εις βάρος τους είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος.

Οργανισμοί της ίδιας της Ινδίας, έχουν αναφέρει ότι οι περιπτώσεις αυτές συνήθως σχετίζονται με τις προσπάθειες των Ντάλιτ να αγνοήσουν την κοινωνική τάξη της κάστας, ή στη ζήτηση ελάχιστου μισθού και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους. Πολλές από τις φρικαλεότητες εναντίον τους διαπράττονται από την αστυνομία. Ακόμη και οι δράστες μεγάλης κλίμακας σφαγών Ντάλιτ έχουν διαφύγει τη δίωξη.

Υπολογίζεται ότι περίπου σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία, μεταξύ των οποίων δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά, είναι δέσμιοι εργάτες, που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, για να εξοφλήσουν ένα χρέος. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι Ντάλιτ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ντάλιτ είναι ρακοσυλλέκτες που πρέπει να καθαρίζουν με τα χέρια τους κόπρανα από δημόσια και ιδιωτικά αποχωρητήρια, και είναι επίσης υπεύθυνοι για τη απαλλαγή νεκρών ζώων. Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες.

Η σεξουαλική δουλεία των Ντάλιτ κοριτσιών και των γυναικών συνεχίζει να λαμβάνει θρησκευτική επικύρωση. Σύμφωνα με το σύστημα Ντεβτάσι, χιλιάδες κορίτσια Ντάλιτ στις πολιτείες της νότιας Ινδίας αναγκάζονται να είναι επίσημα παντρεμένα ή αφιερωμένα σε μια θεότητα ή σε ένα ναό. Όταν αφιερωθούν, αυτά τα κορίτσια αδυνατούν να παντρευτούν, αφού αναγκάζονται να γίνουν πόρνες για τα μέλη της κοινότητας που ανήκουν στις ανώτερες κάστες, και τελικά δημοπρατούνται σε ένα αστικό οίκο ανοχής.

Εξελίξεις

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η βία κατά των Ντάλιτ έχει κλιμακωθεί δραματικά ως απάντηση στις αυξανόμενες κινήσεις για τα δικαιώματα των Ντάλιτ.

Αν και το σύστημα για τους " ανέγγιχτους " έχει επίσημα καταργήθηκε στο σύνταγμα της Ινδίας το 1950, και πολλές νομοθεσίες έχουν ήδη θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το σύστημα της κάστας, όπως η δέσμια εργασία, η χειρωνακτική συλλογή απορριμμάτων, το σύστημα Ντεβτάσι, και άλλες βαρβαρότητες κατά τα μέλη της κοινότητας των Ντάλιτ, ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας παραμένει εντελώς άνεργο αφού δεν επιβάλλεται. Οι νόμοι είναι σε ανοιχτή κατάσταση εμπαιγμού και η συνενοχή σε επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων των Ντάλιτ έχει γίνει ένα καλά τεκμηριωμένο υπόδειγμα αυτής της διεξαγωγής.

Τον Δεκέμβριο του 1999, η εθνική εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ντάλιτ-ένα λαϊκό κίνημα ινδικών ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δεκατέσσερις πολιτείες - συλλογικά υπόβαλαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια υπογραφές στο ινδό πρωθυπουργό ζητώντας την κατάργηση του συστήματος των "ανέγγιχτων" και προτρέπει τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για καθαρή αντιμετώπιση στο ζήτημα των καστών που βασίζεται πάνω τις διακρίσεις και τη κατάχρηση.

Πολλοί φορείς από συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, έχουν κάλεσε την ινδική κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης των Ντάλιτ. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων (CERD) δήλωσε σαφώς ότι η κατάσταση των Ντάλιτ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων, και ότι ο όρος καταγωγή που περιέχεται στο άρθρο 1 της σύμβασης δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε εθνική καταγωγή, αλλά συμπεριλαμβάνει και την κατάσταση των Ντάλιτ.

Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ακτιβιστών που πήραν μέρος ενάντια στο απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και Αφρικοαμερικανών ακτιβιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ήδη αρχίσει να υποστηρίζουν τον αγώνα των Ντάλιτ.

Η ινδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποπειραθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες των ινδικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ευαισθητοποίηση των αγώνων ενάντια των καστών σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις και στην πορεία τους προς το Ινδικό Κοινοβούλιο. Η κατάσταση των Ντάλιτ είναι το μόνο θέμα που έχει συστηματικά κοπεί από τη διάσκεψη της διακυβερνητικής διαδικασίας στη χώρα μέχρι σήμερα.

Επόμενα Βήματα 

Η Ινδία και άλλες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίσουν ή / και να επιβάλουν νομοθεσίες για την κατάργηση των διακρίσεων που βασίζονται στο σύστημα της κάστας, και ενδεχομένως, πρακτικές που σχετίζονται με τη κάστα όπως οι "ανέγγιχτοι", η δέσμια εργασία, η χειρωνακτική συλλογή απορριμμάτων, και το σύστημα Ντεβτάσι.

Οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να επεκταθούν σε προσκλήσεις του Ειδικού Εισηγητή για να ερευνήσει τις ρατσιστικές διακρίσεις που βασίζονται στο σύστημα της κάστας και άλλων μορφών διακρίσεων που βασίζονται στη εθνική καταγωγή στις αντίστοιχες χώρες τους.

Όλα τα έθνη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι, διακρίσεις που βασίζονται στο σύστημα της κάστας και παρόμοιες διακρίσεις σε βάρος των περιθωριοποιημένων πληθυσμών στην Ασία και την Αφρική να αντιμετωπιστούν ρητά, σύμφωνα με το στις χάρτες, τις ανακηρύξεις και το πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ντάλιτ την Ινδία, οι Μπουρακουμίν στην Ιαπωνία, και άλλοι πληθυσμοί σε παρόμοιες καταστάσεις θα πρέπει να αναγνωριστούν ρητά ως ομάδες ανθρώπων που έχουν υποστεί πολυετείς και επίμονες μορφές διακρίσεων και κακοποίησης με βάση την καταγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...