Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η επόμενη κίνηση της Χεζμπολάχ μετά τη νίκη στο Χαλέπι


al-monitor
Η κατάληψη του Χαλεπίου από δυνάμεις πιστές στο Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ, έχει δώσει μια ώθηση στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το σιιτικό κίνημα έχοντας ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο   της Συρίας από το 2013 είχε οδηγηθεί σε περιθωριοποίηση στην πατρίδα του, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις πάνω του αυξήθηκαν . Η μάχη και η  νίκη στο Χαλέπι την 22η Δεκεμβρίου ενίσχυσε την αφήγηση για "νίκη" της Χεζμπολάχ έναντι στους  πολιτικούς της αντιπάλους και ανάμεσα στη λαϊκή βάση της και ενδεχομένως θα βοηθήσουν να δικαιολογήσει τις μελλοντικές μάχες που ο οργανισμός μπορεί να διεξάγει στη Συρία.


«Η κατάληψη του Χαλεπίου από τη  Χεζμπολάχ δείχνει ότι ο αγώνας της μαζί με το καθεστώς του Άσαντ ήταν η  σωστή επιλογήι," είπε ο Abdallah Younes, ένας σιίτης κάτοικος της κοιλάδας Μπεκάα, στο Al-Monitor. Η απόφαση της Χεζμπολάχ να στείλει χιλιάδες μαχητές για την υποστήριξη του  Άσαντ οδήγησε σε βαριές επιπτώσεις  στην Μπεκάα και αλλού στο Λίβανο, για την οποία οι Λιβανέζοι επέκριναν την οργάνωση. Η εύφορη κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα με τη Συρία στον ανατολικό Λίβανο, ήταν στην πρώτη γραμμή του Συριακού πολέμου από το 2013. Αντάρτες της Συρίας έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει  την περιοχή , η οποία έχει γίνει επίσης στόχος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 2014,η Jabhat al-Nusra πραγματοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Λιβάνου επίσης συγκρούστηκαν με μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους (IS) στην ορεινή περιοχή Qalamoun, ανατολικά της Μπεκάα.Το  IS ήταν πίσω από πολλές επιθέσεις στην Μπεκάα, συμπεριλαμβανομένης μιας στο χριστιανικό χωριό Qaa τον Ιούνιο το 2016.



Οι  έντονες μάχες στον πόλεμο της Συρίας  προκάλεσαν μια  κυρίως σουνιτική αντίδραση εναντίον των  φιλικών  προς τον Άσαντ δυνάμεων που  ενισχύονταν από τη Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές δυνάμεις υπό τη μορφή στρατευμάτων από το Ιράν και Λαϊκών Μονάδων Κινητοποίησης από το Ιράκ.Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν επίσης λάβει ρωσική κάλυψη από τον αέρα  από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Η σύγκρουση σήμερα θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας σεχταριστικός πόλεμος με μεσολαβητές ανάμεσα σε δύο άξονες: ένα σιιτικό (που αποτελείται από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, τη Συρία και τη Ρωσία) και έναν άλλο σουνιτικό(συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας). Παρ 'όλα αυτά, η Άγκυρα άλλαξε θέση μετά την επίτευξη συμφωνίας  το Σεπτέμβριο με τη Ρωσία, η οποία της επέτρεψε να εξαπολύσει επιθέσεις στη συριακή κουρδική Νέμεσή της κάτω από το λάβαρο της Επιχείρησης Ασπίδα του  Ευφράτη .

Εν τω μεταξύ, στην λιβανική πολιτική σκηνή, η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το χριστιανικό Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα, με επικεφαλής τον Μισέλ Αούν, και το κίνημα των Σιιτών Αμάλ και στέκονται ενάντια ενός συνασπισμού του σουνιτικού Future Movement, με επικεφαλής τον Σαάντ Χαρίρι,των  Χριστιανικών Δυνάμεων Λιβάνου και του Προοδευτικού κόμματος των Δρούζων. Μια σαφής στροφή δύναμης στο πεδίο της μάχης υπέρ του ιρανικού, σιιτικού άξονα στη Συρία κατά τις εβδομάδες πριν από την πτώση του Χαλεπίου μεταφράστηκε  στο Λίβανο στην εκλογή της 31ης Οκτωβρίου του προτιμώμενου από τη  Χεζμπολάχ προεδρικού υποψήφιου , Αούν, και το σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής το Χαρίρι ως πρωθυπουργό.

"Η νίκη  στο Χαλέπι έβαλε τέλος στον  τοπικό αγώνα του κόμματος και βοήθησε να δημιουργήσει μια στροφή στην πολιτική εξίσωση,"είπε ο  Brahim Beyram, ένας δημοσιογράφος του Λιβάνου και αναλυτής που αναλύει τη Χεζμπολάχ για το  an-Nahar, στο Al-Monitor. Πηγή κοντά στον Χαρίρι ο οποίος μίλησε στο  Al-Monitor είπε ότι η επικείμενη πτώση του Χαλεπίου και η κλίση στην πολιτική έκβαση στη Συρία υπέρ του καθεστώτος ήταν μερικοί από τους παράγοντες που διευκόλυναν την πολιτική συμφωνία στο Λίβανο. O Χαρίρι, έχει ήδη αποδυναμωθεί από το οικονομικό σκάνδαλο της εταιρείας του Oger που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πίστευε ότι αν το Χαλέπι έπεφτε, αυτό θα σήμαινε μια σαφή στροφή δύναμης υπέρ στη Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, έτσι συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ο Αούν τον επέλεξε να το πράξει.

«Οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι. Η Χεζμπολάχ έχει κατορθώσει να γείρει την πλάστιγγα στη Συρία και στο Λίβανο. Αυτό θα καταπνίξει σίγουρα την κριτική, αν και περιορισμένη, που αντιμετωπίζει η οργάνωση σε τοπικό επίπεδο, "είπε ο Χασάν, κάτοικος της Dahieh ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του, στο Al-Monitor.

Η Χεζμπολάχ έχει χάσει μεταξύ 1.500 έως 2.000 μαχητές στη Συρία, και έχει 5.000 ακόμα που  έχουν τραυματιστεί ή πληγωθεί , σύμφωνα με πηγές κοντά στο κόμμα με τους οποίους μίλησε το Al-Monitor. Η Χεζμπολάχ έχει χάσει σημαντικά συμβολικά και στρατιωτικά στοιχεία στο Συριακό πολέμο. Ο Τζιχάντ Mughniyeh, γιος του επικεφαλής  επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Imad Mughniyeh, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επίθεση στη νότια Συρία, τον Ιανουάριο του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο διοικητής της Χεζμπολάχ  Samir Kuntar , ο οποίος εργαζόταν για την ανάπτυξη μιας νέας ταξιαρχίας στην  περιοχή του Γκολάν, σκοτώθηκε επίσης. Ο αρχιδιοικητής της Χεζμπολάχ   Μουσταφά Badreddine  σκοτώθηκε Μάιο του 2016 σε μια μυστηριώδη έκρηξη στη Συρία. Εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στη Zabadani και στην Χομς. Περισσότεροι από 200 έχασαν τη ζωή τους  μόνο στο Χαλέπι, δήλωσε ο Beyram.

"Οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τον αριθμό των μαρτύρων στη Συρία, καθώς και για τις καταγγελίες  διαφθοράς γύρω από μερικούς διοικητές  εκεί,"δήλωσε  μια πηγή κοντά στην ηγεσία μέσου επιπέδου της Χεζμπολάχ  στο Αλ-Monitor.Η Χεζμπολάχ ως πολιτικό κόμμα ελέγχει το ένα τρίτο του κοινοβουλίου του Λιβάνου και της κυβέρνησης. Είχε κατηγορηθεί για διαφθορά που αφορούσε το  σκάνδαλο με τα σκουπίδια  που πυροδότησε διαδηλώσεις το 2016 και αντιμετωπίζει καταγγελίες για τη διατήρηση παράνομων σταθμών μετάδοσης στο διαδίκτυο  προς όφελος  τοπικών πολιτικών προσώπων . "Ο πόλεμος στη Συρία έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους μέσω της διακίνησης όλων των ειδών. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ γνωρίζει γι 'αυτό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά », υποστήριξε η πηγή.

Οι πρόσφατες νίκες στη Συρία, όχι μόνο θα επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να εδραιώσει τη λαϊκή βάση της στο Λίβανο, αλλά θα παρέχει επίσης περισσότερο χώρο για ελιγμούς στα πεδία των μαχών της Συρίας. Σύμφωνα με έναν μαχητή της Χεζμπολάχ ο οποίος μίλησε στο  Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, "Όλοι οι θύλακες της  αντιπολίτευσης είναι σε κατάσταση αδυναμίας και έτοιμοι να καταρρεύσουν."

Ο μαχητής πιστεύει, ωστόσο, ότι ορισμένοι τομείς, όπως το προάστιο Ghouta στη Δαμασκό και τη νότια Συρία, μπορεί να παραδοθεί μετά από μια συμφωνία συμφιλίωσης που επετεύχθη με την αντιπολίτευση. "Η επόμενη μάχη θα λάβει κατά πάσα πιθανότητα χώρα στο Ιντλίμπ", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Beyram, η Χεζμπολάχ θα επικεντρωθεί τώρα στις περιοχές στα προάστια της Δαμασκού, όπως η Wadi Barada , η οποία βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Συρίας, και θεωρείται στρατηγικής σημασίας από το κόμμα. "Η Wadi Barada βρίσκεται στην άλλη πλευρά των Όρων Qalamoun , μια περιοχή που η Χεζμπολάχ θέλει να  εξασφαλίσει λόγω της γεωγραφικής [εγγύτητας] της με τη Μπεκάα που είναι το προπύργιό της," εξήγησε ο Beyram .

Δεδομένου ότι είναι η κύρια επιθετική δύναμη στη Συρία, η Χεζμπολάχ έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. Η  εμπλοκή της στη Συρία έχει επίσης δώσει στην οργάνωση μια πλατφόρμα από την οποία μπορεί  να προβάλει την περιφερειακή της επιρροή, όπως στο Ιράκ και την Υεμένη, όπου, πηγές  της Χεζμπολάχ δήλωσαν στο Αλ-Monitor, η οργάνωση έχει αναπτύξει ειδικούς.

Η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο μια ιδεολογικη διχοτόμηση με δεδομένη την εξέλιξή της από ένα παν-αραβικό κίνημα αντίστασης που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του Ισραήλ σε μια σεκταριστική πολιτοφυλακή που βοηθά την προώθηση της   αμφιλεγόμενης ατζέντας του  Ιράν σε όλο τον αραβικό κόσμο. Έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες παρατάξεις  στη Μέση Ανατολή, έχοντας  χιλιάδες μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως Λιβανέζων σιιτών υποστηρικτών. Με τη δύναμη της Χεζμπολάχ έρχεται και  η ευθύνη, και η ιρανική ατζέντα της μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της  λιβανέζικης  λαϊκής βάσης της, η οποία ζει περιβαλλόμενη από σουνίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...