Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Badjao,οι νομάδες της θάλασσας

 

 Μαλαισία/Ινδονησία Οι Badjao είναι μια φυλή που κατοικεί στη θάλασσα, συχνά γνωστοί ως «θαλάσσιοι νομάδες», οι οποίοι επιπλέουν στα ανοικτά των ακτών της Νοτιοανατολικής Ασίας για αιώνες. Ως μια νομαδική φυλή που ζει σε καλύβες με  ξυλοπόδαρα ή σε σπίτια-βάρκες στα ρηχά νερά, κερδίζουν τα προς το ζειν από τη παραδοσιακή ελεύθερη κατάδυση για ψάρια και μαργαριτάρια. 
Με τα χρόνια, όλο και περισσότεροι Badjao αποτραβήχτηκαν μακριά από τον ωκεανό, μεταναστεύοντας για μια νέα  ζωή στη στεριά.
Δεδομένου ότι δεν ανήκουν σε κανένα επίσημο κράτος και δεν διαθέτουν καμία επίσημη ιθαγένεια, θεωρούν τη μετάβαση από τη θάλασσα στη στεριά ως μια πρόκληση. Λόγω της νομαδικής ζωής τους, οι Badjao βρίσκονται σε μειονεκτική θέση χωρίς καμία εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη ή πρόσβαση σε κυβερνητικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Κατά τη διαδικασία της  προσαρμογής στη ζωή στην ξηρά, οι μοναδικές ικανότητες τους στην ελεύθερη κατάδυση, μαζί με την σε βάθος γνώση και κατανόησή του ωκεανού, έχει πια πολύ μικρότερη σημασία. Οι νεότερες γενιές έχουν ξεχάσει την ικανότητά τους να καταδύονται  στο βυθό του υφάλου και να περπατούν στον πυθμένα του ωκεανού.
Πολλές κοινότητες Badjao στη στεριά ζουν σε άθλιους καταυλισμούς.
Μερικοί Badjao, ωστόσο, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια θαλάσσια ζωή και να κρατήσουν τις παραδόσεις τους στη μοναξιά και την ελευθερία της ελεύθερης ζωής και ανεξαρτησίας στη θάλασσα, μακριά από τους κανόνες και τους περιορισμούς που δεσμεύουν εκείνους που ζουν στη στεριά.






Περισσότερα στο aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...