Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ναυπάκτου κατά του αιολικού πάρκου στο όρος Βαράσοβα

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%ce%b9-%ce%bc-%ce%b1%ce%b9%cf%84%cf%89%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82/antidraei-i-mitropoli-gia-to-aioliko-parko-sto-agio-oros-tis-aitolias/

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ Κοσμάς τάσσεται ενάντια στην προσπάθεια που γίνεται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο όρος Βαράσοβα.


Μετά από τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ναυπακτίας αρνούμενος να αποδεχθεί τα νεά σχέδια είπε: «Σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, που θεωρείται το ‘»Άγιον Όρος» της Αιτωλίας, ασκήτευε την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Αξιοσημείωτος δε, είναι ο αριθμός των Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Ασκηταριών, που βρίσκονται στην κορυφή αυτού του ιερού όρους.»


Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης 9 Μαρτίου 2021, στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, όπου συζητήθηκε το ζήτημα περί της εγκαταστάσεως Αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα.


Ο αξιότιμος κ. Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά τον Σεβ/το Μητροπολίτη για το σοβαρό αυτό θέμα, για τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, αλλά και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με άλλους φορείς.


Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, δηλώνει αναλυτικά:


«Ενημερώθηκα από τον κ. Γκίζα, Δήμαρχο Ναυπακτίας, για το ζήτημα που έχει προκύψει και δηλώνω ότι τασσόμαστε υπέρ της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στην προσπάθεια να τοποθετηθεί Αιολικό Πάρκο στο όρος Βαράσοβα.


Σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, που θεωρείται το «Άγιον Όρος» της Αιτωλίας, ασκήτευε την εποχή του Βυζαντίου πλήθος μοναχών. Αξιοσημείωτος δε, είναι ο αριθμός των Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Ασκηταριών, που βρίσκονται στην κορυφή αυτού του ιερού όρους. Ιδιαίτερα να αναφερθούμε στο σπήλαιο και το βυζαντινό ασκητικό συγκρότημα το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, όπου τελείται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, παρουσία πλήθους πιστών.


Γι’ αυτό, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με το Δήμο Ναυπακτίας, με όλους του υπόλοιπους φορείς, αλλά και με τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας. Ο ιερός αυτός τόπος θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και να αναπτυχθεί περαιτέρω, με σεβασμό στο επίπεδο που του αξίζει».


Κατά του αιολικού πάρκου τάσσεται και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου δήλωσε σε χτεσινή συνάντηση με τον δήμαρχο Ναυπακτίας μεταξύ άλλων:  «Ως Μητροπολίτης αυτής της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως της Ναυπάκτου ενώνω την φωνή μου με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας και με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Ο χώρος αυτός να παραμείνει ελεύθερος και προσβάσιμος για όλους. Συγχρόνως πρέπει να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίησή του».

3 σχόλια:

  1. Στην αρχή θεωρούσα ότι τα αιολικά πάρκα είναι η καλύτερη δυνατή λύση για "καθαρή" ενέργεια και απορούσα για τις διαμαρτυρίες.
    Αργότερα κατάλαβα ότι περισσότερο συμφέρουν τους εργολάβους και τις εταιρείες παραγωγής παρά το κοινό συμφέρον, καταστρέφοντας παράλληλα τα τοπικά οικοσυστήματα. Δεν αποκομίζουμε εμείς δηλαδή κάτι σαν καταναλωτές (πχ φτηνότερο ρεύμα), ούτε εργοστάσια καρκίνου όπως την Πτολεμαΐδας πρόκειται να κλείσουν. (DESO)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιθανότατα να κάνουν και μεγάλη οικολογική ζημιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...