Οι Terekeme του Αζερμπαϊτζάν είναι νομάδες βοσκοί και θεωρούνται ως εθνοτική ομάδα, αν και ο όρος χρησιμοποιείται για να καθορίσει τον τρόπο ζωής τους και όχι το επάγγελμά τους.
Ζουν στις ανατολικές υπο-ορεινές περιοχές της οροσειράς του Μεγάλου Καυκάσου και στις πεδιάδες του κεντρικού τμήματος του Αζερμπαϊτζάν. Ασχολούνται με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Οι Terekeme αλλάζουν τη θέση τους δύο φορές το χρόνο, μετακινούμενοι στους καλοκαιρινούς βοσκότοπους τον Μάιο και στη συνέχεια πίσω στους χειμερινούς το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Τα χειμωνιάτικα βοσκοτόπια τους βρίσκονται στις περιοχές γύρω από τις επαρχίες Khyzy και Shamakhi, όπου αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν.
Οι Terekeme έχουν δύο σπίτια - ένα καλοκαιρινό και ένα χειμερινό. Πρόκειται για μικρά σπίτια από τούβλα με το μέγιστο τρία δωμάτια, αν και μπορεί να υπάρχουν λιγότερα δωμάτια ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Η ζωή ενός Terekeme, όπως τη ζουν, είναι σκληρή αλλά ενδιαφέρουσα. Θεωρούν το επάγγελμά τους ως θησαυρό που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και που απαιτεί μεγάλη δεξιότητα.
Ο Αράστουν Ραντζάμποφ, επικεφαλής της οικογένειας Ραντζάμποφ, ζει με τον νομαδικό τρόπο ζωής του για πάνω από 30 χρόνια. Ο Arastun λέει ότι ελπίζει ότι ένας από τους γιους του θα συνεχίσει την κληρονομιά του.
Οι καθημερινές δουλειές της οικογένειας, που περιλαμβάνει δύο παιδιά, δεν περιορίζονται απλώς στο να πάνε τα κοπάδια τους στους βοσκότοπους. Είναι επίσης απαραίτητο να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, το οποίο είναι περίπου 10-15 χιλιόμετρα μακριά από τη χειμερινή τους θέση. Μία φορά το μήνα, οι Terekeme, όπως το λένε, «πηγαίνουν στην περιοχή», ταξιδεύοντας στην πλησιέστερη πόλη για να αγοράσουν προϊόντα όπως ζυμαρικά, αλεύρι και σπίρτα.
Οι Terekeme δεν κάνουν «χωριά», αλλά μάλλον ζουν σε μικρές ομάδες. Στο Khyzy, για παράδειγμα, υπάρχει μια ομάδα περίπου έξι ή επτά οικογενειών, ενώ στο Shamakhi βρήκαμε μόνο μία οικογένεια. Είναι απολύτως φυσικό οι Terekeme να μην "στριμώχνονται", καθώς κάθε κοπάδι απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερους βοσκοτόπους.
Οι βοσκοί ξυπνούν πριν από οποιονδήποτε άλλο και οδηγούν τα κοπάδια τους σε βοσκότοπους. Ενώ οι άντρες ασχολούνται με τα πρόβατα, οι γυναίκες ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Κάνουν βούτυρο, τυρί και άλλα προϊόντα από γάλα, ταΐζουν τα πουλερικά και ψήνουν ψωμί τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ημέρες. Το κάνουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο: ζυμώνουν τη ζύμη,το κάνουν ρολό και ψήνουν lavash σε ένα καυτό sadj - μια μεταλλική πλάκα που μπορεί να τοποθετηθεί σε πέτρες με φωτιά αναμμένη από κάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου