Πόλη της Γάζας - Αφοσιωμένοι προσκυνητές στα κατάμεστα στασίδια σηκώνονται με αρμονία, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος στρέφεται προς το εκκλησίασμα στη πόλη της Γάζας στον αρχαίο 1600 ετών Ναό του Αγίου Πορφυρίου .
Καθώς γυρίζει την πλάτη του μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, οι προσκυνητές θα κάτσουν επάνω στις ξυλόγλυπτες θέσεις τους στη σειρά. Εκατοντάδες χριστιανοί από τη Γάζα γεμίζουν το κτίριο, τραγουδούν, λατρεύουν, και κινούνται κατά καιρούς, σε ό, τι φαίνεται σαν μια παλιά ρουτίνα.
Το εσωτερικό του ναού είναι επικαλυμμένο με ταπετσαρίες που απεικονίζουν αγίους και βιβλικές σκηνές. Κεριά φωτίζουν τους διαδρόμους και τους τοίχους, φέρνοντας τη ζωή στα μακραίωνα έργα τέχνης καθώς τρεμοπαίζουν, οι σκιές χορεύουν στις ξεθωριασμένες αγιογραφίες.
Για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προσκυνητών στην πόλη της Γάζας, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή του έτους.
Καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, οι Χριστιανοί από τη Γάζα λένε ότι ψάχνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις ως μια ευκαιρία για να βρουν ανακούφιση από τη συνεχή πάλη του να ζουν στα πολιορκημένα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι σκηνές στο εσωτερικό του ναού, της προσευχής και της γιορτής της Χριστιανοσύνης, ανάλογες με παρόμοιες σκηνές στις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, βγαίνοντας έξω στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Γάζας, τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας - μουσουλμανικών και χριστιανικών πεποιθήσεων - γίνεται εμφανής.
Σε ορισμένες περιοχές, τα κτίρια παραμένουν καταστραμένα ολοσχερώς μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ το καλοκαίρι του 2014, μια 50-ήμερη επίθεση από αέρος και μερική χερσαία εισβολή, που βοήθησε να ωθήσει πάνω από ογδόντα τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας στη φτώχεια.
Ο συνεχιζόμενος ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας έχει σταματήσει ουσιαστικά την ελευθερία της κυκλοφορίας και των εμπορευμάτων, το ποσοστό ανεργίας φτάνει τώρα στα σαράντα τρία τοις εκατό, και η ανεργία των νέων στο εξήντα τοις εκατό - το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα αυτό το έτος.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ισχυριστεί ότι αν ο αποκλεισμός και η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, θα μπορούσε να είναι Γάζα "μη βιώσιμη" μέχρι το 2020.
"Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια σημαντική στιγμή του έτους για εμάς, για να είμαστε με την οικογένεια και να γιορτάσουμε τη θρησκεία μας. Μας δίνει δύναμη ειδικά σε δύσκολους καιρούς", λέει ο Michael Tarazi εκκλησιαζόμενος του Ι.Ν. του Αγίου Πορφυρίου . «Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κατάστασή μας στη Γάζα, ο καθένας εδώ, χριστιανός, μουσουλμάνος, νέοι, γέροι, υποφέρουν από αυτό."
Η θρησκευτική μειονότητα στη Γάζα ανέρχεται σήμερα στους 1200, κάτω από τις εκτιμήσεις των περίπου 3000 μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ο αριθμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται καθώς τα μέλη της κοινότητας παίρνουν κάθε ευκαιρία για να εγκαταλείψουν την περιοχή και να ακολουθήσουν μια ζωή κάπου αλλού.
Παρά το γεγονός ότι τα σπίτια είναι διακοσμημένα, οικογένειες συγκεντρώθηκαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι σε πλήρη ροή,ο πάστορας Hanna Gerkis της Αραβικής Εκκλησίας Βαπτιστών λέει ότι μπορεί οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί να γιορτάζουν , αλλά δεν έχουν ξεχάσει την κατάσταση στη Γάζα -οι εκδηλώσεις μπορεί να φέρνουν ανακούφιση, αλλά δεν σβήνουν την περιφρόνηση, πρόσθεσε.
Το να συνεχίζουν τις θρησκευτικές πράξεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ανάμεσα στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, και εν όψει του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού είναι μια μορφή αντίστασης.
«Να προσπαθούμε να προχωρήσουμε με τη ζωή όσο μπορούμε σε δύσκολες καταστάσεις, είναι σημαντικό για μας», λέει. "Και αυτό δείχνει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να μας κάμψει."
Ο Gerkis, ένας Αιγύπτιος πολίτης, ήρθε στη Γάζα το 2011. Μιλώντας σε απαλούς τόνους, λέει ότι έδωσε μια υπόσχεση στο Θεό ότι θα υπηρετήσει στις πιο ενδεείς περιοχές του κόσμου, "με το να έρθω στη Γάζα, τήρησα ό,τι είχα υποσχεθεί, "λέει στο Al Jazeera.
Ο Gerkis αρχίζει να κάνει μια λίστα με τα ονόματα μερικών από τις οικογένειες στην κοινότητά του. Χριστιανικές οικογένειες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Γάζα, αλλά οι ρίζες των οποίων δεν είναι από την περιοχή - είναι πρόσφυγες, οι συγγενείς τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να είναι εν εξελίξει, αλλά υπάρχει μια βαθιά πεποίθηση μεταξύ των προσφύγων ότι θα έπρεπε να μην γιορτάζουν στη Γάζα, αλλά στη γενέτειρά τους.
"Όπως και αυτές οι οικογένειες, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πάνω από 60 χρόνια πριν, και τώρα, λόγω της κατοχής, οι άνθρωποι δεν έχουν μια ζωή εδώ, δεν έχουν δικαιώματα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε πίσω, έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη τους. »λέει ο Gerkis.
"Οι άνθρωποι από το εξωτερικό μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι μια θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στους Εβραίους, και ίσως φαίνεται με αυτόν τον τρόπο σε μερικούς ανθρώπους επειδή το Ισραήλ θέλει να το κάνει να φαίνεται έτσι, αλλά δεν είναι.Οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν βίαια από τη γη τους.»
Για τους Χριστιανούς σε όλα τα πολιορκημένα παλαιστινιακά εδάφη, υπάρχει μια πραγματική πεποίθηση ότι ο κόσμος τους έχει ,όπως και τους άλλους Παλαιστίνιους,απογοητεύσει.
Καθώς οι χώρες και οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, και μνημονεύουν παλαιστινιακές πόλεις, όπως η Βηθλεέμ - η γενέτειρα του Ιησού - σε εικόνες και κάλαντα, οι Χριστιανοί στη Γάζα, όπως ο Tarazi, καταγγέλουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.
"Θέλω να πω στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ότι η πραγματικότητα μας ως Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι η εξής: Δεν έχουμε δικαιώματα", λέει ο Tarazi.
"Στη Γάζα φοβόμαστε έναν άλλο πόλεμο, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας,αυτό δεν είναι ζωή. Χρειαζόμαστε ανθρώπους για να σας βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την κατάσταση και να κάνουν ειρήνη, η οποία θα βοηθήσει όλους, τους μουσουλμάνους,τους χριστιανούς εδώ -. τους Παλαιστίνιους -και τους Ισραηλινούς , όλους ».
aljazeera.com
aljazeera.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου