Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Chacha, το "διαβολικό" ποτό

 


http://passionatefoodie.blogspot.com/2018/11/georgian-chacha-devils-brandy.html

Στους θρύλους της Γεωργίας, το κρασί ήταν ένα δώρο από τον Θεό, ενώ η chacha , ένα μπράντυ από στέμφυλο, ήταν δημιουργία του διαβόλου.

Λέγεται ότι ο Θεός δημιούργησε το κρασί για να υπενθυμίσει στους Γεωργιανούς τα θαύματα του ουρανού, και πρώτα μοιράστηκε το κρασί με όλους τους αγγέλους του, καθώς και με τον διάβολο. Αν και όλοι απήλαυσαν το κρασί, μπήκε η ιδέα στον διάβολο να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τον Θεό και να δημιουργήσει το δικό του αλκοολούχο ποτό. Ο διάβολος δημιούργησε τη chacha , ένα ισχυρό ποτό, και αφήστε τον Θεό να δοκιμάσει το φλογερό ποτό. Ο Θεός δήλωσε τελικά ότι εάν οι Γεωργιανοί έπιναν τρία ποτήρια ή λιγότερα chacha,θα έμεναν μαζί Του, αλλά αν έπιναν ένα τέταρτο ποτήρι, θα ανήκαν στον διάβολο.

Καθώς οι Γεωργιανοί αγαπούν το ποτό, βρήκαν έναν τρόπο να μη βρεθούν υπό την επιρροή του διαβόλου. Πίνουν απλά τη chacha γρήγορα, σε σφηνάκια, ώστε ο διάβολος να μη μπορεί να παρακολουθήσει και να μετρήσει πόσα ποτήρια ήπιαν.

Η Chacha είναι ένα γεωργιανό μπράντυ στέμφυλου, παρόμοιο από πολλές απόψεις με την ιταλική γκράπα(σημ. ή με το δικό μας τσίπουρο) , αν και μερικές φορές ονομάζεται γεωργιανή " βότκα ". Το στέμφυλο αποτελείται από φλούδες, πολτό και σπόρους που απέμειναν από τη διαδικασία οινοποίησης. Η προέλευση της chacha είναι σκοτεινή, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι υπάρχει για περίπου 1000 χρόνια στη Γεωργία. Παρασκευαζόταν συνήθως σε πρόχειρα αποστακτήρια στα σπίτια και γενικά δεν παραγόταν στο εμπόριο μέχρι τον 20ο αιώνα. Είναι ισχυρό, συχνά με 40-60% ABV και μερικές φορές ωριμάζει σε qvevri(ειδικά αγγεία) ή δρύινα βαρέλια. Για αιώνες, υποστηριζόταν ότι η chacha έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ένα γιατρικό για έναν μακρύ κατάλογο ασθενειών.

Το Chacha εξακολουθεί να είναι ένα ποτό με περιορισμένο αγοραστικό κοινό έξω από τη Γεωργία. Κατά την περίοδο  Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, η Γεωργία εξήγαγε μόνο 219.500 μπουκάλια chacha, αν και υπήρξε αύξηση 114% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...