Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Δυο χρόνια καταστροφικού εμφυλίου στο Σουδάν




Στο Νότιο Σουδάν, την Τρίτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη ενός πολέμου που έχει αναγκάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν  από τα σπίτια τους και άφησε τέσσερα εκατομμύρια πεινασμένους καθώς οι πολιτικοί αθέτησαν τουλάχιστον οκτώ δεσμεύσεις για την ειρήνη.

Η χώρα βρέθηκε σε σύγκρουση τον Δεκέμβριο του 2013, αφού ο Πρόεδρος Salva Kiir κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή του Riek Machar, ο οποίος είχε απολυθεί νωρίτερα αυτό το έτος, ότι σχεδίαζε  πραξικόπημα. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ξεκίνησαν έναν κύκλο δολοφονικών  αντιποίνων  που έχουν χωρίσει τη  νεότερη χώρα του κόσμου , η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν το 2011, σε εθνικές γραμμές.


Καθώς ο Πρόεδρος Kiir - από την εθνική ομάδα Dinka - πολεμούσε με τους αντάρτες που  συμμάχησαν με τον Machar - ένα Nuer - και οι δύο πλευρές διέπραξαν αγριότητες, συμπεριλαμβανομένων σφαγών και ομαδικών βιασμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση.

Χιλιάδες παιδιά στρατιώτες πολέμησαν στη σύγκρουση, που χρησιμοποιούνται ως πεζικάριοι και από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ,δήλωσαν  οι ΗΠΑ με βάση το Human Rights Watch. 

Και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει  ο ένας τον άλλον ότι έσπασε την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, και μια κρίσιμη προθεσμία για τον  Machar να επιστρέψει στην πρωτεύουσα από τη βάση του στο δάσος χάθηκε τον περασμένο μήνα.


Χιλιάδες παραμένουν αποκομμένοι από την επισιτιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας [Jason Patinkin / AP]



Οι προσφυγικοί καταυλισμοί

Ακόμα και με χιλιάδες ανθρώπων να έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα του ΟΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί συνεχίζουν να είναι αποκομμένα από τροφή και ιατρική περίθαλψη, ειδικά στο βορρά, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν.

Μιλώντας στο Al Jazeera από ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα,ο Δρ Ώστιν Ombija, ένας υπάλληλος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε ότι  τα στρατόπεδα ήταν υπερπλήρη και δεν έχουν βασικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ περισσότερους ασθενείς από ό, τι είχαμε φανταστεί . Αυτό προκαλεί πίεση  για εμάς όσον αφορά τον εφοδιασμό, όσον αφορά το προσωπικό, από την άποψη του χώρου που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των εγκαταστάσεων μας."

Ο Hiba Morgan του Al Jazeera , κάνοντας ανταπόκριση  από την Τζούμπα, είπε  ότι ομάδες βοήθειας στο Νότιο Σουδάν περιγράφουν τις συνθήκες στους καταυλισμούς, σαν αξιοθρήνητες.

«Πολλές οικογένειες ζουν σε μικρούς χώρους, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και όχι αρκετή τροφή», είπε.

"Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις  μπορεί να διαφέρουν ως προς το ρόλο τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οι άνθρωποι χρειάζονται ειρήνη και σταθερότητα για  να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

"Οι ζωές έχουν τεθεί σε αναμονή για δύο χρόνια, και μπορεί να τεθεί σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν η ειρηνευτική συμφωνία που έχει υπογραφεί εδώ και  πάνω από τρεις μήνες δεν εφαρμοστεί στην πράξη."

Από την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον οκτώ εκεχειρίες ή συμφωνίες για  το μοίρασμα της εξουσίας έχουν σπάσει.

Οι Kiir και Machar αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με τις αποτυχημένες συμφωνίες αλλά και οι δύο λένε ότι είναι προσηλωμένοι στην τρέχουσα συμφωνία, παρά το ότι έχασαν κάθε αναφερόμενη προθεσμία.

Οι αναλυτές λένε ότι η σύγκρουση περιλαμβάνει πολλαπλές πολιτοφυλακές - που συμμάχησαν με τον Machar ή τον Kiir - που δίνουν ελάχιστη προσοχή στις χάρτινες ειρηνευτικές συμφωνίες και συχνά οδηγούνται από τοπικές ατζέντες ή επιθέσεις εκδίκησης.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις: Ένα χρονοδιάγραμμα καταπαύσεων πυρός και συμφωνιών
-  2014 -
23  Ιαν: Πανηγυρισμοί καθώς οι Kiir και Machar υπογράφουν τη πρώτη κατάπαυση του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε στην Αιθιοπία και με τη μεσολάβηση του περιφερειακού μπλοκ IGAD της Ανατολικής Αφρικής. Έσπασε λίγο μετά.
9η Μαϊου:Οι Kiir και Machar προσεύχονται  μαζί, καθώς οι μεσολαβητές στην Αντίς Αμπέμπα χαιρετίζουν την συμφωνία για τον "τερματισμό του πολέμου".
25 Αυγ: Εν μέσω προειδοποιητικών  κυρώσεων,οι Kiir και Machar υπογράφουν άλλη μια  κατάπαυση του πυρός στην Αντίς Αμπέμπα, μαζί με μια συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας εντός 45 ημερών.
20 Οκτωβρίου: Στην πόλη της Τανζανίας Αρούσα,οι  Kiir και Machar δέχονται "συλλογική ευθύνη" για τον πόλεμο, και απευθύνουν έκκληση και πάλι για ειρήνη.
8 Νοεμβρίου: Μια "άνευ όρων, πλήρης και άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών» έχει συμφωνηθεί από τους αντιπάλους στην Αντίς Αμπέμπα. Διαρκεί μερικές ώρες.
- Το 2015 -
21 Ιανουαρίου:Οι Kiir και Machar υπόσχονται να κάνουν μια «δημόσια συγγνώμη» για τον πόλεμο και να αρχίσουν εκ νέου την κατάπαυση του πυρός.
1η Φεβρουαρίου: Μια άλλη δέσμευση κατάπαυσης του πυρός, και μια προθεσμία που ορίζεται για τις 5 Μαρτίου ώστε  να συμφωνήσουν σε μια τελική συμφωνία ειρήνης και να καθιερώσουν μια μεταβατική κυβέρνηση.
27η Ιουνίου:Οι Kiir και Machar συναντιούνται για πέντε ώρες στην Κένυα, αλλά δεν  υπογράφουν καμία συμφωνία.
26ης Αυγούστου: Υπό έντονη διεθνή πίεση,ο Kiir υπογράφει συμφωνία ειρήνης που ο ίδιος αποκαλεί "ανταμοιβή για την εξέγερση".Ο  Machar υπέγραψε στις 17 Αυγούστου.
3 Οκτωβρίου:Ο Kiir υπονομεύει ένα θεμελιώδη πυλώνα της συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας διατάζοντας να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των περιφερειακών κρατών.
24 Νοεμβρίου: Η προθεσμία για την αντιπροσωπεία των ανταρτών - συμπεριλαμβανομένου του Machar - για να επιστρέψουν στην Τζούμπα και να αρχίσουν τις εργασίες ως μέρος μιας «μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας» χάνεται.
15 Δεκεμβρίου: Χαμηλού επιπέδου μάχες συνεχίζονται στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
(Χρονοδιάγραμμα από AFP)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...