Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Απεβίωσε ο Γεωργιανός Data Vanishvili, σύμβολο πάλης ενάντια στη ρωσική κατοχή

 


https://georgianjournal.ge/society/36943-georgia-mourns-data-vanishvili-symbol-of-resistance-against-russian-occupation.html

Στις 19 Μαρτίου, ο Data Vanishvili, κοινώς γνωστός ως Granda Data(Παππούς Ντάτα) πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έγινε γνωστός στους περισσότερους Γεωργιανούς και ξένους ως σύμβολο πάλης ενάντια στη ρωσική κατοχή.

Ο Data Vanishvili ήταν ένας Γεωργιανός πολίτης που ζούσε στο χωριό Khurvaleti (περιοχή Shida Kartli), ο οποίος έγινε θύμα της «ύπουλης κατοχής» (όταν τα ήδη παράνομα λεγόμενα «σύνορα» μεταφέρονται συνεχώς βαθύτερα στο έδαφος της Γεωργίας από τις δυνάμεις κατοχής) που σε μεγάλο βαθμό ασκήθηκε από τους Ρώσους από το 2008. Το 2011, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν ένα συρματόπλεγμα (το λεγόμενο «σύνορο») στο νοικοκυριό του. Ως αποτέλεσμα, ένα μέρος του νοικοκυριού του - η κατοικία όπου διέμενε- βρέθηκε στο έδαφος της λεγόμενης «Νότιας Οσετίας» και ένα άλλο μέρος - το οικόπεδο - παρέμεινε στο έδαφος της γεωργιανής κυβέρνησης.

Αρκετές φορές οι δυνάμεις κατοχής του πρότειναν να πάρει τη λεγόμενη ιθαγένεια της λεγόμενης «Νότιας Οσετίας», ωστόσο, ο Βανισβίλι την απέρριπτε κάθε φορά. Από το 2011, ο Βανισβίλι είχε επίσης τεθεί υπό κράτηση αρκετές φορές από τις δυνάμεις κατοχής για τη λεγόμενη «παράνομη διέλευση των συνόρων». Αρνήθηκε επανειλημμένως να εγκαταλείψει το σπίτι του, ακόμη και παρά τη διχοτόμηση του νοικοκυριού του από τις δυνάμεις κατοχής, και το κληροδότησε στη γυναίκα του με τη διαθήκη του.

Ξένοι πολιτικοί και διπλωμάτες επισκέπτονταν συχνά το Βανισβίλι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στη γραμμή κατοχής. Για παράδειγμα, το 2017 επισκέφθηκε τον Βανισβίλι ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν. Πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σχεδίαζε επίσης να επισκεφθεί το Vanishvili κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γεωργία στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, εκείνη την εποχή ο Vanishvili ήταν ήδη άρρωστος.

Ο Giorgi Kekelidze, ένας διακεκριμένος Γεωργιανός συγγραφέας και διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμά του Guruli Dgiurebi θα καθιερώσει υποτροφία στο όνομα και τη μνήμη του Παππού Ντάτα για μαθητές από χωριά πέρα ​​από τη γραμμή κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...