Η Ελλάδα αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης καθώς το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για το ζήτημα μέσα στο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα την Πέμπτη από τα ελληνικά ΜΜΕ, η μη δεσμευτική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αφότου ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ταξιδέψει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη δύο ημερών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Τον Δεκέμβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε επίσης την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους "κατ 'αρχήν".
Ήδη τον Ιούνιο,η Αθήνα ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοί της θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Παλαιστίνη».
"Αποφασίσαμε να δώσουμε οδηγίες σε όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση για την ενιαία χρήση του όρου« Παλαιστίνη »όταν αναφερόμαστε στη φιλική χώρα ," δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς .
Τον Μάιο, το Βατικανό δήλωσε επίσης σε μια νέα συνθήκη ότι η Αγία Έδρα είχε αλλάξει τις διπλωματικές της σχέσεις από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στο κράτος της Παλαιστίνης.
Στις 29 του Νοέμβρη του 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να αναβαθμίσει το καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ από «μη-μέλος οντότητας παρατηρητή" σε "κράτος μη μέλος παρατηρητής» παρά την έντονη αντίθεση από το ισραηλινό καθεστώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2014, Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Η κίνηση, που προέτρεπε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία 339 βουλευτών, ενώ 151 μέλη ψήφισαν κατά.
Στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, η Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα σχετικά με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Βρετανία και Ιρλανδία πέρασαν επίσης παρόμοιες μη δεσμευτικές προτάσεις.
Η Σουηδία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στις 30 Οκτωβρίου, 2014, και αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας αυστηρές επικρίσεις από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής al-Quds (Ιερουσαλήμ) και τη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ, ωστόσο, αρνήθηκε να επιστρέψει στα σύνορα του 1967 και είναι απρόθυμο να συζητήσει το θέμα της al-Quds.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου