Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά ποιας Ορθοδοξίας;



Έφτασε η μέρα να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αλλά μπαίνει πλέον ένα ερώτημα. Τι γιορτάζουμε πια; Τι σημαίνει Ορθοδοξία; 

Για κάποιους Ορθοδοξία είναι μια σειρά οραμάτων γεροντάδων και γεροντισσών για το τέλος του κόσμου και τον ερχομό του Αντιχρίστου και της Δευτέρας Παρουσίας. Για άλλους Ορθοδοξία είναι ένα πολύπλοκο τυπικό μεγαλόπρεπων τελετουργιών, για άλλους η Ορθοδοξία περιστρέφεται γύρω από την ψαλτική τέχνη στην πιο επιδεικτική εκδοχή της.

Άλλοι θεωρούν πως Ορθοδοξία είναι η αυστηρή και κατά γράμμα τήρηση κάποιων ηθικών κανόνων με ανταμοιβή τον Παράδεισο. Άλλοι βλέπουν την πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία σαν μια "ιερή" αγαπησιάρικη παρέα και πάει λέγοντας. Ο κατάλογος αριθμεί περίπου τόσες απόψεις όσοι είναι και οι πιστοί.

Οπότε καλό θα είναι αντί να γιορτάζουμε την Ορθοδοξία που έχει ο καθένας στο μυαλό του, με αφορμή αυτή τη μέρα να ψάξουμε να βρούμε την πραγματική Ορθοδοξία. Αυτή που μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός, οι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Άγιοι. Και επειδή φέτος μάλλον δύσκολο θα είναι με αυτές τις συνθήκες, να ξεκινήσει μια τέτοια αναζήτηση και μάλλον θα μείνουμε στις τελετές με την παρουσία "αρχόντων" και ελάχιστων πιστών στους καθεδρικούς, ας ευxηθούμ να γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

1 σχόλιο:

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...