Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Η εκκλησία Hananiya στο Bab Sharqi στην παλιά πόλη της Δαμασκού


Δαμασκός, SANA - Η εκκλησία  Hananiya, σε ένα από τα σοκάκια κοντά στο Bab Sharqi στην παλιά πόλη της Δαμασκού, είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες στον κόσμο και είναι διάσημη για το Δαμασκηνό αρχιτεκτονικό στυλ και  πνεύμα της.

Σήμερα η εκκλησία είναι διακοσμημένη με τα πιο όμορφα στολίδια  προετοιμαζόμενη για την υποδοχή των επισκεπτών της τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Κάποιος μπορεί να εισέλθει στην Εκκλησία που χτίστηκε υπόγεια μέσα από μια πέτρινη σκάλα και όταν εισέλθει μπορεί  να δει το γλυπτό του Αγίου Ανανία ενώ βαπτίζει τον Άγιο Παύλο τον Απόστολο.


Μέσα στην εκκλησία, μπορεί κανείς να δει μια μη ακάλυπτη πλατεία για την οποία φημίζονται τα Δαμασκηνά σπίτια .

Η Εκκλησία χρονολογείται περίπου στα 2000 χρόνια, καθώς χτίστηκε στη θέση ενός αρχαίου παγανιστικού ναΐσκου και έγινε το σπίτι του Αγίου Ανανία, δήλωσε ο Πατέρας Ηλίας στο SANA.
Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία είναι γνωστή ως Εκκλησία της Σταύρωσης, καθώς το βασικό της σχήμα είναι σαν το σταυρό του οποίου έχει μερικά κομμάτια του κρυμμένα κάτω από το έδαφος.
Μια παλιά σήραγγα που έχει πολλές διακλαδώσεις εκτείνεται από την εκκλησία σε άλλες περιοχές, μία από αυτές φτάνει στο τζαμί των Umayyad και ένα άλλο παρακλάδι οδηγεί στο Bab Kisan.

Η εκκλησία αποκαταστάθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και περιέχει τρεις ξύλινες υπόγειες πόρτες στις οποίες μπορεί κανείς να δει υπέροχα Δαμασκηνά διακοσμητικά.
Πάνω από την κύρια πόρτα της εκκλησίας, υπάρχει μια αρχαία πέτρινη πινακίδα στην οποία γράφτηκε Η εκκλησία του Αγίου Ανανία.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, η εκκλησία Hananiya(Ανανίας) διατήρησε την πρωτοτυπία της και παραμείνει ένα αριστούργημα με το Δαμασκηνό της  πνεύμα το οποίο εκπροσωπείται στα ξύλινα και πέτρινα διακοσμητικά στοιχεία και το αρχιτεκτονικό της ύφος.

Ruaa al-Jazaeri


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...