Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Αναπάντεχη στιγμή στο αστικό τοπίο, εκεί που νομίζεις πως τα ρυθμίζει όλα ο άνθρωπος.



https://www.fosonline.gr/plus/article/134167/to-geraki-kai-to-peristeri

Δημήτρης Στεφανάκης


Το γεράκι και το περιστέρι 

Κι έρχεται ένα στιγμιότυπο άγριας φύσης να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, έστω φευγαλέα. Το γεράκι διέγραψε μια νοερή γέφυρα από αυτές που κάνουν συχνά τα αρπακτικά στο λεκανοπέδιο ανάμεσα στην Πάρνηθα και στα Τουρκοβούνια. Ήρθε εδώ για να εφαρμόσει τη θανάσιμη λαβή του πάνω σ’ ένα ανυποψίαστο περιστέρι.

Ο αττικός ουρανός γίνεται μάρτυρας ενός φονικού, από αυτά που η φύση επιτρέπει να γίνονται. Θύτης και θύμα βρίσκονται τώρα στο πεζοδρόμιο δίπλα στα αυτοκίνητα. Το περιστέρι ψυχορραγεί και το γεράκι του δίνει λίγο χρόνο σαν να καταλαβαίνει πως ο θάνατος είναι για όλους ένα ιερό δικαίωμα. Στο μεταξύ κοιτάζει με απάθεια το φωτογραφικό φακό, σχεδόν παίρνει μια πόζα μπροστά μας. Δεν δείχνει καν να αντιλαμβάνεται πως κινείται στα όρια της ανθρώπινης επικράτειας. Ενστικτωδώς έλκεται από το υψόμετρο κι από τις ουλές στους λόφους, όπου κουρνιάζουν τα αγριοπερίστερα.

Μας επιτρέπει λίγο ακόμα να παρατηρήσουμε το τέλος του άτυχου πουλιού κι ύστερα αδράχνοντάς το στα κομψά αλλά πανίσχυρα νύχια του, φτερουγίζει μακριά. Γεράκι και περιστέρι γίνονται για λίγο ένα πλάσμα σε αυτή την αερομεταφορά. Κοιτάζουμε το παράξενο σύμπλεγμα απορημένοι. Θεωρούμε μάλλον πως μας λείπει το ηθικό δίδαγμα. Η φύση όμως δεν νοιάζεται για διδάγματα. Απλά κάποια πράγματα συμβαίνουν. Οι άνθρωποι μόνο σπαζοκεφαλιάζουν ψάχνοντας για μηνύματα και ιδέες πίσω από τα μικρά γεγονότα της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...