Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Εξουσία

 



Πάρε έναν άνθρωπο απλό, καθημερινό, δώσ' του λίγη εξουσία και δες πως θα φανερωθεί ο πραγματικός του χαρακτήρας. Κι έτσι θα καταλάβεις και τι συνέβη χθες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο άνθρωπος είναι πλάσμα που κυνηγά, ονειρεύεται, ζει από την εξουσία που μπορεί να έχει. Και η εξουσία υπερνικά κάθε έννοια ανθρωπιάς ή λογικής. Είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς στον πειρασμό αυτόν. Το χθεσινό δεν είχε και μεγάλη διαφορά από την εξουσία που δίνεις σε κάποιον υπάλληλο γραφείου να κάνει απολύσεις στο τμήμα του για παράδειγμα. Απλά αυτή η δεύτερη περίπτωση είναι πιο αναίμακτη φαινομενικά.


Σαφώς αναδεικνύονται και άλλα θέματα. Η νοοτροπία πληρωμάτων, καπετάνιων και πλοιοκτητών και οι οδηγίες που δίνονται. Η αίσθηση που τους γεννάται ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ο ρόλος που παίζει το κέρδος και πολλά άλλα.

Σαφώς υπάρχει και θέμα κράτους και εδώ. Προφανώς δε θα σε μάθει το κράτος κοινή λογική στα 30-40-45 σου αλλά οφείλει να είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι ο ηλίθιος δε θα το παρατραβήξει. Και χθες, το καράβι έφευγε αλλά λιμενικός δεν υπήρχε πουθενά.

Τέλος, δε μπορώ να μη το γράψω, διάβασα τα σχόλια σε δημοφιλή ιστοσελίδα ειδήσεων που αρχικά, πριν μαθευτεί ποιος ήταν το θύμα, μιλούσαν για λάθρο, Ρομά τζαμπατζήδες κλπ. Ε, κάτι πρέπει να γίνει με αυτά τα σχόλια που είναι σκέτο δηλητήριο ρε παιδιά. Καλά τα "κλικ" αλλά κάπου να μπει και όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...