Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Μπουμπουλίνα: Οι "μπουμπουλίνες" και το άδοξο τέλος της

 


https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/132760/ta-kalpika-grosia-tis-mpoympoylinas-me-stoxo-na-apostatheropoiisei-tin-toyrkia-h-adoxi-dolofonia-tis

Οι «μπουμπουλίνες»

Η Μπουμπουλίνα είχε συλλάβει ένα πρωτότυπο σχέδιο εναντίον των Τούρκων. Έχοντας μεγάλη περιουσία, την οποία είχε κληρονομήσει ως χήρα από τους δύο συζύγους της, έφτιαξε δύο νομισματοκοπεία. Ένα στο Ναύπλιο και ένα στις Σπέτσες. Σε αυτά, έκοβε κίβδηλα τούρκικα γρόσια, δηλαδή πλαστά και τα διοχέτευε στη Μικρά Ασία. Ο σκοπός ήταν ένας: να αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα κάλπικα αυτά νομίσματα, οι Έλληνες τα είχαν ονομάσει «μπουμπουλίνες».


Η χρηματοδότηση του αγώνα και η εξορία στις Σπέτσες

Με το ξέσπασμα της επανάστασης, σχημάτισε δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, ενώ αρμάτωνε και συντηρούσε το στράτευμα και τα πληρώματα των πλοίων της. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε από τη μία να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά του Ναυπλίου και της Τρίπολης, αλλά από την άλλη ξόδεψε όλη της την περιουσία και έμεινε απένταρη. Όταν το 1824 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε μοναστήρι της Ύδρας από την κυβέρνηση Κουντουριώτη, η Μπουμπουλίνα αντέδρασε έντονα και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του. Θεωρήθηκε επικίνδυνη και εξορίστηκε στις Σπέτσες. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ιμπραήμ πασάς αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο με 4.400 Τουρκοαιγυπτίους άνδρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει την επανάσταση. Η Μπουμπουλίνα, αν και δυσαρεστημένη με τους πολιτικούς, άρχισε να προετοιμάζεται για μάχη, αλλά δεν πρόλαβε, διότι τη βρήκε ο θάνατος.


Το άδοξο τέλος της Μπουμπουλίνας

Ο γιος της Μπουμπουλίνας, Γεώργιος, είχε ερωτευτεί παράφορα την συντοπίτισσα του Βγενή Κούτση. Αν και η κοπέλα ήταν αρραβωνιασμένη και ετοιμαζόταν να παντρευτεί, την έκλεψε και την έκρυψε στο σπίτι του πρώτου συζύγου της μητέρας του, του Δημητρίου Γιάννουζα. Η απαγωγή θεωρήθηκε προσβολή για την οικογένεια. Πολλά από τα μέλη της αρματώθηκαν και πήγαν στο σπίτι εξαγριωμένα, ζητώντας από τη Μπουμπουλίνα να τους δώσει πίσω τη Βγενή. Εκείνη τους φώναξε από μέσα ότι δεν υπήρχε εκεί κανένα κορίτσι και τους παρότρυνε να φύγουν. Τη στιγμή που ετοιμάζονταν να σπάσουν την πόρτα και να εισβάλουν στην οικία, εμφανίστηκε ο αδερφός της, ο Καπετάν Μανόλης, ο οποίος τύγχανε να είναι και σύζυγος της αδελφής της Βγενής, που είχαν απαγάγει. Της είπε να ανοίξει το παράθυρο και να συζητήσουν για να βρουν μια λύση. Η Μπουμπουλίνα, ακούγοντας τη φωνή του, το άνοιξε. Τότε ο αδερφός της κοπέλας, Ιωάννης Κούτσης, την πυροβόλησε. Η σφαίρα τη βρήκε στο μέτωπο και σκοτώθηκε ακαριαία και άδοξα. Μετά το θάνατο της, οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου». Μέχρι σήμερα σε όλο το κόσμο, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί με αυτόν τον τίτλο.


Πηγές:

mixanitouxronou.gr

«Όσα Δεν Γνωρίζατε Για Την Τουρκοκρατία Και Την Επανάσταση του 1821», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά - Μνήμη Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Κάποτε, έφεραν ως δώρο στον αββά Μακάριο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, στην έρημο που ασκήτευε, λίγα σταφύλια. Αββάς ήταν η προσφώνησ...