Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Οι Ιρακινοί Ασσύριοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μετά την ήττα του ISIS

aina

Χριστιανοί γέμισαν τις εκκλησίες στην πόλη Qaraqosh, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, την παραμονή των Χριστουγέννων για να γιορτάσουν την ημέρα  για  δεύτερη χρονιά μετά την απελευθέρωση της κοινότητας από το ISIS. Στη  εκκλησία της Αμώμου Συλλήψεως, η αίθουσα ήταν γεμάτη με πιστούς και ιερείς πραγματοποίησαν προσευχές. Ήταν μια από τις πολλές χριστιανικές κοινότητες στο Ιράκ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που γιόρτασαν τις διακοπές με την ελπίδα ότι το κύμα της εξτρεμιστικής αντιχριστιανικής βίας έχει υποχωρήσει.
Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ αντιμετώπισε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, με κύματα ισλαμιστικής εξτρεμιστικής τρομοκρατίας και απαγωγών, ιδιαίτερα μετά το 2003. Πολλοί μετανάστευσαν. Όταν το ISIS επιτέθηκε το 2014, οι χριστιανικές πόλεις της Νινευή καταστράφηκαν και οι κάτοικοί τους αναγκάστηκαν να φύγουν στην κουρδική αυτόνομη περιοχή, όπου πολλοί αποφάσισαν να αναζητήσουν μια ζωή αλλού. Εντούτοις, τον Οκτώβριο του 2016 εμφανίστηκε μια αίσθηση ελπίδας, όταν το ISIS εκδιώχθηκε από τις πεδιάδες της Νινευής και οι χριστιανικές πόλεις όπως το Qaraqosh, όπου κάποτε φιλοξενούνταν περίπου 50.000 άνθρωποι και μικρότερες πόλεις κοντά, επανακτήθηκαν. Πέρυσι, ορισμένοι χριστιανοί επέστρεψαν στο Qaraqosh για να πραγματοποιήσουν διακοπές. Το Qaraqosh είναι ένα σημαντικό σύμβολο επειδή ήταν η μεγαλύτερη χριστιανικής πλειοψηφίας αστική περιοχή στο Ιράκ. Σε άλλες πόλεις, όπως η Βαγδάτη, οι Χριστιανοί είναι μια μικρή μειοψηφία.


Φέτος, η Fraternite en Irak, μια ένωση που βοηθά τις θρησκευτικές μειονότητες που υπέστησαν βία στο Ιράκ και που βοήθησε στην ανοικοδόμηση χριστιανικών χώρων, γιόρτασε στο Qaraqosh. Ο Άγιος Βασίλης βγήκε στους δρόμους τη νύχτα.  "Χάρη στις δωρεές σας, μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε 300 διαμερίσματα, εκατοντάδες άνθρωποι επέστρεψαν", δήλωσε ο οργανισμός.
Στην εκκλησία Mar Yohanna, οι καμπάνες χτύπησαν για τη γιορτή. Το Qaraqosh υπέφερε τρομερά υπό τον έλεγχο του ISIS. Τα σπίτια λεηλατήθηκαν και κάηκαν. Το ISIS κατέστρεψε τους σταυρούς και τα καμπαναριά των εκκλησιών. Έγραψαν με γκράφιτι και μάλιστα μετέτρεψαν μια  εκκλησία σε εργοστάσιο κατασκευής βομβών ,κάτι για το οποίο  είδα αποδείξεις το Μάρτιο του 2017 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Το ISIS αποκεφάλισε εικόνες της Παναγίας και αποκεφάλισε αγάλματα αλόγων αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο.
Στην Ainkawa,  στο κυρίως χριστιανικό προάστιο του Erbil στην κουρδική περιοχή, οι συριακοί καθολικοί γέμισαν μια πιο σύγχρονη εκκλησία και τραγουδούσαν και γιόρταζαν. Στη Μοσούλη, λίγοι χριστιανοί επέστρεψαν μετά από το ISIS. Ένας ιερέας είπε ότι προκλήσεις, όπως η ανακατασκευή των εκκλησιών, είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Οι Χριστιανοί δεν αισθάνονται ασφαλείς και ανησυχούν για την αστάθεια. Το ιστολόγιο Mosul Eye, το οποίο καταγράφει την Μοσούλη υπό την κατοχή του ISIS και μετά την απελευθέρωση, έδωσε την ελπίδα για ειρήνη και ελευθερία στους χριστιανούς. Ο Ali Y. Al-Baroodi, τοπικός φωτογράφος και ακαδημαϊκός, δημοσίευσε ένα μήνυμα για "Καλά Χριστούγεννα από τη Μοσούλη".
Στη Βαγδάτη, υπάρχει ελπίδα ότι οι τραγωδίες του πρόσφατου παρελθόντος του Ιράκ βρίσκονται πια πίσω για  τη χώρα.
«Σε αυτή την πόλη η ζωή πάντα νικά τον θάνατο», έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. Ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο ανεγέρθηκε στη Βαγδάτη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας. Η αστυνομία έκανε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι Ο Άη Βασίλης εμφανίστηκε σε μερικά καταστήματα. Σε άρθρο του δικτυακού τόπου Middle East Eye αναφέρθηκε μια μοναχή λέγοντας ότι οι Χριστιανοί στη Βαγδάτη δεν είχαν υποστεί πρόσφατα απειλές και ότι η κατάσταση ήταν σταθερή ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της ήττας του ISIS από την ιρακινή κυβέρνηση.
Σε όλη την περιοχή, τα Χριστούγεννα φάνηκε να έρχονται και να περνάνε χωρίς την τρομοκρατία των προηγούμενων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...