Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ένταση στη Νιγηρία,που θα καταλήξει;

Ο νιγηριανός στρατός επιβεβαίωσε τη σύλληψη του ηγέτη των της χώρας, Σιιτών Σέιχ Ιμπραχίμ αλ-Zakzaky, στον απόηχο της θανατηφόρας επίθεσης κατά σιιτών μουσουλμάνων στη βόρεια πόλη της Ζαρία.
Τη Δευτέρα, ο νιγηριανός στρατός σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε την επιδρομή κατά των σιιτών μουσουλμάνων, αλλά και τη σύλληψη του Zakzaky, με  τον Υποστράτηγο Adeniyi Oyebade να λέει, «θέλω να μεταφέρω στα μέλη του Τύπου ότι ο σιίτης ηγέτης Αλ-Zakzaky είναι ασφαλής και σε προστατευτική επιτήρηση σε μια πολύ ασφαλή εγκατάσταση. Η σύζυγός του είναι ασφαλής, αλλά και αυτή σε  προστατευτική κράτηση. Σύντομα και ο ίδιος θα μιλήσει στα μέλη του. "
Κορυφή της Νιγηρίας σιίτες κληρικού, Ιμπραχίμ αλ-Zakzaky (φωτογραφία αρχείου)
Ωστόσο,ο Ιμπραήμ Μούσα, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι ο  αρχηγός της ομάδας τραυματίστηκε κατά την επίθεση και δεν ήταν σε θέση να φύγει από το σπίτι του , λόγω των τραυμάτων από πυροβολισμούς που υπέστη στο αδιάκριτο πυρ που  άνοιξαν οι στρατιώτες στο σπίτι και στους  οπαδούς του, οι οποίοι προσπάθησαν να το προστατεύσουν".
«Μάθαμε ότι οδηγήθηκε στην Καντούνα (70 χιλιόμετρα, 45 μίλια μακριά). Ήρθαμε σε επαφή με τον γιατρό που τον θεραπεύει ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός μας είναι σε κρίσιμη κατάσταση από τέσσερα τραύματα από πυροβολισμούς που υπέστη», είπε, προσθέτοντας ότι ο γιος του και η γυναίκα Zakzaky ήταν μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης.
Όλα αυτά, ενώ μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει Zakzaky σοβαρά τραυματία.
Η εικόνα που κυκλοφορεί στα social media λέγεται ότι δείχνει το νιγηριανό σιίτη κληρικό κατά τη σύλληψη. 
Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κίνημα της Νιγηρίας και η κόρη του  Zakzaky επιβεβαίωσαν επίσης την φυλάκιση του κορυφαίου κληρικού.
Η κόρη του κληρικού, Nusaiba Ιμπραήμ Zakzaky, είπε στο Press TV σε μια αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα, "Το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να πω είναι, ότι ο μπαμπάς μου προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ... γιατί στη Νιγηρία οι άνθρωποι είναι απλώς καταπιεσμένοι, δεν έχουν δικαιώματα, η κυβέρνηση κάνει ό, τι θέλει. "
Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες του Zakzaky έχουν στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι έχουν ορισμένα δικαιώματα και θα πρέπει να παλέψουν για αυτά.
«Όποιος, υποθέτω, είναι στην εξουσία και θέλει να παραμείνει δεν θέλει να συμβεί αυτό, διότι εάν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι έχουν δικαιώματα και έχουν τη δυνατότητα επιλογής και δεν πρέπει να ζουν με τον τρόπο που ζουν [στη Νιγηρία] τώρα, ίσως η εξουσία του απειληθεί, "δήλωσε η Nusaiba.
Νιγηριανές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του Zakzaky, ηγέτη του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας, την Κυριακή και τον συνέλαβαν αφού σκότωσαν σύμφωνα  με πληροφορίες, αρκετά άτομα που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν, συμπεριλαμβανομένου ένα από  τους ανώτερους ηγέτες του κινήματος και τον εκπρόσωπό του.
Τις εξελίξεις ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων και των σιιτών μουσουλμάνων στην επαρχιακή  πόλη  της Ζαρία, στην πολιτεία  Καντούνα , το Σάββατο, κατά τις οποίες τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που παρακολουθούσαν την τελετή στην Hussainiyyah Baqeeyatullah, ένα θρησκευτικό κέντρο στα βόρεια της πόλης. Οι Σιίτες φέρονται να σταματήσαν την αυτοκινητοπομπή του Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού της Νιγηρίας  Πτέραρχου Tukur Yusuf Buratai καθώς ο κορυφαίος σιίτης κληρικός σχεδίαζε να κάνει μια ομιλία στο θρησκευτικό κέντρο.
Αλλού στα σχόλιά της,η Nusaiba εξέφρασε την αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει  για τα εγκλήματά της κατά των σιιτών μουσουλμάνων στη Νιγηρία.
"Φυσικά, δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί υπεύθυνη. Αυτοί δεν ελέγχονται για ό, τι κάνουν. Παίρνουν τους ανθρώπους και τους σκοτώνουν και κανείς δεν νοιάζεται και υπάρχουν βίντεο και αποδεικτικά στοιχεία για όλα αυτά», είπε.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές κατήγγειλαν έντονα την κυβέρνηση της Νιγηρίας για παραβίαση των θρησκευτικών και των κοινωνικών ελευθεριών ,επιτιθέμενη τις ειρηνικές συγκεντρώσεις σιιτών.
Ο νιγηριανός στρατός είχε επίσης στοχοποιήσει τους σιίτες τον Αύγουστο του περασμένου έτους, καθώς έκαναν συγκέντρωση για να καταδικάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.
Οι Σιίτες στη Νιγηρία ήταν επίσης στόχος για  την ομάδα μαχητών takfiri, Boko Haram . Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 27 Νοεμβρίου σε μια  βομβιστική επίθεση της Boko Haram με στόχο τους  σιίτες  μουσουλμάνους της Νιγηρίας στη διάρκεια μιας ετήσιας θρησκευτικής πομπής στο βόρειο κρατίδιο του Κάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...