Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

O Spring-Heeled Jack(Φτεροπόδαρος Τζακ),το στοιχειό που τρομοκρατούσε τη Βικτωριανή Αγγλία



https://www.atlasobscura.com/articles/meet-springheeled-jack-the-leaping-devil-that-terrorized-victorian-england

ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΑΓΓΛΙΑ, Ο ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ μπαμπούλας ήταν ένας διάβολος που έβγαζε φωτιά από το στόμα και μπορεί να πηδήξει αφύσικα ψηλά. Μερικοί είπαν ότι ήταν δαίμονας, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν απλώς ένας εξαιρετικά ευκίνητος άνθρωπος, αλλά ανεξάρτητα από το τι πιστεύατε για τον μύθο, ο Τζακ Σπρινγκχιλντ (Τζακ ο Φτεροπόδαρος)ήταν ένα όνομα που ενέπνευσε το φόβο μεταξύ των ανθρώπων.

Ο θρύλος του σώζεται σήμερα κυρίως με τη μορφή θεατρικών έργων και αναφορών σε διάφορες μορφές μέσων, αλλά ο θρύλος του λίγα κρατά από τον αρχικό τρόμο που σκορπούσε στη συνείδηση ​​του κοινού όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Οι αναφορές για το στοιχειό που θα γίνονταν ο Spring-Heeled Jack άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1837. Όπως περιγράφεται στην αναλυτική ιστορία του ιστορικού Mike Dash για τις αναφερόμενες εμφανίσεις του πλάσματος, οι κάτοικοι μιας γειτονιάς του Λονδίνου άρχισαν να αναφέρουν περίεργες επιθέσεις - μάλλον παρενοχλήσεις - από  " «φάντασμα, δαιμόνιο ή διάβολο» με μορφή «μεγάλου λευκού ταύρου». "


Κυρίως επιτιθέμενο σε γυναίκες, το πλάσμα / τέρας χτυπούσε το κουδούνι της πόρτας, και όταν κάποιος απαντούσε, κατέστρεφε τα ρούχα τους με τα νύχια του. Άλλες θεάσεις τον θέλουν απλώς να ενεδρεύει ανθρώπους που περπατούσαν έξω. Παρόμοιες αναφορές συνέχισαν να υπάρχουν καθ 'όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, με παράξενα εγκλήματα να αποδίδονται σε επιτιθέμενους με τη μορφή ενός φαντάσματος, μιας αρκούδας ή / και ενός διαβόλου. Αυτές οι ανόμοιες αναφορές θα οδηγούσαν τελικά στη θεωρία ότι αυτό το μυστηριώδες τέρας θα μπορούσε να είναι μια ομάδα ευγενών που ντύνονταν και τρόμαζαν τους ανθρώπους για κάποιο στοίχημα. Άλλοι ανέφεραν ότι το πλάσμα  φορούσε κόκκινα παπούτσια ή πανοπλία.


Οι περιγραφές είχαν γεμίσει τον τόπο και ήταν τόσο περίεργες που όταν αυτές οι ιστορίες έφτασαν στις σελίδες των μεγάλων εφημερίδων του Λονδίνου, ο Dash σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου ήταν με το δίκιο του επιφυλακτικό. Ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου, John Cowan, βγήκε  τον Ιανουάριο του 1838 για να αναφερθεί στον αυξανόμενο αριθμό ιστοριών, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από μια συμμορία πλούσιων ηλιθίων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του θρύλου, και καθώς οι εφημερίδες ανέφεραν περισσότερες μαρτυρίες, η διαβολική φιγούρα ονομάστηκε Spring-Heeled Jack(Φτεροπόδαρος Τζακ), καθώς πολλές από τις αναφορές αφορούσαν πως πηδούσε ξαφνικά μπροστά ή μακριά από τα θύματά του με τρόπο τέτοιο που κανένας θνητός άνθρωπος δεν ήταν ικανός να το κάνει.


Ο Τζακ πήρε πραγματικά μορφή μετά από δύο από τις πιο γνωστές επιθέσεις του. Σύμφωνα με μια μαρτυρία που είχε δημοσιευτεί εκείνη την εποχή, τον Φεβρουάριο του 1838, ένας άντρας χτύπησε το κουδούνι της Jane Alsop, φωνάζοντας ότι είχαν πιάσει τον Φτεροπόδαρο Τζακ και ότι χρειάζονταν βοήθεια. Όταν αυτή έφερε στον άνδρα ένα κερί εκεί στο σκοτεινό δρόμο, αυτός εξέπνευσε μπλε φλόγα στο πρόσωπό της και έσκισε τα ρούχα και το δέρμα της με μεταλλικά νύχια. Εκείνη έτρεξε πίσω προς το σπίτι της, αλλά αυτός  συνέχισε να την κόβει με τα νύχια του, έως ότου η αδελφή της Alsop ήρθε να τη σώσει, φοβίζοντας τον επιτιθέμενο. Η Άλσοπ περιέγραψε πως ο Τζακ είχε μάτια σαν κόκκινες μπάλες φωτιάς και φορούσε κράνος και στενή λευκή ενδυμασία. Ήταν μια παράξενη μαρτυρία, αλλά η φήμη του Φτεροπόδαρου Τζακ ως ένα είδος διαβόλου μεγάλωνε.

Λίγες μέρες αργότερα, μια άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό μέρος του Λονδίνου. Η Lucy Scales περπατούσε με την αδερφή της όταν ένας σκοτεινός άντρας πήδηξε ξαφνικά και φέρεται επίσης να έριξε μπλε φλόγες στο πρόσωπό της, προκαλώντας της κάποιου είδους κρίση. Ενώ πολλές από τις αρχικές αναφορές των επιθέσεων του Τζακ αφορούσαν απομακρυσμένα χωριουδάκια και χωριά, και οι δυο περιπτώσεις της Alsop και της Scales έλαβαν χώρα πιο κοντά στην πόλη και έλαβαν πολύ περισσότερη προσοχή, πυροδοτώντας τη φωτιά του θρύλου του Φτεροπόδαρου Τζάκ. Οι μαρτυρίες τους σχηματοποίησαν επίσης αυτό θα γινόταν η δημοφιλής του εμφάνιση ως τζέντλεμαν διάβολος.

Μετά τις επιθέσεις και την προσοχή που δόθηκε στον Φτεροπόδαρο  Τζάκ το 1838 , η φιγούρα έγινε δημοφιλής μπαμπούλας σε όλη την Αγγλία. Έγινε ένας χαρακτήρας σε φτηνά διηγήματα τρόμου, πολλά με τίτλο, «Ο Φτεροπόδαρος Τζάκ , ο τρόμος του Λονδίνου», όπου απεικονίστηκε με ένα σωρό μορφές, από ερωτότροπος ληστής μέχρι υπερφυσική απειλή. Όλες αυτές οι απεικονίσεις χρησίμευσαν ώστε να τον καθιερώσουν ως μπαμπούλα. Οι γονείς θα έλεγαν ιστορίες για τον διάβολο που πηδά για να τρομάξουν τα παιδιά τους και να είναι υπάκοα. Μυστηριώδη άλυτα εγκλήματα θα αποδίδονταν στον Τζακ από δημοσιογράφους που ήθελαν να εντυπωσιάσουν και να πουλήσουν φύλλα. Αυτό το ασύλληπτο τέρας ανήκε πλέον στους  βικτοριανούς εφιάλτες.


Αναφορές μαρτύρων για τον Φτεροπόδαρο Τζακ συνέχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, αν είναι λιγότερο συχνά και από πολύ λιγότερο σημαντικές πηγές, σε σχέση με τη περίοδο των περιστατικών του 1837-38. Επιτιθέμενοι αντιγραφείς συνελήφθησαν εδώ και εκεί, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τον μύθο. Ο άτακτος διάβολος έκανε μια σειρά εμφανίσεων στη στρατιωτική βάση του Aldershot, όπου παρενόχλησε και τρομοκράτησε τους σκοπούς το 1877. Στη συνέχεια, το 1904, ο Τζακ έκανε αυτό που θεωρείται η τελευταία του επιβεβαιωμένη εμφάνιση στο Λίβερπουλ, όπου τον είδαν να χοροπηδά πριν κάνει άλμα στις στέγες και εξαφανιστεί για πάντα.

Αλλά ακόμα κι αν σταμάτησαν οι επίσημες θεάσεις του Φτεροπόδαρου Τζακ, ο θρύλος του σώζεται ακόμα. Χαρακτήρες εμπνευσμένοι από τον Φτεροπόδαρο Τζακ μπορούν να βρεθούν από μυθιστορήματα steampunk έως δημοφιλή κόμικς. Ο αισθητός βικτοριανός αέρας του λεπτοκαμωμένου, ακροβάτη διαβόλου συνεχίζει να ανακαλεί στη μνήμη την εποχή κατά την οποία ο θρύλος του μεγάλωσε, καθιστώντας τον ένα δημοφιλές πρότυπο για τρομακτικές ιστορίες. Παρόλο που σήμερα θυμόμαστε το όνομά του, καλώς ή κακώς, ο Φτεροπόδαρος Τζακ με Άνοιξη ίσως να μην μπορέσει ποτέ να εμπνεύσει το είδος του τρόμου που ενέπνευσε κάποτε.


Σημειώσεις: Από το 1900 κι έπειτα ο Φτεροπόδαρος Τζακ μετατράπηκε στη λαϊκή φαντασία από δαιμόνιο σε μασκοφορεμένο ήρωα ο οποίος μαχόταν την αδικία. Αποτέλεσε έτσι τον πρόδρομο των σημερινών υπερηρώων.

Οι περιγραφές έλεγαν πως ένα άλμα του μπορούσε να φτάσει τα τρία μέτρα περίπου. Καθώς εξαφανιζόταν άφηνε ένα κακαριστό, τσιριχτό γέλιο.

10 σχόλια:

  1. Την ιστορια για αυτο το δαιμονα ειλικρινα πρωτη φορα την ακουω! Μονο 3 μετρα μπορουσε να καλυψει με ενα αλμα του? Σιγα το πραγμα! Και ενας ανθρωπος εαν ειναι αθλητης Ολυμπιακου επιπεδου μπορει να κανει αλμα 3 μετρων! Εξαλλου οι δαιμονες μπορουν και πετανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρία μέτρα σε ύψος, χωρίς φορά. Σαν ακρίδα κάπως. Και μάλλον δεν επρόκειτο για κάτι υπερφυσικό αλλά για μεγάλη φαντασία και επιδέξια φάρσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν τον ειχαν δει να πηδαει 3 μετρα τοτε σιγουρα ανθρωπος θα ηταν αλλα εαν ηταν και φαρσερ τοτε θεωρητικα θα ηταν γυμνασμενος σε ακροβατικα ζογκλερ και γελωτοποιος! Καποια φανταστικα γεγονοτα πολλες φορες εχουν τη βαση τους σε υπαρκτα γεγονοτα η προσωπα! Ευτυχως παντως που καταλαβα υστερα απο τοσα χρονια στη ζωη μου οτι το να πετας στον αερα η να σηκωνεις βουνα δεν ειναι υπερφυσικο γεγονος! Ειναι δικαιολογημενο επειδη δε τα βλεπουμε στη καθημερα πραξη ολα αυτα τα γεγονοτα να τα θεωρουμε υπερφυσικα ολα αυτα! ο Απολυτος Δασκαλος απο τον οποιο πηγαζουν ολα αυτα τα γεγονοτα διευκρινησε στους μαθητες του να μην θαυμαζουν τα Σημεια! Το μονο υπερφυσικο τελικα ειναι να δινεις στον αλλον χωρις ανταλλαγματα! Ακριβως ομως επειδη οι περισσοτεροι "λογικοι" ανθρωποι δε βλεπουμε τιποτα το "φαντασμαγορικο" σε ολο αυτο αναζητουμε "φαντασμαγογορικα" γεγονοτα στην επιτευξη υπερανθρωπων σωματικων και ψυχικων δεξιοτητων

      Διαγραφή
    2. Α! Εγραψες παραπανω οτι αυτος ο μορτης πηδουσε απο το εδαφος σε υψος 3 μετρων με κατευθυνση προς τα πανω χωρις φορα! Μαλον και ζογκλερ και ακροβατης να ηταν δε θα ηταν εφικτο κατι τετοιο! Με συγχωρεις αλλλα δε το προσεξα! Μαλον θα ηταν γιογκι-φακιρης σαν τον Dalshim του Street Fighter και θα αιωρουταν στον αερα χωρις να παρει φορα να πηδηξει! χα!χα!χα!

      Διαγραφή
  3. Προφανώς θα ήταν κάποιο σαΐνι του υποκόσμου που εκμεταλλεύτηκε τις δεισιδαιμονίες και φοβίες του δύστυχου κόσμου εκεί τότε. Ή κάποιος ξύπνιος επίδοξος συγγραφέας που πήρε την τρίχα και την έκανε καραβόσκοινο. Πολλοί το έκαναν άλλωστε. Φτερωτός που πετάει μπλε φλόγες πηδάει τρία μέτρα κατακόρυφα με μεταλλικά νύχια και τσιριχτό γέλιο…οκ. Ο Σέρλοκ που ήταν να τον ξεμπροστιάσει; Μάλλον ήρθε λίγο αργότερα οπότε του ξέφυγε.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην κοροϊδεύεις τον Φτεροπόδαρο Τζακ...

      Διαγραφή
    2. ο Σερλοκ Χολμς εαν και φανταστικο προσωπο εκεινη την εποχη ζουσε δηλαδη κατα τη Βικτωριανη εποχη της Αγγλιας! Εαν θυμηθουμε το μυθιστορημα του Σερ Κοναν Ντουλ "ο σκυλος των Μπασκερβιλ" ο Χολμς σαν καθαρα ρεαλιστης-ορθολογιστης-εγκεφαλικος τυπος απομυθοποιουσε τις καταρες και τα διαφορα δαιμονικα φαινομενα! Το παραδοξο ηταν οτι ο Σερ Αρθουρ Κοναν Ντουλ δηλαδη ο ιδιος του ο δημιουργος γοητευοταν απο το "πνευματισμο"-"αποκρυφισμο" που προωθουσε το new age απο εκεινη τη περιοδο ακομη! Για αυτο εαν λεω σωστα εγινε μελος του ερμητικου ταγματος της χρυσης αυγης και εμπλεξε με τη μασονια! Επισης μια γυναικα μεντιουμ που τη θαυμαζε πολυ την απομυθοποιησε ο τοτε κολλητος του φιλος Χουντινι και αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να χαλασει η φιλια τους! Αναρωτιεμαι προσωπικα μηπως τη γουσταρανε ερωτικα και οι δυο τους και ηταν αυτος ο λογος που χαλασε η φιλια τους! Δε χαλανε ετσι ευκολα οι φιλιες

      Διαγραφή
    3. Ναι, ο συγγραφέας του Σ.Χολμς το είχε το κολληματάκι με τα αποκρυφιστικά. Δεν ξέρω αν μπήκε στο Τάγμα της Χρυσής Αυγής(καμία σχέση με το κόμμα).Όταν μιλάμε για τις φιλίες τους, να ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολύ εκκεντρικοί. Οπότε και οι φιλίες τους δεν ακολουθούν τους κανόνες που ξέρουμε.

      Διαγραφή
    4. Γενικα πολλοι συγγραφεις και διανοουμενοι απο την εποχη εκεινη μπλεκαν με αποκρυφισμο-μαγεια η γινοντουσαν μελη διαφορων μασονικων στοων και αδελφοτητων! Ηταν ενα ας το πουμε γενικοτερο κολλημα που ειχαν! Φανταζομαι οτι οντως υπηρχε εκκεντρικοτητα στις φιλιες των ανθρωπων της εποχης αλλα και της περιοχης εκεινης λογω κουλτουρας! Οι Αγγλοι φημιζονται εαν δε κανω λαθος για τη φλεγματικοτητα τους

      Διαγραφή
    5. Ήταν της μόδας τότε η μαγεία ο πνευματισμός κλπ. Και ο Ντόιλ αλλά και άλλοι ήταν χωμένοι σε τέτοια. Με αυτή τη παράνοια της εποχής λοιπόν σκέψου να φόραγες κανένα κρανίο τράγου να έβαζες και μια κάπα ή τίποτα φτερά και να σουλάτσαρες τη νύχτα μέσα στην ομίχλη και στα σοκάκια με ανύπαρκτο φως βγάζοντας κιόλας τσιριχτές κραυγές.
      Θυμάμαι μια φορά η γιαγιά μου στο χωριό είχε αυπνίες και έκανε βόλτες στο κήπο 2 το πρωί. Είχε γεμάτο φεγγάρι και φορούσε ένα άσπρο νυχτικό που έφτανε ως κάτω. Κάποιος που έτυχε να περάσει και είδε την άσπρη φιγούρα να πηγαίνει πέρα δώθε έτσι αργά όπως περπατούσε κιόλας, κόντεψε να πάθει έμφραγμα και έφυγε τρέχοντας. Την επόμενη είχαν αναστατωθεί άλλοι 5 με το συμβάν. Φυσικά λίγο μετά ελύθη το μυστήριο του φαντάσματος, αλλά θέλω να πω πως το τίποτα γίνεται ολόκληρη ιστορία.
      Π

      Διαγραφή

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...