Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες τιμούν των Ρουμί

Turkey’s whirling dervishes honor Sufi poet
copts-united

Κάθε Δεκέμβριο, χιλιάδες άνθρωποι κάνουν προσκύνημα στην κεντρική τουρκική πόλη Κόνια(Ικόνιο) για 10 ημέρες τελετών και εκδηλώσεων που μνημονεύουν το θάνατο του Μουσουλμάνου λόγιου του 13ου αιώνα, ποιητή και μυστικιστή των Σουφί, Jalaladdin Rumi.

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά αφιερώματα είναι μια τελετουργία που γοητεύει από τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες.

Ο Ρουμί, επίσης γνωστός ως Mevlana, γεννήθηκε στην Περσία, αλλά εγκαταστάθηκε στη Κόνια, όπου πέθανε και θάφτηκε πριν από 745 χρόνια. Ο θάνατός του έφερε την ίδρυση του τάγματος  Mevlevi της μυστικιστικής μορφής του Ισλάμ, του Σουφισμού.


Οι δερβίσηδες, οι οποίοι είναι οπαδοί του Rumi, τιμούν την επέτειο του θανάτου του στις 17 Δεκεμβρίου - γνωστή ως "Sheb-i Arus" ή νύχτα της ένωσης - ως εορτασμό της επανένωσης του με το Θείο. Ο ίδιος ο Ρουμί πίστευε ότι ο θάνατος ήταν μια στιγμή για να χαρούμε την ένωση με το Θεό.

Με το ένα χέρι στραμμένο προς τον ουρανό - ή τον παράδεισο και τον Θεό - και το άλλο προς το έδαφος - ή τη γη - οι δερβίσηδες εκτελούν το χορό τους, γνωστό ως Σεμά. Περιστρέφονται συνεχώς στην προσευχόμενοι, ψάλλοντας για τον Αλλάχ και αυξάνοντας ταχύτητα, καθώς επιδιώκουν να χαθούν σε μια πνευματική έκσταση που πιστεύουν ότι τους ενώνει με τον Θεό.

Οι δερβίσηδες φορούν μακρύ, κωνικό σκουφί που συμβολίζει την επιτύμβια στήλη. Οι λευκοί, κυματιστοί χιτώνες ς τους συμβολίζουν το σάβανο.

Παρόλο που η Τουρκία είχε απαγορεύσει τα θρησκευτικά τάγματα στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι δερβίσηδες έγιναν σε γενικές γραμμές ανεκτοί και έγιναν σύμβολο για τις εκστρατείες τουρισμού της Τουρκίας.

Ο τάφος του Rumi στην Κόνια προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές κάθε χρόνο.

Οι περισσότεροι δερβίσηδες είναι άνδρες. Ορισμένες αδελφότητες Sufi, ωστόσο, άρχισαν να επιτρέπουν στις γυναίκες να ενταχθούν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το πιο διάσημο ποίημα του Ρουμί, που κήρυξε ανοχή και αγάπη, αναφέρει:

"Ελα! Έλα ξανά ! Όποιος κι αν είσαι, έλα!

"Εθνικός , ειδωλολάτρης ή λάτρης του πυρός , έλα!

"Ακόμη και αν αρνήθηκες τους όρκους σου εκατό φορές, έλα!

"Η πόρτα μας είναι η πόρτα της ελπίδας, έλα! Έλα όπως είσαι!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...