Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Συνεχίζεται το χάος στο Νεπάλ

Νεπάλ ΜΑΤ εκ των προτέρων σχετικά με τους ακτιβιστές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα του Νεπάλ και της Ινδίας σε Birgunj, περίπου 90 χλμ νότια της Κατμαντού, στις 4 Νοεμβρίου 2015. (Φωτογραφία από AFP)

H Νεπάλέζικη αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των νέων διαδηλώσεων ενάντια ​​στο προσφάτως εγκριθέν σύνταγμα στο ανήσυχο νότιο τμήμα της χώρας των Ιμαλαΐων.                                            
Σύμφωνα με τους Νεπαλέζους αξιωματούχους, το θύμα σκοτώθηκε την Κυριακή στην πόλη της Gaur στην περιοχή Rautahat, περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) νότια της πρωτεύουσας, Κατμαντού, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον περίπου 1.500 διαδηλωτών οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και μπουκάλια κατά του Επαρχιακού Γραφείου της αστυνομίας.
"Η αστυνομία άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα αφού οι διαδηλωτές έγιναν επιθετικοί, και, δυστυχώς, ένα (διαδηλωτής) σκοτώθηκε", δήλωσε ο επικεφαλής αξιωματικός της  περιοχής Narahari Baral.
Πρόσθεσε ότι η διαμαρτυρία στο Gaur είχε κλιμακωθεί από το Σάββατο και ότι απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει  τώρα επιβληθεί στην περιοχή.
Το Νεπάλ έχει πέσει σε χάος μετά την έγκριση του συντάγματος-ορόσημο τον Σεπτέμβριο. Το νέο σύνταγμα αναδιαρθρώνει τη χώρα ως ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από επτά επαρχίες.
Το σύνταγμα έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τους κατοίκους του νότιου Νεπάλ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα νέα εσωτερικά σύνορα θα εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ιστορικά περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στο τέταρτο μήνα τους τώρα, έχουν αφήσει περίπου 50 νεκρούς.
Μέλη των περιθωριοποιημένων ομάδων ζητούν δική τους ανεξάρτητη επαρχία. Οι ομάδες περιλαμβάνουν τις εθνικές μειονότητες Madhesi και Tharu, που κατοικούν κυρίως στις νότιες πεδιάδες της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων που διαμαρτύρονταν και της κυβέρνησης έχουν αποτύχει να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...