Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία,μια χώρα που κερδίζει τη φιλία των γειτόνων της!

Ιρακινοί κατέχει μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Βαγδάτη, να καταδικάσουν την ανάπτυξη της Τουρκίας στρατευμάτων σε ένα στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, 12 Δεκεμβρίου 2015.

Χιλιάδες Ιρακινοί έχουν βγει στους δρόμους της Βαγδάτης για  να καταδικάσουν την παράνομη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο έδαφος του Ιράκ.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Βαγδάτης γέμισαν με θυμωμένους διαδηλωτές το Σάββατο.

Ένας αριθμός των Ιρακινών στρατιωτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων - συμπεριλαμβανομένων του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή, Νούρι αλ Μαλίκι, και του διοικητή των Δυνάμεων  Λαϊκών Κινητοποιήσεων του  Ιράκ, Χάντι αλ-Ameri - ήταν παρόντες στον αγώνα.

Οι Ιρακινοί θα αντιταχθούν σε κάθε κίνηση, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας τους, είπε ο  Ameri, σε ομιλία του προς τους διαδηλωτές.

«Καλούμε τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και το Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ] να πιέσουν την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το έδαφος του Ιράκ», δήλωσε ο Ameri, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των τουρκικών  στρατευμάτων γύρω από τη Μοσούλη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Takfiris που έχουν καταλάβει την πόλη και άλλες περιοχές του Ιράκ.



Στις 4 Δεκεμβρίου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε  εκατοντάδες στρατιώτες, καθώς και βαρέα όπλα στο στρατόπεδο της Bashiqa κοντά στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών takfiri του Daesh από το Ιούνιο του 2014.

Οι διαδηλωτές στη Βαγδάτη δήλωσαν ότι η ανάπτυξη είναι μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει την Άγκυρα για την απόσυρση των δυνάμεων.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει μια προθεσμία που ορίστηκε από το Ιράκ για να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Bashiqa, προτρέποντας τη Βαγδάτη να πάει την υπόθεση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Το  Ιράκ υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων.

Ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Άλι Alhakim απέστειλε επιστολή προς τη Samantha Power, πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στον πρόεδρο του Δεκεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη «για να απαιτήσουν από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις του αμέσως ... και να μην παραβιάσει την  ιρακινή κυριαρχία ξανά. "

"Αυτό θεωρείται μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και παραβίαση της  ιρακινής  εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κράτους του Ιράκ", έλεγε μια ανεπίσημη μετάφραση του αραβικού κειμένου της επιστολής.
Η Power  επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή.

"Κάθε ανάπτυξη στρατευμάτων πρέπει να έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης του Ιράκ", δήλωσε η απεσταλμένη των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράκ. Στη νότια πόλη της Βασόρας, διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία την Παρασκευή, προτρέποντας την κυβέρνηση να κλείσει το τουρκικό προξενείο εκεί.

presstv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...