Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Το Barghest και τα σκυλιά-στοιχειά της Αγγλίας και της Ουαλίας



https://www.britannica.com/art/Barghest

Το Barghest , γράφεται επίσης Barguest  ή Bargest , στη λαογραφία της βόρειας Αγγλίας (ειδικά στο Yorkshire), είναι ένας τερατώδης, σκύλος-στοιχειό, με τεράστια δόντια και νύχια, που εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Πιστεύεται ότι εκείνοι που το είδαν καθαρά θα πεθάνουν αμέσως , ενώ όσοι είδαν το τέρας μόνο με μια φευγαλέα ματιά  θα ζήσουν, αλλά μόνο για μερικούς μήνες. Ο Δαίμονας του Τίντγουορθ (Demon of Tidworth), το Μαύρο Σκυλί του Γουίντσεστερ (Black Dog of Winchester), το Πάντφουτ του Γουέικφιλντ (Padfoot of Wakefield) και το Μπάργκεστ του Μπέρνλεϋ (Barghest of Burnley) είναι όλα σχετιζόμενα μεταξύ τους στοιχειά.

Τα ουαλικά τους αντίστοιχα ήταν το Gwyllgi με τα κόκκινα μάτια, ο Σκύλος του Σκοταδιού και τα Cwn Annwn, οι Σκύλοι της Κόλασης. Στο Λανκασάιρ το τέρας ονομάστηκε Trash, Skriker, ή Striker. Τα φαρδιά, ενίοτε δείχνοντας προς τα πίσω πόδια του έκαναν θόρυβο παφλασμού, και ούρλιαζε τρομερά. Στην Ανατολική Αγγλία , όπου θεωρείται αμφίβιο, ο σκύλος είχε μόνο ένα μάτι και ήταν γνωστός ως Black Shuck ή Shock. Τον αποκαλούσαν Mauthe Doog στο Isle of Man. Το Μπάργκεστ του Μάντσεστερ λέγεται ότι ήταν ακέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...