Στην Ινδία ένας σκύλος αναζήτησε καταφύγιο μέσα σε ποτάμι επειδή τον κυνηγούσε μια αγέλη άγριων σκύλων, όμως αμέσως περικυκλώθηκε από τρεις κροκόδειλους. Ενώ όλοι περίμεναν ότι τα τεράστια ερπετά θα κατασπάραζαν τον σκύλο, εκείνα τον βοήθησαν να σωθεί. Αντί να κατασπαράξουν τον σκύλο, τον «οδήγησαν» μακριά από εκεί που τον περίμενε η αγέλη των άγριων ζώων.
Οι επιστήμονες προσπαθώντας να βρουν μια εξήγηση για το παράδοξο συμβάν, αμήχανοι όπως πάντα μπροστά σε καταστάσεις που ξεπερνούν τη λογική αμέσως έκαναν χρήση των πιο κοινότοπων θεωριών που είχαν πρόχειρες. Είπαν πως οι κροκόδειλοι ήταν χορτασμένοι ή ότι επέδειξαν συναισθηματική ενσυναίσθηση, κατάλαβαν δηλαδή το φόβο του σκύλου και συγκινήθηκαν. Άλλωστε τα αρπακτικά γενικά και οι κροκόδειλοι ειδικά είναι πολύ γνωστά για τον ευγενή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον φόβο ενός πιθανού θηράματος.
Δε κακολογώ τους εν λόγω επιστήμονες. Κλήθηκαν, όπως και άλλες φορές, να εξηγήσουν ένα φαινόμενο που ξεπερνά τη λογική, που αντιτίθεται με τις επιστημονικές γνώσεις. Κι επειδή ο δυτικός πολιτισμός είναι εθισμένος στο να του δίνει απαντήσεις η επιστήμη, στη πραγματικότητα οι επιστήμονες, δεν τους επιτρέπεται να πουν απλά δε γνωρίζουμε. Αν το πουν οφείλουν αν το συμπληρώσουν με κάποιες θεωρίες. Οι οποίες είναι τόσο πιθανές όσο το να πεις πως ο σκύλος κατέχει εξέχουσα θέση στην ινδική κοσμοθεωρία και οι κροκόδειλοι ως αγγελιαφόροι των θεοτήτων του νερού, γνωρίζοντάς το αυτό, βοήθησαν τον σκύλο να βγει σε ασφαλές σημείο παρακάτω στο ποτάμι, μακριά από τα σκυλιά που τον κυνηγούσαν.
Η ζωή είναι γεμάτη από τέτοια παράδοξα περιστατικά. Μπορεί να είναι τυχαία γεγονότα, μπορεί αν είναι σημάδια από τον Θεό ή από θεούς, μπορεί να είναι αντανακλάσεις ενός μακρινού παρελθόντος που στον κόσμο ίσχυαν άλλοι νόμοι και κανόνες, μπορεί οι κροκόδειλοι να είχαν πάθει δυσπεψία από άλλον σκύλο που είχαν φάει και γι' αυτό να έδιωξαν αυτόν από το "τραπέζι" τους. Δεν έχει σημασία.
Όταν βλέποντας όμως ένα τέτοιο γεγονός αντί να σταθούμε στο θαυμαστό αυτής της εξαίρεσης, αντί να διδαχθούμε από αυτό που ο Θεός, οι θεοί, τα πνεύματα ή η φύση μας διδάσκει ψάχνουμε να το εξηγήσουμε με χημικές ενώσεις και φυσικούς νόμους ή εφαρμόζοντας όρους ανθρώπινης ψυχολογίας σε ερπετά, τότε δεν είναι να απορεί κανείς ούτε για τα αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπινου "πολιτισμού" ούτε για την άθλια κατάσταση του κόσμου. Όταν το κυρίαρχο πλάσμα πάνω στον πλανήτη χάνει διαρκώς το νόημα όλα τα υπόλοιπα έρχονται πολύ τραγικά και φυσιολογικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου