Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Μάχη Αιγύπτιων Κοπτών και Αιθιόπων για τη μονή Deir Sultan


egyptianstreets

Η κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου συμφώνησε να διορίσει μια διεθνή ομάδα δικηγόρων προκειμένου να αποκαταστήσει την κυριότητα της Μονής Deir Sultan στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε  ο υπεύθυνος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα διεθνή μέσα Ιμπραήμ Αζμί, ανέφερε το Al Ahram.


Ο Azmi πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για τη διεκπεραίωση αυτών των νομικών μέτρων και την πρόσληψη αλλοδαπών δικηγόρων είναι τεράστιες και όλα γίνονται για να προστατευθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της μονής της κοπτικής εκκλησίας.

"Σας γράφουμε για να ζητήσουμε τις προσευχές, την υποστήριξή σας και τις δωρεές σας για να βοηθήσετε να χρηματοδοτήσετε αυτές τις δαπανηρές νομικές προσπάθειες", ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Facebook.
Η εκκλησία υπέβαλε επίσης καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό κατά των ενεργειών της ισραηλινής αστυνομίας και θα υποβάλει αγωγή για να ζητήσει την κυριότητα του μοναστηριού, σημειώνει ο Azmi.
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον δύο Αιγυπτίων κοπτών μοναχών και τους  συνέλαβαν, καθώς διαδήλωναν για την αποκατάσταση που έγινε στη μονή Deir es-Sultan στην Ιερουσαλήμ.

Ένας Αιγύπτιος μοναχός με τραύματα δείχνει τους καρπούς του. Πηγή: Κοπτικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Facebook page

Για δεκαετίες, η κυριότητα της μονής Deir Sultan αποτέλεσε πηγή διαμάχης.
Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε τον έλεγχο της μονής μέχρι το 1970, όταν οι ισραηλινές αρχές άλλαξαν τα κλειδιά της μονής και την παρέδωσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας.
Παρά την απόφαση του  Ανώτατου Ισραηλινού δικαστηρίου του 1971, ότι το μοναστήρι ανήκει στην Κοπτική Εκκλησία, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμμαχήσει με τους Αιθίοπες, οι οποίοι προσπαθούν να το πάρουν στα χέρια τους από το 1820.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...