Είμαστε φοιτητές και όχι πελάτες» ήταν το αρχικό κεντρικό σύνθημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων που εδώ και δέκα μέρες συγκλονίζουν την Αλβανία και οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την θέσπιση επιπλέον διδάκτρων (που φτάνουν στα 500 ευρώ) σε όσους κόβονται στην πρώτη εξεταστική περίοδο σαν προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην δεύτερη.
«Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία» είναι το σύνθημα απάντηση των χιλιάδων φοιτητών που παραμένουν στους δρόμους ακόμη και σήμερα παρ’ όλες τις συκοφαντίες του Αλβανού πρωθυπουργού στην αρχή αλλά και τις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει όταν αυτές οι συκοφαντίες («τεμπέληδες», «υποκινούμενοι» και τα γνωστά) δεν έπιασαν τόπο. Όπως δεν έπιασαν τόπο και οι μακέτες που τους λάνσαρε για την κατασκευή μιας νέας πανεπιστημιούπολης κόστους 18,8 εκ. ευρώ την οποία θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία!
Τίρανα, Κορυτσά, Ελμπασάν, Δυρράχιο. Σε όλη την χώρα η νεολαία βρίσκεται στους δρόμους ενάντια την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια –που ήδη κυμαίνονται από 160-2.650 ευρώ, όταν ένας μέσος μισθός είναι γύρω στα 350 ευρώ και οι φοιτητές πληρώνουν από την τσέπη τους και τα ογκώδη-ακριβά συνήθως συγγράμματα– αλλά και στην γενικότερη υποβάθμιση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσής τους.
Να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που η κυβέρνηση Ε. Ράμα πήρε πίσω την αύξηση των διδάκτρων, δήλωσε αναρμόδια για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων των φοιτητών παραπέμποντας στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Η απάντηση των φοιτητών ήταν ότι δεν κάνουν πίσω και πρόσθεσαν και νέα αιτήματα που πολιτικοποιούν περαιτέρω τον αγώνα τους. Στα τέσσερα αρχικά κεντρικά αιτήματα (όχι στην αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα, 50% μείωση διδάκτρων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες, προσθήκη ενός εκπροσώπου των φοιτητών στα συμβούλια των ιδρυμάτων) προστίθενται νέα αιτήματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό της διοίκησης των πανεπιστημίων και τη στροφή στη δωρεάν παιδεία με άμεση αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού που δεν ξεπερνάει το 3,3% σήμερα.
Δίπλα στους φοιτητές στάθηκαν από την αρχή οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες όχι μόνο επειδή ήταν τα παιδιά τους αλλά λόγω της γενικότερης δυσαρέσκειας που υπάρχει στους πολίτες για τους υψηλούς φόρους, την μεγάλη ανεργία και την τεράστια έκταση διαφθοράς. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις (Φίερ, Αυλώνα, Σκόδρα, Λέζα, Καβάγια) έχουν ήδη ξεκινήσει διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους για την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και το ρεύμα μαζί με αυτές που προηγήθηκαν στην τοποθέτηση διοδίων για πρώτη φορά.
Το κλίμα στην γειτονική χώρα είναι εκρηκτικό και η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Ε. Ράμα περνάει ίσως την σοβαρότερη κρίση της αδυνατώντας να έχει μια πειστική απάντηση. Καταφεύγει στις γνωστές του τυχοδιωκτικές τακτικές που αξιοποίησε όσα χρόνια κυβερνά με την συναίνεση της αντιπολίτευσης. Χαιρετίζει την δημιουργία τακτικού στρατού του Κοσόβου και ανακοινώνει την χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας σε υπουργούς του Κοσόβου –επενδύοντας στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας–, επιτίθεται στην ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου με τις κατεδαφίσεις σπιτιών και κλοπές περιουσιών δημιουργώντας ένταση και επισκέπτεται εσπευσμένα τον χρηματοδότη Ερντογάν.
Αν μέχρι τώρα όλες αυτές οι τακτικές του έδιναν ανάσες στην έτσι κι αλλιώς ταραγμένη κυβερνητική του θητεία, η εισβολή της νεολαίας στο προσκήνιο για πρώτη φορά και τόσο μαζικά, με λαϊκή μάλιστα αποδοχή, μάλλον προμηνύει εξελίξεις. Όπως κι αν το κοιτάξει κανείς, είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, από μόνη της, στα σκοτεινιασμένα Βαλκάνια της εποχής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου