Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Δημήτριος Καντεμίρης


Ο Δημήτριος Καντεμίρης γεννήθηκε το έτος 1673 στη (Κριμαία) Ταυρίδα . Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, άρχισε την εκπαίδευση του γιου του από μικρό παιδί. ΄Ετσι μαθαίνοτας ελληνικά απέκτησε βαθεία γνώση των Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, ενώ στη συνέχεια έμαθε 11 γλώσσες. Στη πορεία της ζωής του διακρίθηκε ως πολιτικός, μουσικός, ιστορικός, μυθιστοριογράφος, εθνολόγος, γλωσσολόγος, γεωγράφος.
Μεταξύ των ετών 1687  και 1710 έζησε στην Κων/πολη εξόριστος και έμαθε τουρκικά ενώ μελέτησε την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκεί σύνθεσε και μουσική, αφού επινόησε δικό του σύστημα μουσικής γραφής και ένα μουσικό ρυθμό το Ζαρ Μπέϊν.
Από το το 1710 έως το 1711 διετέλεσε ηγεμόνας της Μολδαβίας ενώ ήταν ο πρώτος  που οραματίστηκε την ένωση της Μολδαβίας και της Βλαχίας, αυτό που αργότερα επετεύχθη από τον Απόστολο Αρσάκη. Για το σκοπό αυτό συμμάχησε με τους Ρώσους πιστεύοντας στη νίκη της Ρωσίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Μετά την νίκη των Οθωμανών, καταφεύγει στη Ρωσία. Εκεί τιμήθηκε από το Μέγα Πέτρο, με το τίτλο του Αυτοκρατορικού Καγκελάριου και πρίγκιπα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το έργο του είναι ογκώδες και θεωρήθηκε ως πρωτεργάτης του Διαφωτισμού. Έγραψε την πιο σοβαρή ιστορία, ως τότε, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το έτος 1714 η Βασιλική Ακαδημία του Βερολίνου, του ανέθεσε και έγραψε τη πρώτη ολοκληρωμένη γεωγραφική εθνογραφική περιγραφή της Μολδαβίας, ενώ σχεδίασε τον πρώτο χάρτη της χώρας με πολλές λεπτομέρειες και διοικητικές πληροφορίες, πράγμα που πρώτη φορά γινόταν σε χάρτη μιας χώρας. Για το επιστημονικό του έργο, το έτος 1714 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας του Βερολίνου. Η δε Ρωσία, για να τον τιμήσει, το έτος 1973, εξέδωσε γραμματόσημο με τη μορφή του και το όνομά του.
 Μιχάλης Γ. Κελαϊδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...