Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Τι θέλει να πει....



Η πιο άθλια άσκηση στα σχολικά χρόνια ήταν με διαφορά η άσκηση "τι θέλει να πει ο ποιητής/συγγραφέας"

Ήταν ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά να μισήσουν από μικρά τη λογοτεχνία και την ποίηση και να έχουν τα βιβλία μόνο για να σκοτώνουν κατσαρίδες.

Είχες μπροστά σου ένα κείμενο ή ένα ποίημα, συνήθως αποσπάσματα κάποιου μεγαλύτερου συνόλου, το οποίο ήταν συνήθως εντελώς ακαταλαβίστικο και έπρεπε εσύ να βγάλεις συμπέρασμα για τι πράγμα μίλαγε ο ποιητής ή συγγραφέας, τι κρυμμένα νοήματα περνούσε, τι εφιάλτες είχε δει την προηγούμενη νύχτα προτού γράψει το ποίημα, τι φαγητό είχε φάει εκείνο το μεσημέρι και τι θα ήθελε να έχει φάει και άλλα τέτοια.

Κλυδωνίζεται ακόμα η Μιανμάρ

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/130529/mianmar-nekroi-dyo-diadilotes-apo-astynomika-pyra

Η αστυνομία της Μιανμάρ πυροβόλησε και σκότωσε την Κυριακή (28/2) δύο διαδηλωτές και τραυμάτισε άλλους κατά τη διάρκεια επιχείρησής καταστολής μιας διαδήλωσης.


Διαδηλώσεις γίνονται εδώ και εβδομάδες στη Μιανμάρ κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.


Η αστυνομία άνοιξε πυρ στην πόλη Νταουέι, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους, δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός Κιάου Μιν Χτίκε από την πόλη αυτή στον Νότο. Το μέσο The Dawei Watch μετέδωσε επίσης ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ότι περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν.

Η ανθρώπινη φύση μας εκπλήσσει, δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστα


 «Να που η ανθρώπινη φύση μάς εκπλήσσει, δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστα. Ο συγκεκριμένος, ακολουθώντας τη μοίρα των τραγικών ηρώων που του άρεσε να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει, όπως ο Μάκβεθ, μέθυσε από την απόλυτη εξουσία, την καταχράστηκε και κατρακυλάει τώρα από την κορυφή του κόσμου στον πάτο, στον διασυρμό και στην πλήρη απαξίωση».


Χάρης Ρώμας, ηθοποιός

Το aikido πριν και μετά τον Β΄ΠΠ

 


Στο παραπάνω βίντεο έχουμε δυο αποσπάσματα aikido. To ένα πριν τον Β ΠΠ και το άλλο μετά. Μπορούμε έτσι να δούμε την εξέλιξη ή μετάλλαξη της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης.

Αιρετικές σκέψεις για τη συγχώρηση...

 



Μου αρέσουν πολύ οι παραβολές του Ευαγγελίου. Πιστεύω ότι πιο πολύ θέτουν ενδιαφέροντα ερωτήματα και μας δίνουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε κάποια πράγματα παρά δίνουν έτοιμες λύσεις.

Όπως η σημερινή παραβολή του Ασώτου. Ο άσωτος υιός αφού έχει σπαταλήσει την περιουσία του γυρνά σαν βρεγμένος γάτος στον πατέρα του, ο οποίος τον υποδέχεται σαν να μη τρέχει τίποτα. Ή μάλλον με μεγαλύτερο ενθουσιασμό απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η συγχώρεση είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ειδικά σε συνθήκες καθημερινής ζωής. Ο άσωτος υιός πραγματικά μετάνιωσε και ο πατέρας του τον συγχώρεσε. Τι γίνεται όμως πραγματικά με τη συγχώρεση; Τι είναι , πότε και πώς δίνεται;

Morio Higaonna Sensei, 10 Dan. International Okinawan Goju-Ryu Karate-do Federation.

 


Έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ιαπωνία σε πραγματική μάχη. Δεν προτείνω φυσικά την προπόνησή του. Απλά για να πάρετε μια ιδέα τι χρειάζεται για να έχεις αποτελέσματα. 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Σπύρος Μπιμπίλας, μια σημείωση

 


Καμιά φορά, η ζωή σε δικαιώνει. Ναι, όσο κι αν είμαι αρνητικός τύπος, οφείλω να το παραδεχτώ. Όπως στη περίπτωση του κ. Σπύρου Μπιμπίλα. Κανείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά. Και εδώ που τα λέμε χωρίς λόγο. Μόνο και μόνο επειδή είχε τυποποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο ρόλο στη τηλεόραση. Όμως άλλο ο άνθρωπος και άλλο οι ρόλοι, ε; Και να, που βρέθηκε σε μια θέση, αυτή του προέδρου του ΣΕΗ, που κανείς άλλος δεν την πολυήθελε εδώ που τα λέμε, έσκασε στα χέρια του η υπόθεση με τις καταγγελίες και μάθαμε όλοι ότι έχει σπουδάσει νομική και ότι μπορεί να χειριστεί εξαιρετικά πολύ δύσκολες καταστάσεις. Μπράβο του και μακάρι να εκμεταλλευτεί τη στιγμή ώστε να δώσει ώθηση και στον ΣΕΗ και να καλυτερεύσει τη θέση και να βελτιώσει τις προϋπόθεσεις των νέων και άσημων ηθοποιών.

Ένα ολόκληρο σύστημα επιβραβεύει την κατάχρηση εξουσίας

 



Η κατάχρηση εξουσίας, η παρενόχληση, η παιδοφιλία υπάρχει σε όλη την κοινωνία. Το θέατρο έχει ενοχοποιηθεί σαν ο χώρος που συμβαίνουν μόνο αυτά. Η τωρινή κατάσταση με έπιασε αδιάβαστη. Ήξερα για συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες εργασιακά, ότι υπάρχουν δύσκολοι άνθρωποι. Αυτές τις λεπτομέρειες που διαβάζω, δεν τις ήξερα. Προσπαθώ να πάρω απόσταση και βλέπω πώς ένα ολόκληρο σύστημα επιβραβεύει την κατάχρηση εξουσίας. Το σύστημα έχει δώσει πολλά μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους και τους έχει παραδώσει τα κλειδιά».

Ελένη Ράντου, ηθοποιός

Αυτή είναι προσφορά.

 


E δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις την προσφορά γνωστού ποινικολόγου-δικηγόρου, στον οποίο έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου.

Από την ημέρα που ανέλαβε να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο πολύκροτης υπόθεσης έχει δώσει άλλο χρώμα στη ζωή αυτού του έρημου τόπου.

Πραγματικά έχει εμπλουτίσει με τις αναφορές, τις παρεμβάσεις και την υπερασπιστική του γραμμή πάρα πολλές εκπομπές, ενημερωτικού, ψυχαγωγικού, χιουμοριστικού και πολιτικού περιεχομένου ενώ εκατοντάδες άρθρα γράφονται χάρη στη μεγαλοφυία του καθημερινώς. Τα δε σχόλια, είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Bartitsu: the Gentlemanly Art of Self Defence

 


Bartitsu, μια πολεμική τέχνη που συνδυάζει στοιχεία αγγλικής πυγμαχίας και jujutsu. Γνωστή ως η πολεμική τέχνη του Σέρλοκ Χολμς

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Στωική φιλοσοφία: Τα πάθη

 


https://www.pemptousia.gr/2021/01/ta-pathi-kata-tous-stoikous/

Αθανάσιος Κορώνης, MSc στην Ορθόδοξη Θεολογία – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


iv Τα πάθη


Τα συναισθήματα είναι κρίσεις, οι οποίες αφορούν εντυπώσεις που δεχόμαστε. Επιλέγουμε, δηλαδή, κάποια από τις καταστάσεις τις οποίες μας δημιουργεί η εντύπωση, καλό, π.χ. ή κακό. Οι κρίσεις δεν είναι πάντα σωστές αλλά συχνά λαθεύουν.


Οι άστοχες κρίσεις όταν αυτονομηθούν, όταν, δηλαδή,  αποκτήσουν ανεξάρτητη ορμή, μετατρέπονται σε πάθη (Sharples,2002:123-124). Το πάθος για το Χρύσιππο είναι μια υπερβολική παρόρμηση συν κάτι άλλο, την οποία προκαλεί η  κίνηση της καρδιάς. Το πάθος σαν υπερβολή ξεφεύγει της αρμονίας του λόγου και κατά συνέπεια γίνεται άλογο. Το πάθος εκδηλώνεται σε άτομα  επιρρεπή σε αστάθεια τόνου, τα οποία στερούνται  της τέλειας λογικότητας (τέλειος λόγος). Σε αυτά τα άτομα η διάθεση τους δεν είναι λογική διότι ο λόγος τους δεν είναι υγιής (ατελής λόγος). Το πάθος έχοντας άμεση σχέση με το λόγο εκδηλώνεται σαν τροπή του ενός λόγου σε «δύο απόψεις», επομένως το πάθος είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο αντίθετων  λόγων.  Η μετατροπή του τέλειου λόγου σε ατελή (πάθος) δεν γίνεται αντιληπτή επειδή συμβαίνει τάχιστα και αιφνιδιαστικά.(Long, 2012: 280-281)

H ιστορία του Μπόμπι Σαντς

 


https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/130241/poios-endiaferetai-an-enas-tromokratis-einai-zontanos-i-nekros

Η ιστορία του… κακού ποδοσφαιριστή Ρόμπερτ Mπόμπι Τζέραρντ Σαντς από τη Βόρεια Ιρλανδία. Πέθανε σε ηλικία 27 ετών με τη Μάργκαρετ Θάτσερ να λέει ότι «ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας που επέλεξε να χάσει τη ζωή του».


«Ποιος ενδιαφέρεται αν ένας τρομοκράτης είναι ζωντανός η νεκρός;»

«Ποιος ενδιαφέρεται αν ένας τρομοκράτης είναι ζωντανός η νεκρός;», αναρωτιόταν Βρετανός δημοσιογράφος την 1η Μαρτίου του 1981 όταν έφτανε σε αυτόν η πληροφορία ότι ένας 27χρονος Βορειοϊρλανδός ξεκίνησε απεργία πείνας. Όταν ο Μπόμπι Σαντς μετά από 66 ημέρες άφηνε την τελευταία του πνοή και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πήγαιναν για το τελευταίο αντίο στο αποκαλούμενο «Νέο Δημοκρατικό Οικόπεδο», στο Μπέλφαστ, όπου ετάφη μαζί με άλλους 76 ανθρώπους, δεν είχε πλέον αυτή την απορία.


Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έφτασε στον θάνατο ο Μπόμπι Σαντς, για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν απλή η εξήγηση. Σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 5 Μαΐου 1981, η Βρετανή πρωθυπουργός είχε πει: «Ο κύριος Σαντς ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. Ο ίδιος επέλεξε να χάσει τη ζωή του. Ήταν μια επιλογή που η οργάνωσή του δεν άφησε σε πολλά από τα θύματά της».

Απλή η απάντηση

 


Το διαβάζω και το ακούω εξίσου συχνά. Θέτουν κάποιοι το ερώτημα: Είστε φιλόζωοι ή μήπως μισάνθρωποι; Δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτό το ερώτημα και το νόημά του. Ποιος μας εμποδίζει να είμαστε και τα δύο;

Kyuzo Mifune - Judo

 


O Kyuzo Mifune ήταν ο καλύτερος μαθητής του Jigoro Kano, ιδρυτή του judo. Στο βίντεο βλέπουμε τεχνικές που σπανίζουν σήμερα καθώς έχει επικρατήσει η ανάγκη για αθλητισμό και νίκες από την τέχνη. Χωρίς να είναι κατ' ανάγκη κακό αυτό.

Προληπτική αυτοάμυνα

 


https://talws.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ac%ce%bc%cf%85%ce%bd%ce%b1/

Ετυμολογικά η λέξη αυτοάμυνα αποτελείται από δύο λέξεις: εαυτός και άμυνα και σημαίνει την προστασία του εαυτού μας, δηλαδή της σωματικής μας ακεραιότητας και της ίδιας μας της ζωής.


   Με μία ευρύτερη έννοια η αυτοάμυνα καλύπτει και τις περιπτώσεις προστασίας των περιουσιακών μας στοιχείων, της ηθικής μας υπόστασης και της αξιοπρέπειάς μας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των αγαπημένων μας προσώπων ή και συνανθρώπων μας που χρειάζονται την βοήθειά μας και προκειμένου για επαγγελματίες η προστασία με τον πλέον αποτελεσματικό, αλλά και διακριτικό τρόπο των προσώπων, ή των θεσμών, ή των εγκαταστάσεων, που τους έχει ανατεθεί να φυλάνε.




   Η αυτοάμυνα δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να εμπεριέχει την εφαρμογή βίας, αλλά πρέπει να ξεκινάει από την πρόληψη δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων.


   Ενώ και όταν γίνεται χρήση βίας, αυτή θα πρέπει να είναι η λιγότερη δυνατή κατά περίπτωση και πάντοτε απόλυτα ελεγχόμενη από τον αμυνόμενο.

BOXER

 


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Λίγη ιστορία

 


http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2021/02/blog-post_6.html

Του Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη 

Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού
Στη σύγχρονη αστική και βιομηχανική πόλη και περίοδο που ζούμε, η οποία με την «ευκαιρία» της Πανδημίας τείνει να εξελιχθεί στην μεταβιομηχανική ή μεταμοντέρνα εποχή, ετοιμάζεται μία καινούργια επανάσταση! Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως θα είναι εκτυφλωτική και εντυπωσιακή ως προς την ταχύτητα, τις νέες δυνατότητες και το αποτέλεσμα. Η σαγήνη της δεν ελλοχεύει μόνο το κίνδυνο να λησμονήσουμε και να ξεχάσουμε -όχι το απώτατο παρελθόν μας αλλά- το πρόσφατο και όταν λέω πρόσφατο εννοώ τα εκατό περίπου χρόνια πριν από το σήμερα, όπου έδρασαν τρεις γενεές, εμείς, οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Όλοι δηλαδή οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε σε άμεση επαφή και γινόμαστε οι διαβιβαστές των μηνυμάτων και των εμπειριών της ιστορίας, ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα αξιοποιώντας τες να προχωρήσει πάνω σε γερά θεμέλια και περπατημένα μονοπάτια. Άλλωστε, όπως έχει πει ένας σύγχρονος θεολόγος μας, «παράδοση είναι ο τρόπος εισόδου μας στο μέλλον»! 
Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε καλά το παρελθόν μας -όχι το οικουμενικό- αλλά το τοπικό και το προσωπικό μας, το οικογενειακό, αυτό που μας συνδέει με τον τόπο που ζούμε με θύμησες, με αναμνήσεις, με συναισθήματα, με όλα αυτά που μας χάρισε ο Θεός για να μπορούμε να συνδεόμαστε, να γινόμαστε σκαλοπάτι για να πατήσει ο επόμενος και ότι στον Δήμο μας, στο Νέο Ψυχικό, του οποίου ο πυρήνας, η συνοικία δηλαδή της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, είναι προσφυγικός, απουσιάζουν τα απαραίτητα ερεθίσματα, ώστε να διατηρήσουν σε σταθερή θερμοκρασία το σώμα της Ιστορίας και να εξασφαλιστεί η μεταφορά και η μετάδοση όσων παραλάβαμε και εμείς από τους προκατόχους και πατέρες μας, έπρεπε να αναλάβουμε δράση! 
Προς τούτο, το 2012, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την αίθουσα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ναού μας, αφού εκεί γίνονται όλες σχεδόν οι ποιμαντικές, κατηχητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φιλοξενούνται χορωδίες, χορευτικά και καλύπτονται διάφορες άλλες έκτακτες κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως συνελεύσεις τοπικών συλλόγων, εκλογές κ.λπ.. Δεν υπήρχε καταλληλότερος χώρος από αυτόν, όπου εβδομαδιαίως φιλοξενούσε τις δράσεις και τα ενδιαφέροντα περίπου 400 έως 600 ανθρώπων. 

Ένα κείμενο για τον καθώς πρέπει μισάνθρωπο

 


Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα κείμενο στήριξης και καθοδήγησης των απανταχού μισανθρώπων. Αυτής της ευγενικής τάξης ανθρώπων που γνωρίζουν πως κι αν ακόμα ζουν στην έρημο, η ύπαρξη ενός και μόνο συνανθρώπου εκεί μπορεί να τους δημιουργήσει απίστευτα και ανυπέρβλητα προβλήματα. Αυτής της ομάδας που γνωρίζει πως η μόνη λύτρωση για τα προβλήματα αυτού του κόσμου είναι ένας εκτεταμένος πυρηνικός πόλεμος ή κάποια τεράστιας κλίμακας φυσική καταστροφή.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πιο αξιοκαταφρόνητο, απεχθές και αξιομίσητο πλάσμα από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος θα κάνει κακό ακόμα και σε κάποιον που αγαπάει για να κερδίσει κάτι εντελώς ευτελές, συμπεριφορά που δύσκολα θα συναντήσει κανείς ακόμα κι αν ψάξει το σύμπαν ολόκληρο.

Πολλοί άλλοι που μοιράζονται και ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόψεις έχουν κάνει προσπάθειες, συνήθως αποτυχημένες, να αποκοπούν από το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος ώστε να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο ειρηνικά και πιο ομαλά τη ζωή τους.

Οι προσπάθειες αυτές αποτυγχάνουν λόγω κάποιων ευρέως διαδεδομένων παρεξηγήσεων και παρακάτω θα δούμε κάποιες από αυτές.

Κουτσομπολιό

 


Δε βλέπω το λόγο να μιλάς με έναν κουτσομπόλη. Ό,τι κι αν πεις, θα μεταδοθεί με ταχύτητα και (αν)ακρίβεια εκεί ακριβώς που δεν πρέπει. Αλλά κι αν δεν πεις κάτι σημαντικό, πάλι αυτό που θα βγει από το στόμα σου θα διαστρεβλωθεί και θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί θέμα από το πουθενά. Και το κουτσομπολιό είναι κάτι που έχουμε σε πλεόνασμα στη Μεσόγειο(μη λέμε μόνο για τα Βαλκάνια)....

Στωική φιλοσοφία: Ψυχή και σώμα



https://www.pemptousia.gr/2020/12/psichi-ke-soma-kata-tous-stoikous-filosofous/

Αθανάσιος Κορώνης, MSc στην Ορθόδοξη Θεολογία – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


 iii. Ψυχή και σώμα


Οι Στωικοί, για να κατανοήσουν αλλά και για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ανθρώπινης αυτοσυνειδησίας και την αίσθηση της ατομικής μοναδικότητας , την ύπαρξη, δηλαδή, σε κάθε άτομο μιας ιδιαίτερης προσωπικής ταυτότητας, δέχθηκαν ότι τα σώματα είναι τα μόνα αληθινά και υπαρκτά όντα. Αυτή η θέση δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα, τη μείζονα φιλοσοφική και ηθική βάσανο της σχέσης μεταξύ ύλης (σώματος) και νου (πνεύματος).

Myung Jae-Nam, ιδρυτής του hankido

 


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Έφυγε από την ζωή o Δημήτρης Σελαλμαζίδης



https://www.rocking.gr/news/dimitris-selalmazidis-sarissa-died/37884

Έφυγε από την ζωή σήμερα τα ξημερώματα(21/2) o Δημήτρης Σελαλμαζίδης, ηγέτης των Sarissa και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής metal σκηνής.


Πριν από μερικούς μήνες είχε νοσηλευτεί εξαιτίας θρόμβωσης που παρουσιάστηκε και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η αιτία της κακοήθειας αυτής, με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο.

Τα πολλά




Τα πολλά λόγια και τα μακροσκελή κείμενα, λέγονται και γράφονται για να συσκοτίσουν τις αλήθειες που εκφράζονται με λίγες λέξεις. 

Δεν βρίσκεις το δίκιο σου από το δίκαιο. Άλλο το δίκιο και άλλο το δίκαιο



«Οι νόμοι τρέχουν πάντα πίσω από τα γεγονότα και προσπαθούν να καλύψουν αυτό που λέει η τρέχουσα κατάσταση. Τρέχουν πάντα από πίσω, αναπροσαρμόζονται μέσα σε αυτά τα πλαίσια αυτό που χρειάζεται είναι μια επικαιροποίηση όλων των νόμων που έχουν σχέση με την παραγραφή γιατί ουσιαστικά το συναίσθημα και οι ουλές που αφήνει οτιδήποτε όταν πειραχθεί κατά οποιοδήποτε τρόπο μια ευαίσθητη ψυχή 14 ή 15 ή 16 χρόνων αυτό το συναίσθημα δεν παραγράφεται.

Δεν βρίσκεις το δίκιο σου από το δίκαιο. Άλλο το δίκιο και άλλο το δίκαιο».


Κώστας Αρζόγλου, ηθοποιός(πηγή: https://www.parapolitika.gr/politismos/article/1093876/kostas-arzoglou-sta-parapolitika-901-gia-lignadi-i-k-mendoni-prepei-na-analavei-to-politiko-kostos/)



Πάντα με μια φωτογραφία

 


Είδα την παραπάνω φωτογραφία με το μελιστάλαχτο κείμενο στο πλάι της, στο ιστολόγιο Αναστάσιος(http://anastasiosk.blogspot.com/2021/02/blog-post_557.html)

Όπως φαίνεται τον αληθινό ποιμένα δεν τον σταματά τίποτα. Δεν τον σταματά το χιόνι, προφανώς ούτε η βροχή ή άλλο φυσικό φαινόμενο. Δεν τον σταματά καμία απειλή και κανένας κίνδυνος.

Βρίσκεται πάντα κοντά στο ποίμνιο και εκτελεί τα καθήκοντά του.

Και πάντα, μα πάντα, έχει και κάποιον που να μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία εκεί κοντά...

The Queen Of Kata - Rika Usami

 


Μάσκα και άθληση

 


https://www.fosonline.gr/plus/ey-zin/article/127165/askisi-me-maska

Δρόσος Βενετούλης


Ένα θέμα συζήτησης είναι πώς επιδρούν οι μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό στο αναπνευστικό σύστημα του αθλούμενου. Η άθληση αυξάνει τη συχνότητα και το βάθος των αναπνοών, άρα και την ποσότητα και τη ροή του αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονες.


Άσκηση με μάσκα

Αναμφισβήτητα, η μάσκα, σε συνθήκες αυξημένων ροών, εμποδίζει τη δίοδο του αέρα από τη μύτη και το στόμα, οπότε αυξάνεται το έργο της αναπνοής και οι αναπνοές είναι πιο δύσκολες. Όταν η ένταση της άσκησης είναι χαμηλή έως μέτρια, όπως στο περπάτημα, η ενόχληση είναι αμελητέα. Όταν όμως η ένταση της άσκησης αυξάνεται, οπότε αυξάνεται ο μεταβολισμός, τότε το εκπνεόμενο διοξείδιο δεν προλαβαίνει να απομακρυνθεί και εγκλωβίζεται μέσα στη μάσκα, ενώ, ταυτόχρονα, η ποσότητα οξυγόνου που εισπνέεται μειώνεται.

Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον Αγιατολά Αλερέζα Αράφι, πρόεδρο Ισλαμικών Σεμιναρίων στο Ιράν

 


https://orthodoxia.info/news/epistoli-ieronymoy-ston-agiatola-ara/

Την πρόθεσή του για συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με τους σιιτες μουσουλμάνους προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις και να μετριαστούν οι παγκόσμιες κρίσεις και συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


Απαντώντας σε ευχετήρια επιστολή που του απέστειλε ο Αγιατολά Αλερέζα Αράφι πρόεδρος Ισλαμικών Σεμιναρίων στο Ιράν, με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει την ανάγκη κοινών δράσεων στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης απέναντι στο διχαστικό λόγο εναντίων των θρησκειών.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Παραγραφή

 



Δεν μπορεί να υπάρχει παραγραφή στο έγκλημα του βιασμού είτε το θύμα είναι ανήλικο είτε ενήλικο. Ο βιασμός είναι έγκλημα χειρότερο του φόνου. Στο φόνο το θύμα πεθαίνει μια φορά. Στο βιασμό πεθαίνει σχεδόν κάθε μέρα.

 

Jonathan Swift, γνωμικά




 Όταν κάποιος ιδιοφυής εμφανίζεται μπορείτε να τον γνωρίσετε από το εξής σημάδι: Όλοι οι ανόητοι συνασπίζονται εναντίον του


Έχουμε αρκετή θρησκεία για να μισούμε ο ένας τον άλλον, αλλά όχι αρκετή για να αγαπάμε ο ένας τον άλλον


Οι νόμοι είναι σαν τους ιστούς της αράχνης, που μπορεί να πιάνουν τις μικρές μύγες, αλλά αφήνουν τις σφήκες να ξεφεύγουν.

Έθνος ανάδελφον...

 


Στην Ιαπωνία, για υποθέσεις λιγότερο σοβαρές από αυτή που προέκυψε με το Εθνικό Θέατρο και τον διευθυντή του, υπουργοί πήδηξαν από ουρανοξύστες, έκαναν χαρακίρι ή αυτοπυροβολήθηκαν. Στην Ελλάδα δεν αυτοκτονούν(και καλά κάνουν),δεν παραιτούνται, δε ζητάνε καν συγνώμη. Είμαστε έθνος ανάδελφον...


Φωτογραφίες ερήμων



Η έρημος Σαχάρα αποτελεί την πιο γνωστή και μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Οι έρημοι χαρίζουν γενικά απόκοσμα εικόνες και προκαλούν συχνά το ενδιαφέρον λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Παρακάτω ακολουθούν εντυπωσιακές εικόνες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για διάφορες ερήμους του πλανήτη.

Έρημος Μοχάβι, Νεβάδα, Αριζόνα. Έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη φυλή.

Perierga.gr - 10 εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις ερήμου του πλανήτη

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Γονείς

 


Η κόλαση είναι οι άλλοι είχε πει κάποτε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και όσο κι αν δεν είναι και η πιο αισιόδοξη φράση που έχει ακουστεί, η πραγματικότητα, η καθημερινότητά μας τον δικαιώνει. Μη ξεγελιόμαστε. Την ίδια ακριβώς κόλαση φτιάχνουμε κι εμείς για τους άλλους έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Και όσο πιο "κοντινοί" είναι οι άλλοι τόσο μεγαλύτερη και πιο...ζεστή είναι η κόλαση που σου φτιάχνουν. Οι συνάδελφοι, οι συγχωριανοί, οι γείτονες, οι συγγενείς, οι γονείς. Έτσι κάπως εξελίσσεται η ένταση της φλόγας που θα ζεσταίνει το καζάνι που με τόση επιμέλεια μας φτιάχνουν από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα δούμε το φως σε αυτόν τον κόσμο.

Χιόνι

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/129523/to-vary-xioni-to-elafry-xioni-kai-ta-dentra

Όπως θα έχουμε παρατηρήσει οι περισσότεροι, η μορφή του χιονιού και η υφή του μπορεί να διαφέρουν πολύ, τόσο κατά τη χιονόπτωση όσο και κατά τη χιονόστρωση. Τα διαφορετικά είδη χιονιού έχουν και διαφορετικό βάρος. Όσο περισσότερο νερό περιέχει μέσα του το χιόνι, τόσο πιο βαρύ είναι όπως μπορούμε να δούμε και στο σχήμα παρακάτω το οποίο δίνει προσεγγιστικά το βάρος του χιονιού ανά τετραγωνικό μέτρο για 20 εκατοστά χιονόστρωσης.


Το αφράτο χιόνι (ονομάζεται και ξηρό) το οποίο παρατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν) είναι το πιο ελαφρύ από όλα.


Το κανονικό χιόνι (σε ελαφρώς αρνητικές θερμοκρασίες) έχει προσεγγιστικά τριπλάσιο βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο κάλυψης από αυτό του ξηρού αφράτου χιονιού.


Το υγρό χιόνι το οποίο παρατηρείται όταν οι θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος κυμαίνονται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, είναι το βαρύτερο λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό και έχει προσεγγιστικά επταπλάσιο βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο από αυτό του ξηρού αφράτου χιονιού.

Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ' τις κομματικές μικρότητες

 



«Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις, ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ' τους εκφραστές του.

Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ' τις κομματικές μικρότητες. Τα θύματα μας διδάσκουν το ένα μετά το άλλο με το θάρρος τους. Ας αντλήσουμε, ως πολιτικό σύστημα, απ' αυτό το θάρρος.

Αν μη τι άλλο τους χρωστάμε».


Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΚΙΝΑΛ

La Boxe Francaise (Savate) - Charles Charlemont 1924

 


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Φαρισαίοι με βροντερή φωνή

 


"Ο Φαρισαίος στάθηκε επιδεικτικά κι έκανε την εξής προσευχή σχετικά με τον εαυτό του" γράφει η σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Αν θέλουμε να βρούμε έναν άνθρωπο που να έχει κάνει κακό, δε χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Είναι απλή η διαδικασία. Αν ακούσουμε κάποιον να φωνάζει δυνατά και με επίδειξη για τις αρετές του, την καλωσύνη του και την αθωότητά του, τότε μάλλον τον βρήκαμε.

Η αυτοκαταστροφή είναι ο «φονιάς»

 


Η αυτοκαταστροφή είναι ο «φονιάς». Αν δεις τη Γη, οι άνθρωποι προσπαθούν να μισούν ο ένας τον άλλον, έχεις διαφορετικές απόψεις, χώρες εναντίον χωρών, ακόμα και μεταξύ γειτόνων. Οπότε είμαστε εχθροί και αλληλοσκοτωνόμαστε- έχουμε κούρσες εξοπλισμών. Κάθε χρόνο βλέπεις παρελάσεις, στρατιώτες με όπλα σε πλατείες, και ο κόσμος νιώθει τόσο περήφανος. Αυτό με μπέρδευε πάντα- γιατί να νιώθουν οι άνθρωποι περήφανοι για αυτό; Αλλά έτσι είναι η ανθρωπότητα. Οπότε η αδυναμία της ανθρωπότητας, της νοήμονος ζωής, είναι η αυτοκαταστροφή, το ότι (οι άνθρωποι) προσπαθούν να αλληλοσκοτώνονται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους της υπόθεσης του Φέρμι.


 Τζόναθαν Τζιάνγκ, Group Supervisor/ Principal Scientist στο Jet Propulsion Laboratory της NASA (JPL- California Institute of Technology). 


H εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την ύπαρξη ή μη εξωγήινων πολιτισμών εδώ: https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-adenamia-tes-noemonos-zoes-einai-e-aetokatastrofe-e-pithanoteta-eparxes-exoyeinon-politismon-ston-yalaxia-kai-e-moira-toes_gr_602279dfc5b6c56a89a4492e?&utm_source=sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1



"Τι θα πουν οι άλλοι"

 


«Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας «Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι». Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί» 


Σοφία Μπεκατώρου(https://www.protothema.gr/life-style/article/1097079/sofia-bekatorou-i-kakopoiisi-einai-san-ena-penthos-pou-pada-kouvalas/)


Taekwondo master Kyu Hyung Lee

 


Από τις σπάνιες φορές που ένας Νοτιοκορεάτης έκανε επίδειξη στη Βόρεια Κορέα. Το taekwondo έχει εργαλειοποιηθεί πολλές φορές από τις δύο χώρες είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Α(να)ξιοπρέπεια

 


«Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα......Τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με τίποτα από όλα αυτά».


Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού


Τελικά όταν τα κόμματα ανακατεύονται, ακόμα και η πιο σοβαρή υπόθεση, παίρνει έναν ιδιόμορφο τραγελαφικό χαρακτήρα. Μόνο τα κόμματα μπορούν ένα θέμα σημαντικό, να το ρίξουν σε μια λίμνη φαιδρότητας.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που φένρει στην επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών



https://greenagenda.gr/%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-%cf%84/

 του Νίκου Αβουκάτου


Η Ελλάδα φιλοξενεί σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες τους είδους της Caretta caretta, ενός από τα δυο είδη θαλάσσιων χελωνών που φωλειοποιούν στη Μεσόγειο.


«Η παρακολούθηση και προστασία των παραλιών ωοτοκίας είναι πολύτιμη για την επιβίωση του είδους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραλίες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κομμάτι του κύκλου ζωής των θαλάσσιων χελωνών. Ως μεταναστευτικοί οργανισμοί, οι θαλάσσιες χελώνες μετακινούνται μεταξύ περιοχών αναπαραγωγής και τροφοληψίας διανύοντας αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ χρησιμοποιούν διαφορετικά θαλάσσια ενδιαιτήματα (ανάπτυξης, τροφοληψίας) για τα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής τους. Καθώς λοιπόν, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους διαβιούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι σημαντική η διερεύνηση της τρωτότητάς τους εντός της θάλασσας», δηλώνει στη Greenagenda.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μαζάρης (http://mazaris.net/).

Gichin Funakoshi, η ζωή του

 


Κατέληξε η 20χρονη Mya Thwe Thwe Khaing

 

Απόφοιτοι του πανεπιστημίου του Mandalay κρατούν πόστερ με τη φωτογραφία τηςMya Thwe Thwe Khaing στις 14 Φεβρουαρίου

https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/129255/mianmar-katelixe-20xroni-diadilotria-poy-ypesti-trayma-sto-kefali

Κατέληξε η νεαρή γυναίκα που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Μιανμάρ.


Η 20χρονη Mya Thwe Thwe Khaing, είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι την προηγούμενη εβδομάδα όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με ρίψεις νερού και πλαστικές σφαίρες. Η Mya Thwe Thwe Khaing, η οποία έγινε 20 ετών μετά τον πυροβολισμό της, βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη από τότε που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 9 Φεβρουαρίου. Είχε λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού εναντίον διαδηλωτών που αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

Οδηγός προς διακόνους

 



Το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο με ειλικρινές ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη για τα σημαντικότερα μέλη του κλήρου. Τους διακόνους. Οι διάκονοι είναι σαν να λέμε υποϊερείς. Πώς είναι οι υπολοχαγοί; Κάτι τέτοιο. Οφείλουμε όμως να διευκολύνουμε το έργο τους προσφέροντας έναν χρήσιμο οδηγό. Ας ξεκινήσουμε. 

Ο διάκονος είναι το στολίδι της λειτουργίας. Να το θυμάστε αυτό και να το επαναλαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Αφού το πιστέψετε θα μπορέσετε να πείσετε και τους γύρω σας.

Για να έχετε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία είναι απαραίτητο το ύφος. Το ύφος σας θα πρέπει να είναι πιο μεγαλοπρεπές και μπλαζέ από οποιονδήποτε μητροπολίτη ή ακόμα και από οποιονδήποτε ευγενή. Έτσι στο πρόσωπό σας θα καθρεπτίζεται η ιεροπρέπεια ολάκερης της Μητρόπολης που υπηρετείτε.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Η απαγγελία των Ευαγγελικών περικοπών

 


https://www.pemptousia.gr/2021/01/melodiki-apangelia-ton-evangelikon-perikopon/

Δρ. Αντώνιος Χατζόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε δυστυχώς ότι αρκετοί ιερουργοί, κυρίως σε ημέρες εκτενών Ακολουθιών, αντί της μελωδικής απαγγελίας των Ευαγγελικών Περικοπών-της επικρατούσης τόσο στην Μεγάλη Εκκλησία, όσον και αλλαχού- αναγιγνώσκουν χύμα τα ιερά Ευαγγέλια με σκοπό, όπως ισχυρίζονται, την καλύτερη κατανόηση των νοημάτων από το εκκλησίασμα. Μάλλον εν αγνοία τους καταστρατηγούν μια παράδοση αιώνων, που επιβάλλει σύμφωνα με τις πηγές, την μελωδική απαγγελία, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με το νόημα της Περικοπής που έχει επιλεγεί και η οποία έχει διαμορφωθεί ως ολότητα για την κάθε ημέρα.

Οι Περικοπές για αυτόν ακριβώς τον λόγο υφίστανται ορισμένες παραλλαγές εν σχέσει με το πρωτότυπο κείμενο, δίχως φυσικά αυτό να μεταβάλλει το περιεχόμενο και το νόημά τους. Οι γνωστές φράσεις με τις οποίες αρχίζουν, Είπεν ο Κύριος, εν ταις ημέραις εκείνες, τω καιρώ εκείνω, κ.ἀ. είναι μικρές μόνο εισαγωγικές παραλλαγές στην ευαγγελική Περικοπή, η οποία λαμβάνεται από μεγάλη συνάφεια. Για παράδειγμα το «έλεγεν ούν ο Ιησούς προς τους πεπιστευκότας αυτώ Ιουδαίους» Ιωαν 8, 31-42 το βρίσκουμε στην αρχή άλλων περικοπών με την μορφή «είπεν ο Κύριος προς τους πεπιστευκότας αυτώ Ιουδαίους». Επίσης στο τέλος αρκετών Περικοπών προστίθεται το «ο έχων ώτα σκούειν ακουέτω», ειλημμένο από τον Λουκά, 8,8. Με άλλα λόγια εν προκειμένω αντικαθίστανται, αφαιρούνται ή προστίθενται λέξεις στην αρχή και στο τέλος της ευαγγελικής περικοπής για καλύτερη κατανόηση των ιερών νοημάτων.

Ο πρώτος Αρχιμανδρίτης της Μεσσήνης

 Στον ιερομόναχο π. Αλέξιο Μανδανικιότη, ο οποίος μονάζει σ΄ ένα ερημητήριο σε κάποιο μικρό χωριό της Σικελίας, αναφέρεται σήμερα άρθρο της ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «messinatoday», με τίτλο: «Πατήρ Αλέξιος, ο τελευταίος ερημίτης: η ανθρώπινη και θρησκευτική ιστορία ενός ανθρώπου μονάχου, που είναι προφανώς έξω από αυτόν τον κόσμο». 




https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af/patir-aleksios-o-teleytaios-erimitis-sti-sikelia/

«Στα βουνά του χωριού Santa Lucia del Mela, στη Σικελία, ο πατήρ Aλέξιος Μανδανικιότης έστησε το ερημητήριο του, ένα στολίδι της Ανατολής, όπου ζει με ευλάβεια, προσευχή και μοναξιά. Συντρόφους του έχει μόνο τη φύση, έναν σκύλο, έναν γάτο κι ένα πολύχρωμο παγώνι. Ο πατέρας Aλέξιος δεν είναι απλώς ένας ερημίτης, είναι ο πρώτος Αρχιμανδρίτης της Μεσσήνης (Messina), που φροντίζει την τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα, από τον σεισμό του 1908, που κατέστρεψε όλα τα ίχνη του Ελληνισμού στην περιοχή.

Εκλέχθηκε ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας



https://orthodoxia.info/news/neos-patriarchis-servias-o-mitropolit/

Τον μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριο εξέλεξε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας στον Πατριαρχικό θρόνο, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, ενώ εκδόθηκε το επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Σερβίας.


Η Σερβική Σύνοδος συνήλθε υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος στον καθεδρικό ναό του αγίου Σάββα, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος στον τάφο του οποίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ενώ νωρίτερα είχε τελεσθεί αρχιερατικό συλλείτουργο.


Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Σερβικής Εκκλησίας, ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος (κατά κόσμον Prvoslav) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1961 στο Μπεζέ .Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Curug και το γυμνάσιο Zmaj-Jova στο Νόβι Σαντ. Εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, τότε ιερομόναχο Ειρηναίο (Bulović), στο μοναστήρι του Visoki Decani, την Κυριακή του Θωμά το 1985.


Αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι το 1986. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990, ενώ έπειτα ήρθε στο μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων στο Κόβιλ, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και διορίστηκε ηγούμενος.

Μήδεια και Στρείδ-ι-α

  


Είναι εξαιρετική η ποιότητα πολιτικού λόγου, όπως τον ακούμε και τον βλέπουμε στην τηλεόραση, μετά από κάποιο έκτακτο περιστατικό όπως της κακοκαιρίας που πέρασε. Αν ήμουν κάποιος κυνικός, ειρωνικός τύπος θα έλεγα πως ταιριάζει με την ποιότητα του λαού που ψηφίζει αυτούς που εκφέρουν τον πολιτικό λόγο. Αλλά δεν είμαι.

Έτσι δεν μπορώ να μην μένω έκθαμβος με τα εξαιρετικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, η οποία ψέγει την ανετοιμότητα και ανοργανωσιά της παρούσας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, χωρίς να έχει ούτε καν ένα παράδειγμα οργάνωσης να προτείνει. Αυτό βέβαια είναι  κομμάτι δύσκολο να το περιμένουμε από τη στιγμή που ως κυβέρνηση, η σημερινή αντιπολίτευση κατάφερε με ηπιότερα καιρικά φαινόμενα να έχει πιο οικτρά αποτελέσματα.

Taekwondo ITF

 


Έρωτας...

 


http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2021/02/blog-post_17.html

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος 

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος 

Κληρικός Ι.Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων

Η εορτή των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας καθώς και η δυτικόφερτη του Βαλεντίνου πέρασαν. Πέρασε κι ο έρωτας; Είναι υπόθεση λίγων ωρών και χάνεται η φύση του κατόπιν εορτής; Και η Εκκλησία που κολλάει; Μήπως πρόκειται για έναν ακόμη απαγορευμένο καρπό; 

Δυστυχώς, μέσα στην Εκκλησία ο μοναδικός χώρος στον οποίο ακούγεται η λέξη αυτή (και δικαίως ακούγεται στον χώρο αυτό) είναι ο μοναχισμός. Δείτε τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος και θα καταλάβετε. Ο πρώτος έγραψε τόσους ύμνους για τον θείο έρωτα και ο δεύτερος σε λόγο του κάνει αναφορά σε μανικό εραστή. Αυτά λοιπόν, αλλά και τόσα παραδείγματα οσίων που μίλησαν για τον θείο έρωτα, ανάγουν τον έρωτα σε μία θέση ιερή∙ αλλά προσέξετε, μόνο όταν σχετίζεται ο έρωτας με μία υπαρξιακή διάθεση του ανθρώπου προς τον Θεό. Τότε είναι ‘’ιερή’’ η λέξη έρωτας. Για όλα τα άλλα τίθεται απαγορευτικό. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

O Αλέξης δεν είναι Ανδρέας

 


https://ardin-rixi.gr/archives/231823

Του Γιάννη Ξένου από την Ρήξη φ. 165


Ερώτηση Σρόιτερ: «Δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μία τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;»


Απάντηση Τσίπρα: «Ναι, βεβαίως δέχομαι το ρίσκο και για αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήτο η κυβέρνηση να μη φέρει κάποια νομοσχέδια…».


Η παραπάνω δήλωση του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη στον Άλφα θύμισε την ανάλογη του Γ. Μπαλάφα να μειώσουμε τους εξοπλισμούς και να πάρουμε ρίσκο με την Τουρκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ για τρεις μέρες έπαιζε (και μέχρι ένα βαθμό δικαιολογημένα) με τις εικόνες στην Ικαρία και πρόβαλλε ένα σοβαρό προφίλ. Με μια φράση ο Τσίπρας τα γκρέμισε όλα. Την επόμενη μέρα, μετά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε, αναγκάστηκε από τη Βουλή να ανασκευάσει.

Ερωτήσεις



Μόνο οι κακόπιστοι άνθρωποι δεν βλέπουν το έργο που κάνει η Εκκλησία για τους φτωχούς συνανθρώπους μας. Είτε Έλληνες είτε ξένους. Μόνο οι τυφλωμένοι από την πώρωσή τους την ιδεολογική καταφέρνουν να αγνοούν τα γεγονότα.

Ναι, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε αυτή την προσφορά. Πόσο όμως καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν μαζί με το φιλανθρωπικό της έργο η Εκκλησία άρχιζε να κάνει και ερωτήσεις. Και να ζητά απαντήσεις επίμονα.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Πέντε εμπόδια

 


https://megalosadelfos.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=150:2020-05-08-18-56-08&catid=15&Itemid=125

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου κατά τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγία Μάρθας (5 Μαΐου2020)


Στη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για εκείνους που απεβίωσαν εξαιτίας του Covid-19, και που συχνά “έφευγαν” μόνοι τους, χωρίς το χάδι των αγαπημένων τους και χωρίς κηδεία. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μερικές συμπεριφορές που μας εμποδίζουν να γίνουμε μέλη του ποιμνίου του Ιησού: η υποδούλωση στα πλούτη, η αδιαλλαξία, ο κληρικαλισμός, η νωθρότητα, η κοσμικότητα. Χωρίς ελευθερία δεν μπορούμε να βαδίσουμε προς τον Ιησού.


Ο Πάπας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Οίκου της Αγίας Μάρθας την Τρίτη της Δ’ Εβδομάδας του Πάσχα. Στην εισαγωγή του, ο Φραγκίσκος έστρεψε τη σκέψη του προς όσους απεβίωσαν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού:


«Ας προσευχηθούμε σήμερα για τους κεκοιμημένους που απεβίωσαν λόγω της πανδημίας. Απεβίωσαν μόνοι τους, αποδήμησαν από αυτή τη ζωή χωρίς το χάδι των αγαπημένων τους, πολλοί από αυτούς χωρίς καν με τη χριστιανική κηδεία. Ο Κύριος ας τους δεχτεί στη δόξα Του».


Στην ομιλία του ο Πάπας σχολίασε το Ευαγγέλιο της ημέρας (Ιω 10,22-30) στο οποίο οι Εβραίοι ζητούν από τον Ιησού να πει ανοιχτά εάν είναι ο Μεσσίας. Αλλά ο Κύριος απαντά:«Σας το είπα, αλλά δεν θέλετε να πιστέψετε. Τα έργα που κάνω στο όνομα του Πατέρα μου, αυτά μαρτυρούν για μένα· εσείς όμως δεν θέλετε να πιστέψετε, γιατί δεν είστε από τα δικά μου πρόβατα». Αυτό – είπε ο Πάπας – μας γεννά μια αμφιβολία: μα εγώ πιστεύω; Και αναρωτιέμαι: τι με σταματά μπροστά στην πόρτα που είναι ο Ιησούς; «Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που μας παραλύουν πριν ομολογήσουμε τον Ιησού. Ακόμη και για εμάς, που είμαστε μεταξύ των προβάτων του Ιησού. Είναι σαν κάποιες “αγαπημένες αντιπάθειες”, που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε στη γνωριμία με τον Κύριο».

Τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από αυτά που έγιναν σε βάρος ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι

 


Τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από αυτά που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν σε βάρος ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι. Τίποτα δεν συγχωρεί και τίποτα δε σβήνει την ασχήμια αυτών που πολιτεύτηκαν με την ψευδαίσθηση ότι είχαν Το Προνόμιο και την Αυταπάτη ότι ο κόσμος τους ανήκει μαζί με όποιο ανθρώπινο ή άλλο ον έτυχε να βρεθεί στο δρόμο τους.


Αντώνης Καφετζόπουλος, ηθοποιός


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/orgismeni-anartisi-kafetzopoyloy

Jujitsu από το 1912

 


Κρύο και συσκέψεις

 


Δεν υπάρχει τίποτα που να αντιπαθώ περισσότερο από τις δραστηριότητες με το συν- μπροστά. Συσκέψεις, συνδιαλλαγές, συμβούλια, συνεννοήσεις κλπ. Τόσοι άνθρωποι μαζεύονται για να μοιραστούν υποτίθεται σκέψεις και ιδέες και στο τέλος να κάνουν μια τρύπα στο νερό.


Πόσες συσκέψεις έγιναν για την επερχόμενη κακοκαιρία με το άκρως δραματικό όνομα "Μήδεια"; Υπηρεσίες, υπουργοί, σώματα ασφαλείας συσκέφθηκαν επανειλημμένα για να αποφασίσουν πως αν πέσει πολύ χιόνι πρέπει να βγάλουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους και αν πιάσει πάγος πρέπει να ρίξουν αλάτι. Δηλαδή κάτι που θα μπορούσαν να το δώσουν απλά ως οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Στωικισμός: Θεία Πρόνοια

 

https://www.pemptousia.gr/2020/12/i-ennia-tis-thias-pronias-stous-stoikous/

ii. Η θεία πρόνοια

Η Στωική θεία πρόνοια είναι η ικανότητα του θεού (φύσης) να δημιουργεί αγαθά και τέλεια έργα. Με αυτή την θεωρία εξηγούσαν την ομορφιά και την τελειότητα του κόσμου. Οι στωικοί θεωρούσαν τον κόσμο στον οποίο υπάρχουν ως τον καλύτερο από όλους του πιθανούς κόσμους, παρά τις φαινομενικές ατέλειες του. Διότι η φύση οργανώνει και διατηρεί με αγάπη όλα τα μέρη του, τα οποία συναθροίζει σε ένα εύτακτο σύνολο ή αρμονία.

Η πρόσληψη της θεωρίας της θείας πρόνοιας είχε θετική επίδραση στον ψυχισμό και στην ηθική των ακολούθων της. Διότι αποδέχθηκαν ότι ανεξάρτητα από το προδιαγραμμένο μέλλον τους, η ζωή τους συμμετάσχει σε ένα μεγαλειώδες και μοναδικό συμπαντικό γεγονός. Η ενεργός συμμετοχή τους σε ένα αρμονικό σύνολο σημαίνει ότι το ολικό συμφέρον είναι αδύνατο να βλάψει το επιμέρους. Και επομένως ότι και να τους συμβεί τους φέρνει ευτυχία.(Long, 2012: 263-264)

Αέναη ανάπτυξη και αποανάπτυξη

 


https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com/2021/02/11/the-illusion-of-green-growth-and-the-wager-of-de-development/#more-18485

Αέναη ανάπτυξη δεν είναι δυνατή σε ένα πεπερασμένο πλανήτη. Διότι αυτή βασίζεται πάντα στην ανθρώπινη εργασία και την κατανάλωση των περιορισμένων πόρων. Παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες, οι ήπιες πηγές ενέργειας και η μετάβαση σε «κοινωνίες υπηρεσιών» έχουν οδηγήσει σε κάποια σχετική αποσύνδεση της υπερκατανάλωσης των πόρων με την ανάπτυξη, δεν έχει αλλάξει ριζικά τίποτα. Μέχρι τώρα, η «ανάπτυξη» πάει πάντα χέρι-χέρι με την αύξηση της κατανάλωσης των πόρων.

Αυτό ισχύει και για την Apple και τη Google, δύο από τις μεγαλύτερες σε αξία εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες στον κόσμο, που οι συμβατικοί και πράσινοι οικονομολόγοι θεωρούν σαν μη προβληματικές οικολογικά («Εδώ δεν έχουμε απόβλητα και δε βρωμάει τίποτα»). Ακριβώς σε αυτά τα σκοτεινά σημεία εκείνων που λατρεύουν την ανάπτυξη είναι που στρέφει την προσοχή του το κίνημα της Αποανάπτυξης: διότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο, όπου τα iPhone-Chips γίνονται από άμμο των παραλιών του Σαν Φρανσίσκο και επεξεργάζονται στη συνέχεια σε κινητά τηλέφωνα από καλά αμειβόμενους απασχολούμενους. Αντ ‘αυτού, το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple χρειάζεται σπάνιες γαίες, που η εξόρυξή τους συνοδεύεται από ερήμωση τοπίων και εκτοπισμό ανθρώπων. Οδηγεί στην υπερκατανάλωση ενέργειας των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ήδη σχεδόν στο ένα πέμπτο της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) και βασίζεται σε κακές συνθήκες εργασίας και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ψευδαίσθησης μιας «πράσινης, ανεπτυγμένης οικονομίας», η οποία οποιοδήποτε απόβλητο το μετακινεί στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.
Υπάρχουν όρια στις τεχνικές λύσεις

shockproof !


 «Δίναμε στο κοινό όλα όσα μισούσαν οι γονείς τους. Ο τρόπος που το βλέπαμε ήταν ο εξής: Αν οδηγείς στο δρόμο και στα αριστερά σου δεις τη Disneyland, αλλά στα δεξιά δεις ένα αεροπλάνο να συντρίβεται, θα γυρίσεις να κοιτάξεις το δυστύχημα. Ήμασταν αυτή η συντριβή του αεροπλάνου.


Σήμερα, θα μπορούσες να ανέβεις στη σκηνή, να κόψεις το χέρι σου και να το φας και δεν θα είχε καμία σημασία. Το κοινό σήμερα δεν μπορεί να σοκαριστεί (σ.σ. "shockproof")».


Alice Cooper(από εδώ:https://www.rocking.gr/news/alice-cooper-modern-audience-shockproof/37836)

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Βαλεντινικόν!

 


Δεν τα μπορώ αυτά τα άρθρα κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου. Πραγματικά με κουράζουν. Άντε να βρούμε το "ορθόδοξο αντίστοιχο", άντε κάτι πολυλογάδικες σαχλαμάρες περί αληθινού έρωτος που αραδιάζουν μερικοί με τον πιο αντιερωτικό τρόπο, άντε η κοσμικότητα, η αμαρτωλότητα, η εμπορικότητα και όποια άλλη -ότητα έρθει στα ταραγμένα μυαλά που ενδύονται τον μανδύα της πνευματικότητας και της ευσέβειας.


Καταλαβαίνω πως οι σχέσεις των δύο φύλων είναι πολύπλοκες. Αφήνουν πολλές φορές σημάδια. Υπάρχει και το θέμα του πως διδάχθηκαν τον έρωτα κάποιοι. Θα μιλήσω από τη μεριά των ανδρών. Πολλοί έμαθαν τον "έρωτα" από τη βόλτα που τους πήγε ο πατέρας τους ή κάποιος συγγενής ή φίλος στους οίκους ανοχής. Κάποιοι από ηλίθια αστεία με ύφος πονηρόν. Άλλοι έμαθαν να τον εξορκίζουν σαν κάτι αισχρό και αμαρτωλό. Κάποιοι σαν κάτι αποκλειστικά σαρκικό και ο κατάλογος των στρεβλώσεων δεν έχει τέλος.

Στωικισμός: Κίνηση και ελευθερία

 


https://www.pemptousia.gr/2020/12/i-kinisi-ton-meron-sto-stoiko-simpan-ke-i-eleftheria/

Αθανάσιος Κορώνης, MSc στην Ορθόδοξη Θεολογία – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


i. Ειμαρμένη

Κατά τους αρχαίους τραγικούς ποιητές (Αισχύλος, Ευριπίδης, Καλλίμαχος) η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό με δύναμη ακαταμάχητη τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους. Εξ ου και η αρχαία ρήση – παροιμία που αποδίδει ο Διογένης ο Λαέρτιος στον φιλόσοφο Πιττακό «Ανάγκα ουδέ θεοί μάχονται», όπως προαναφέρθηκε.

Στη φύση εμπεριέχονται σαν συστατικά στοιχεία της κάθε υπαρκτό πράγμα (σύμπαν). Η φύση ενέχει το κάθε στοιχείο της το συγκρατεί και το καθορίζει με τους νόμους της. (Long,2012: 262 Σε ένα τέτοιο σύμπαν η λειτουργία των μερών του είναι προκαθορισμένη, προβλέψιμη και εύκολα κατανοητή. Διότι τα αίτια των ίδιων γεγονότων οδηγούν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα. Και τούτο, επειδή, όταν είναι απολύτως όμοια τα στοιχεία τα οποία γενούν την αιτία είναι αδύνατο να διαφέρει το αποτέλεσμα. Αν ποτέ συμβεί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στο σύμπαν κάποιο γεγονός ή κίνηση, κάποια άγνωστη ενέργεια , δηλαδή, χωρίς εμφανές αίτιο. Αυτή την νομοτέλεια ο Χρύσιππος την ονόμασε Ειμαρμένη, γνωστή και ως Ανάγκη, η οποία είναι μια συγκεκριμένη φυσική και συγκροτημένη διάταξη των πάντων μέσα στο αιώνιο. Σε αυτή την διάταξη τα γεγονότα απορρέουν από κάποια άλλα τα οποία είναι οι γεννήτορες τους, στη συνέχεια διαδρούν με κάποια άλλα, υπό το κράτος μιας απαράβατης γενεσιουργού αλληλουχίας. Κατά συνέπεια σε ένα τέτοιο σύμπαν δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι χωρίς την αιτία του. Υπήρχαν και φωνές που απέρριπταν την αιτιοκρατία, αντιπαραθέτοντας τον ισχυρισμό ότι υπάρχει το αναίτιο. (Sharples,2002: 94).

Σύμπλευση

 


https://www.inagnps.gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE/%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/item/238-%C2%AB%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%C2%BB.html

Η νοητική ταύτιση ή σύμπλευση διανοητικών περιοχών υφίσταται και λειτουργεί ενίοτε και ίσως να οφείλεται είτε σε νοερή βραχεία συμπόρευση είτε σε περιοδική ψυχική-συναισθηματική ευθυγράμμιση είτε σε εν-συναίσθηση που συνιστά μονιμότερο χαρακτηριστικό, το οποίο συνυπάρχει με την ικανότητα διείσδυσης στον ψυχικό κόσμο διαφορετικού από εμάς προσώπου.


Η σύμπλευση περισσοτέρων του ενός νου επισφραγίζει τις διχοτομήσεις νοητικών σφαιρών, που δύνανται να κινούνται και να κατευθύνονται προς κοινές κατευθύνσεις, από κοινά σημεία προέλευσης, κοινή ψυχοσύνθεση, ή ακόμα και κοινά συναισθηματικά ερεθίσματα ή ψυχογενείς καταστάσεις.


Η ταυτόχρονη διανοητική συμπόρευση συνήθως συμπίπτει και με ψυχική εξομοίωση, ενώ τα χαρακτηριστικά τους είναι ταυτοποίηση ιδεών, διάθεσης, σκέψεων και αισθημάτων.


Πρόκειται για μία κατάσταση έξω-λογική , όχι εύκολα προσεγγίσιμη ή διαχειρίσιμη που εκπλήσσει και γοητεύει συνάμα.

Do, Ki Hyun- Η γνωριμία και η ενασχόληση του με το Taekkyun

 


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

«Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ του Δαβίδ.»

 


Στο σύνολο των ευαγγελικών περικοπών, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό πως, παρουσιάζονται οι γυναίκες με θετικό τρόπο ή ρόλο, σε αντίθεση με τον, κυρίως ανδροκρατούμενο, όχλο. Όπως αι στη σημερινή περικοπή.

H Χαναναία, μια ειδωλολάτρισσα, παρουσιάζεται ως υπόδειγμα ταπεινώσεως και πίστης σε αντίθεση με αυτούς τους μαθητές του Ιησού οι οποίοι δε συγκινούνται με το πρόβλημά της, δεν τους αγγίζουν οι σπαρακτικές εκκλήσεις της για βοήθεια, θέλουν απλά να τη διώξουν επειδή ενοχλούνται από τις φωνές της και να συνεχίσουν ήσυχοι το δρόμο τους. Να πάνε παρακάτω.

Τα χρόνια περνούν, η προπόνηση μένει

 


Η οσία που ασκήτεψε ως άνδρας

 


http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2021/02/blog-post_12.html

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η Οσία Μαρία, της οποίας την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., κατά τη Μαρωνιτική παράδοση που τοποθετεί τον τόπο ασκήσεώς της στη σπηλιά Qanubin, στην πεδιάδα της Qadisa στο βόρειο Λίβανο, ενώ κατά άλλους τον 7ο αιώνα μ.Χ. σε Αιγυπτιακή περιοχή (γράφεται και η Αλεξάνδρεια). 
Ντύθηκε ανδρικά ρούχα και πήγε να ασκηθεί σε ανδρικό μοναστήρι μαζί με τον πατέρα της, κατά τον Συναξαριστή. Μετονομάστηκε σε μοναχό Μαρίνο. Κάποια φορά συκοφαντήθηκε ότι διέφθειρε την κόρη ενός πανδοχέα και εκδιώχθηκε από το μοναστήρι, ανατρέφοντας ένα παιδί που δεν γέννησε. 
Το πραγματικό της φύλο αποκαλύφθηκε κατά τον ενταφιασμό της.
Η αγία ανήκει σ' αυτή την ειδική, θα λέγαμε, κατηγορία αγίων γυναικών που μόνασαν σε ανδρικά μοναστήρια, αποκρύπτοντας το φύλο τους. Το ακραίο αυτό ασκητικό φαινόμενο - στα όρια του θρύλου - παραμένει δυσερμήνευτο ακόμα για την θεολογία, καθώς έχει πολλές και απίθανες παραμέτρους, ανεξήγητες για την τρέχουσα λογική. 
Ιδού πώς περιγράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τον βίο της: 
Tη αυτή ημέρα μνήμη της Oσίας Mαρίας της μετονομασθείσης Mαρίνος. 

Brendan Perry, ο ρεμπέτης!

 


https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/120851/o-vretanos-tragoydistis-ton-dead-can-dance-latreyei-to-elliniko-rempetiko-tragoydi

Το 2017 το πράγμα έγινε επίσημο: η Unesco ενέταξε το ρεμπέτικο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.


Ο τραγουδιστής των Dead Can Dance λατρεύει το ρεμπέτικο και το τραγουδάει στα αγγλικά! (audio)

Ο Βρετανός Μπρένταν Πέρι είχε ενσωματώσει παγκόσμιες επιρροές στη μουσική παλέτα του ήδη από την εποχή που με την Αυστραλή Λίζα Γκέραρντ είχαν σχηματίσει τους Dead Can Dance και κυκλοφορούσαν δίσκους γεμάτους δυτική ιεροπρέπεια αλλά και μουσικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής.

Οι τέσσερεις εποχές. Μια προσέγγιση μετά γκρίνιας.



Δεν είναι ότι παραπονιέμαι για τον καιρό αλλά, να, ρε παιδί μου κι αυτές οι εποχές δεν την βοηθάνε την κατάσταση. Όταν φυσικά εκτελούν το καθήκον τους και δεν έχουμε παλαβά πράγματα όπως βροχερά καλοκαίρια λες και είμαστε τίποτα Άγγλοι και Σκωτσέζοι ή καμιά μουντή άνοιξη που να θυμίζει το πρόωρο γήρας, ή αν ο χειμώνας δεν έχει κρύο ή το φθινόπωρο που πολλές φορές νομίζεις ότι θα έπρεπε να το λένε καλοκαίρι νο2, the sequel.

Όχι, δε θα σταθώ σε αυτές τις μετεωρολογικές ιδιορρυθμίες που μας ταλαιπωρούν μεν, δεν αποτελούν κανονικότητα δε. Είναι κάτι σαν την καιρική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα σταθώ στην κανονικότητα των εποχών και στην παλιά καλή εναλλαγή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην εξουσία, πριν αρχίσουν να συγκυβερνούν και να τα κάνουν ρόιδο μαζί. Αλήθεια, πάντα είχα την απορία, από μικρό παιδάκι, γιατί τα δυο κόμματα δεν έφταναν σε μια συνεννόηση ώστε να κυβερνούν από κοινού. Ε, εκεί γύρω στο 2010 μου λύθηκε η απορία.

Να επιστρέψω όμως στον καιρό και τις εποχές, που είναι και το θέμα του πονήματος τούτου. Θα ξεκινήσω με την άνοιξη, η οποία είναι η γέννηση, η ανάπτυξη, η ανθοφορία, μια περίοδος γιορτινή. Μια περίοδος που το μεσημέρι σκας από τη ζέστη ενώ το πρωί και το βράδυ σε κόβει η ψύχρα και η υγρασία με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι να φορέσεις. Μια εποχή που γεμίζει ο τόπος από ενοχλητικά έντομα, μικρά και μεγάλα, που είτε έρχονται επίσκεψη στο σπίτι μας είτε έρχονται για λίγο, κάθονται επάνω μας και μας πίνουν το αίμα. Μια εποχή που ο μήνας Μάρτιος θέλει να κάψεις ξύλα, πετρέλαιο ή ρεύμα ενώ ο προηγούμενος χειμερινός μήνας, προφανώς επηρεασμένος από την άνοιξη που πλησιάζει, μύριζε καλοκαίρι. Μια εξαιρετική εποχή για κάθε είδους ίωση, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσα στους ανθρώπινους οργανισμούς και μας θερίζει. Αλλά μην ανησυχείτε, διότι η άνοιξη συμβολίζει την αναγέννηση, τη ζωή και τις τρίχες τις κατσαρές.

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...