Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στη Δαμασκό-Μήνυμα ελπίδας



Η Συρία έχει υπομείνει άλλο ένα έτος τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και τη σύγκρουση. Ωστόσο, χιλιάδες άμαχοι στη Δαμασκό προσπαθούν  να ζήσουν κανονική ζωή όσο είναι δυνατόν, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και παίρνουν κάποια ανάπαυλα από το χάος.

Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους Χριστιανούς που ζουν στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια από το ξέσπασμα του πολέμου. Διωκόμενοι όπως και άλλες θρησκευτικές ομάδες από το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL), οι Χριστιανοί στη Δαμασκό μπόρεσαν να αφήσουν τα προβλήματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους για τουλάχιστον μία ημέρα, δεδομένου ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις γιορτές και ένας από αυτούς ήταν ο Μουράτ Gazdiev του RT, ο οποίος έκανε μια βόλτα στα σοκάκια της Συριακής πρωτεύουσας και βρήκε μια γενική αίσθηση ελπίδας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον .

«Νιώθω υπέροχα, νιώθω ασφαλής εδώ χάρη στο στρατό και την αστυνομία και η οικογένειά μου μπορεί να περπατήσει στους δρόμους ειρηνικά», είπε ένας άνδρας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.

"Τα πράγματα αλλάζουν και πιστεύω ότι φέτος θα είναι καλύτερα για όλους μας," είπε μια άλλη θεατής. 

Εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Δαμασκό από τις θρησκευτικές διώξεις σε άλλα μέρη της χώρας και οι ντόπιοι συμπονούν  τους συμπατριώτες και τις γυναίκες τους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια.
«Λυπάμαι για όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά έχω ελπίδα για τη Συρία",είπε μια ντόπια Δαμασκηνή στο  RT.  
Ήταν μια σκηνή χαράς και συμπόνιας . Ορχήστρες χάλκινων πνευστών έπαιζαν, ενώ τα μικρά παιδιά ήταν ντυμένα άγγελοι και αγιοβασιλιάτικα κόκκινα καπέλα υπήρχαν άφθονα. Μερικοί μουσουλμάνοι,θέλουν και αυτοί  να απολαύσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. 

«Όλοι έχουμε έρθει κοντά. Δεν με ξεχωρίζω τους Σουνίτες, ή τους μουσουλμάνους ή τους χριστιανούς, "είπε ένας μουσουλμάνος καταστηματάρχης στο  Gazdiev." Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι γιορτάζουμε. Η Συρία θα γίνει και πάλι αυτή που  ήταν και θα μπορούμε να είμαστε ό, τι θέλουμε να είμαστε. " 

Σύριοι επανέρχονται  στις ευτυχισμένες εποχές πριν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά  συμμετέχοντας σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, κάνουν μια προσπάθεια να μην αφήσουν την αιματοχυσία και τις θηριωδίες να  πάρουν το καλύτερο κομμάτι τους και αντιθέτως δείχνουν ότι άτομα όλων των θρησκειών μπορούν να ζήσουν μαζί και να αγωνιστούν για μια ενωμένη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...