Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Το χρέος της Ελλάδας στην Αϊτή

 


https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/124099/h-proti-xora-poy-anagnorise-tin-ellada

Το 1821 η διεθνής πολιτική σκηνή ατένιζε με αμηχανία όσα συνέβαιναν στο μικρό αυτό τόπο της Μεσογείου που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό. Η αναδυόμενη Ελλάδα ωστόσο χρειαζόταν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την Επανάσταση.


Ο Αδαμάντιος Κοραής και άλλοι επιφανείς Έλληνες των Παρισίων έστειλαν επιστολή προς τον Ιωάννη Βόγιερ, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της Αϊτής (το Χαΐτιον κατά τα Ελληνικά της εποχής) ζητώντας την συνδρομή του για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Τις συστάσεις έκαναν ο περίφημος Γάλλος στρατηγός Λαφαγιέτ και ο Επίσκοπος Βλαισών Γρηγόριος, που είχε επισκεφθεί την Αϊτή. Η απαντητική επιστολή του Βόγιερ με τίτλο «Ελευθερία…Ισότης» αποτέλεσε την πρώτη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας!


Η Αϊτή ήταν μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της βοήθειας αλλά υπήρξε η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση με την επίσημη αυτή επιστολή που φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.


Σημειωτέο επίσης ότι η Αϊτή, προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, έχει την πρωτιά στην κατάργηση της δουλείας και την διακυβέρνηση από μέλη του αφροαμερικανικού στοιχείου. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.


Η Ελλάδα δεν λησμόνησε ποτέ το χρέος της προς την μικρή αυτή δημοκρατία και στον φοβερό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010 ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι στις 24 Ιανουαρίου στο συνεργείο που ανέσυρε ζωντανό ένα εικοσιτετράχρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου υπήρχαν και Έλληνες διασώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γη και σύμπαν

  Όχι, οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη γη. Μπορεί να είμαστε φτιαγμένοι απ' το χώμα και να επιστρέφουμε σε αυτό αλλά δεν περιο...