Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Μας δόθηκε η επιλογή μεταξύ της πανούκλας και της χολέρας. Διαλέξαμε την πανούκλα.

philalethe00

«Οι τιμές του πετρελαίου ποτέ δε σταματούν να αυξάνουν. Είναι το κομμάτι άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας. Ο Μακρόν και τα φιλαράκια του, σαν τους προηγούμενους από αυτόν, μεταβάλλουν τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο. Ρωτάνε για τη γνώμη μας μια φορά στα πέντε χρόνια και μετά υποφέρουμε, υποφέρουμε. Μας δόθηκε η επιλογή μεταξύ της πανούκλας και της χολέρας. Διαλέξαμε την πανούκλα.
Βλέπουμε καθαρά ότι δεν είναι καλύτερος από τους άλλους. Δεν ενδιαφέρονται, έχουν σωφέρ, δεν πληρώνουν για καύσιμα αυτοκινήτου.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι να μαζέψεις χρήματα. Τι θα λέγατε να δοκιμάζαμε τους πλουσίους;»


Αυτά δήλωσε στο αγγλόφωνο δίκτυο ενημέρωσης “Russian Times” κάποιος από τους νεότερους διαμαρτυρόμενους στο κίνημα οι διαμαρτυρίες του οποίου έχουν ξεσπάσει εδώ και περίπου ένα μήνα (από τις 17 Νοεμβρίου) ανά την επικράτεια της Γαλλίας, με μόνο στο πρώτο (από τα τέσσερα) Σαββατοκύριακο των διαδηλώσεων να συμμετέχουν (βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας) πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους (282710) σε 2 χιλιάδες διαδηλώσεις από το Νότο ως το Βορρά.


Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο διαδηλωτής του λεγόμενου «κινήματος των κίτρινων γιλέκων», το κίνημα αυτό έλαβε την αφορμή από την ενέργεια της Γαλλίδας Υπουργού συγκοινωνιών Ελίζαμπεθ Μπορν να αυξήσει κατά 6,5 σεντ (του ευρώ) ανά λίτρο τη φορολογία στα καύσιμα ντίζελ και κατά 2,9 σεντ ανά λίτρο τη φορολογία στη βενζίνη. Αυτή η αύξηση έχει μεγάλη σπουδαιότητα σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση ειδικά της τάξης των εργαζομένων, εφόσον οι ίδιοι εξαρτώνται περισσότερο από τα ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά τους μέσα για τη μετακίνηση προς και από την εργασία τους, ιδιαίτερα αφού ληφθεί υπόψη η πλειοψηφική χρήση των καυσίμων ντίζελ.

Μετά από τέσσερα συναπτά Σαββατοκύριακα διαδηλώσεων, ορισμένες εκ των οποίων είχαν εν μέρει και δυναμικότερα ή και βιαιότερα χαρακτηριστικά (μπλόκα σε δρόμους, αψιμαχίες με αστυνομικούς, καταστροφές δημόσιας περιουσίας), ο Πρόεδρος Μακρόν, που έχει εκλεγεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, πριν από μια εβδομάδα αποφάσισε να καταργήσει την φορολογική αύξηση η οποία πυροδότησε τις διαμαρτυρίες, χωρίς όμως η απόφαση αυτή να έχει οποιοδήποτε «κατευναστικό» αντίκτυπο στο κίνημα.

Μόλις τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ο νέος ηλικιακά Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε περίπου δεκαπεντάλεπτο διάγγελμα ως «απεύθυνση προς το γαλλικό έθνος», όπου και προσπάθησε να διατυπώσει μία στάση θετική προς το κίνημα και να ανακοινώσει ορισμένα μέτρα, τα οποία ο πολύ μετρίως προοδευτικός κοινωνικά ιστοχώρος «Politico» χαρακτήρισε ως «χρύσωμα του χαπιού». Συγκεκριμένα, ο Μακρόν αναγνώρισε στο διάγγελμα αυτό ότι υπάρχει μια «βαθιά» και «δικαιολογημένη οργή» σε μεγάλο μέρος του γαλλικού λαού. Σε ελαφρώς απολογητικό τόνο, υπογράμμισε στο λόγο του ότι η «πρώτη προτεραιότητά» του (για να θυμηθούμε τη φρασεολογία του κ. Σημίτη) ήταν και θα είναι ο γαλλικός λαός, στον οποίο, όπως είπε, και μόνο οφείλει την προεδρική του θέση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτοχρονιά του 2019, καθώς και κατάργηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για συνταξιούχους κάτω των 2000 ευρώ και, τέλος, κατάργηση της φορολόγησης των υπερωριών των εργαζομένων.



Βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα», το «Κίνημα των κίτρινων γιλέκων» είναι μια ακόμη αντίδραση στη νεοφιλελεύθερη τάξη και παγκοσμιοποίηση της εποχής μας, που σημαίνει «σοσιαλισμό για τους (υπερ)πλουσίους» και ακραίες μορφές αδικίας για τις άλλες τάξεις των κατά τόπους κοινωνιών. Αυτό που εύχεται κανείς είναι να μπορέσουν τέτοια κινήματα να είναι ώριμα, να μεταφραστούν σε πολιτικές αλλαγές, και οι αλλαγές αυτές να αντισταθούν μέχρι τέλους και με πυγμή στην διαρκή χυδαία επίδειξη ισχύος της «γερμανικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια κριτική στον Τραμπ

Σοβαρή κριτική στον Τραμπ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να γίνει μόνο στο είδος καπιταλισμού που θέλει να επιβάλλει, ενός παλαιάς κοπής καπιταλισμ...