Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο Κυθήρων Μελέτιος στο "Βιβλίο Μνήμης" των θυμάτων του Ναζισμού

Freising
romfea
Το 1996 καθιερώθηκε επίσημα στη Γερμανία, η 27η Ιανουαρίου, ως η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού και από τότε τελούνται κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, επίσημες εκδηλώσεις από τη Γερμανική Βουλή και τις ανώτατες πολιτειακές Αρχές των κρατιδίων της Γερμανίας.

Παράλληλα πολυπληθείς αντιναζιστικές και αντιρατσιστικές οργανώνεις και σύλλογοι της Γερμανίας, Πανεπιστήμια, σχολεία και Εκκλησίες τιμούν την Ημέρα Μνήμης, με διαλέξεις, πορείες, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις.

Στη Βαυαρία η Ημέρα Μνήμης εορτάστηκε εφέτος για πρώτη φορά με διεθνή συμμετοχή.

Η Βαυαρική Βουλή και η Βουλή της Τσεχίας τέλεσαν από κοινού επίσημη εκδήλωση στην Πράγα, με κατάθεση στεφάνων σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη πόλη Leitmeritz της Τσεχίας, που αποτελούσε παράρτημα του φρικιαστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας.



Επίσης μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της βαυαρικής νεολαίας βρήκε μεγάλη απήχηση στη βαυαρική κοινωνία.

12 μαθήτριες και μαθητές του μουσικού Γυμνασίου Κάμερλοχερ της πόλης Φράισινγκ (Βαυαρίας), ερεύνησαν τη ζωή και το μαρτύριο σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης 12 Βαυαρών, από τη πόλη τους.

Οι μαθητές και μαθήτριες ασχολήθηκαν επιστημονικά με τη συλλογή φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων των θυμάτων του ναζισμού και παρουσίασαν τις βιογραφίες τους, σε ειδική εκδήλωση και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου 2017 στη μεγάλη αίθουσα τελετών του σχολείου παρουσία μαθητών και γονέων.

Παρέστησαν επίσης ο Νομάρχης της περιοχής κ. Γιόσεφ Χάουνερ, ο υπεύθυνος των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου Φράισινγ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με κλασσική μουσική μαθήτριες και μαθητές του μουσικού γυμνασίου.

Οι βιογραφίες των θυμάτων του ναζισμού θα συμπεριληφθούν στο "Βιβλίο Μνήμης" που βρίσκεται στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου.

Στο "Βιβλίο Μνήμης" υπάρχουν ήδη και οι βιογραφίες των δύο ελλήνων κληρικών που ήταν έγκλειστοι στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, του Αρχιμανδρίτη Μελετίου Γαλανόπουλου, εφημερίου της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και μετέπειτα Μητροπολίτη Κυθήρων και του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Χατζοπούλου, του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας και μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος (Βόλος).

Τις βιογραφίες και το ενημερωτικό υλικό για το "Βιβλίο Μνήμης" συνέταξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...