Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017
Η Ιεράπολη Συρίας(Manbij)πρότυπο δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα της Συρίας
Το Συμβούλιο Πολιτών της Ιεράπολης Συρίας(Manbij) στη βόρεια πόλη της Συρίας Manbij, η οποία απελευθερώθηκε από το ISIS τον περασμένο Αύγουστο, έχει επεκταθεί, ώστε να αντιπροσωπεύονται καλύτερα οι εθνοτικές και φυλετικές κοινότητες στην πόλη.
"Το Συμβούλιο Πολιτών της Manbij επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους των διαφόρων κοινωνικών συνιστωσών," δήλωσε ο Sharvan Darwish, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) -που απελευθέρωσαν την πόλη, τον Αύγουστο του 2016.
Οι Ασσύριοι της Συρίας αναβιώνουν τη μητρική τους γλώσσα
Οι Συρο-Ασσύριοι χριστιανοί στη Hasakah της Συρίας, όπως και άλλες κοινότητες της επαρχίας, προσπαθούν να αναβιώσουν τη γλώσσα τους και να έχουν εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Η συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα έχει δώσει στους Συρο-Ασσύριους την ευκαιρία να έχουν εκπαίδευση στη δική τους γλώσσα.
Πριν από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, οι Συρο-Ασσύριοι χριστιανοί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν εκπαίδευση στη γλώσσα τους, όπως και οι Κούρδοι. Η μόνη γλώσσα της εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνταν ήταν τα αραβικά, λόγω των ολοκληρωτικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ που απέκλειε τις άλλες εθνοτικές μειονότητες.Αυτή η χριστιανική κοινότητα έχει δείξει την εκτίμησή της για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που ήρθε εν μέσω της τρέχουσας σκληρής κατάστασης στη Συρία.
Η Παιδεία στη Μητρόπολη Ναϊρόμπι-Δυσκολίες και ομορφιές
Γράφει ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι και κεντρικής Κένυας κ. Μακάριος | Romfea.gr
Παρ’ ολο που ασχολήθηκα σε προηγούμενα δημοσιεύματά μου για το θέμα Παιδεία στην Αφρική, επανέρχομαι, γιατί αυτές τις μέρες έζησα κάτι το συγκλονιστικό.
Ξεκίνησα και πάλι για το συνηθισμένο μου περιπετειώδες σημαντικ΄οταξίδι για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου τόσο μέσα στον χώρο της Εκκλησίας όσο και στους άλλους τομείς με τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία πρωτοστατεί, ιδιαίτερα σ’ εκείνο της παιδείας ...
Γυρίζω πίσω τη σκέψη μου και φέρνω στον νου μου τους Τρεις μεγάλους Φωστήρες της Οικουμένης σ’ εκείνους τους πρώτους και δύσκολους καιρούς της πορείας της Εκκλησίας μας.
Πόση ήταν η αγάπη και το ενδιαφέρον και των τριών γι’ αυτό το τόσο σημαντικό και διαχρονικό θέμα που είναι η σπονδυλική στήλη στήριξης και ανύψωσης των παιδιών μας, της νεολαίας μας.
Και οι τρεις τους, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Μέγας Βασίλειος παραμένουν ανά τους αιώνες οι προστάτες και οι πρωτοπόροι και διαπιστώνουμε πόσο δίκαιο είχαν όταν επέμεναν να δώσουν τη σωστή κλασσική παιδεία στους νέους της εποχής τους.
Πράγματι, η δίψα των μικρών παιδιών για μάθηση και μόρφωση είναι δεδομένη, γιατί μέσα από την έμπρακτη εφαρμογή των λόγων και των έργων δηλ. τη σωστή διαπαιδαγώγηση, στο τέλος, βγαίνουν νικητές και θαυμαστές Εκείνου που τους δίνει τη σοφία, τη σύνεση, την ψυχική καλλιέργεια, τη σταθερή πίστη, τη βεβαιότητα για μια γαληνεμένη κοινωνία ανθρώπων.
Συνέντευξη του π.Λίβυου στο thebest.gr
O π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος εχει facebook και τα κείμενα που γράφει αγγίζουν πολλούς. Κι όχι επιφανειακά. Εξομολογητικός και συμπάσχων περισσότερο, παρά ένας αμέτοχος και αυστηρός κριτής, ο παπά Χαράλαμπος αγαπά τους ανθρώπους και προτιμά να είναι δίπλα τους, όχι απέναντί τους. Έχει γράψει αρκετά βιβλία έχει κάνει ακόμα περισσότερες ομιλίες και η στάση του και τα λόγια του δίνουν παρηγοριά και απενεχοποιούν θα έλεγα. Γνωρίζοντας καλά τόσο τη θεολογία όσο και την ψυχολογία, μιλά με την καρδιά.
Σε μία από τις αναρτήσεις του γράφει: «Σε είδα μες στα λασπόνερα μια παγωμένη νύχτα του Γενάρη. Έρημη σε απόγνωση, γεμάτη λάθη. Άνθρωπος δεν υπήρχε δίπλα σου. Είχαν φύγει όλοι, μαζί κι ο εαυτός σου. Ίσως πρώτος αυτός απ όλους. «Δεν μπορώ άλλο πάτερ», κατάφερες να ξεστομίσεις. «Κάνω διαρκώς τα ίδια λάθη. Ξέρω το σωστό μα μια δύναμη εντός μου, με τραβάει στο πάθος και το λάθος. Τα επιλέγουμε τελικά πατέρα μου, τα πάθη ή μας επιλέγουν; Από την μέρα που γεννήθηκα θυμάμαι να παλεύω για να ανασάνω. Να γδέρνομαι για να επιβιώσω. Να μάχομαι να κρατηθώ σε αυτό που ονομάζουμε ζωή. Γιατί; Άραγε γιατί; Για πόσο ακόμη πάτερ μου θα παλεύω με την αόρατη πληγή; Με την λαβωματιά εκείνη που δεν κατοικεί στο σώμα μου μα όμως τρυπάει το μυαλό και τα σώθηκα μου; Χρόνια ψάχνω σπιθαμή προς σπιθαμή την σάρκα μου, την γύμνωσα, την άφησα ερειπωμένη, μα πληγή δεν βρήκα. Τι με πονάει πάτερ; Που είναι αυτή η λαβωματιά να την θεραπεύσω;
Ησύχασε, δεν θα την βρεις. Είναι αδιόρατη, βαθιά, δεν την ακουμπάει η ματιά. Μην την φοβίζεις άλλο την ψυχή σου μην τρομάζεις. Μην απαιτείς πολλά. Κι αυτά που δε μπορεί να κάνει μην ζητάς. Κάτσε λιγάκι δίπλα της, μην της φωνάζεις, μην αντιδράς και την πιέζεις. Πες της πως την αγαπάς, αγκάλιασε την. Και αποδέξου την πληγή. Πάψε να θες να φύγει, να χαθεί να σε εγκαταλείψει. Η πιο μεγάλη προίκα σου είναι αυτή κι ας σε φοβίζει. Άλλωστε αυτά που μας φοβίζουν πάντα κρύβουν μια αλήθεια που αρνούμαστε να ακούσουμε. Τόσα χρόνια ψάχνεις λύσεις, ζητάς ερμηνείες, την απάντηση σε ένα γιατί που όλο και μακραίνει. Αλήθεια δεν κουράστηκες να ζητάς απαντήσεις σε μια ζωή που μόνο ερωτήματα έχει; Πάψε. Ησύχασε. Άφησε μια φορά να σου μιλήσει, να ακουστεί, να μαρτυρήσει τα ανείπωτα θαμμένα εκείνα… Με το θόρυβο δεν κρύβονται οι πληγές, ουρλιάζουν πιο πολύ για ν' ακουστούν….»
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017
Η Ρωσία επιθυμεί αυτονομία για τους Κούρδους της Συρίας
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, ένα γραμμένο από το Κρεμλίνο νέο σύνταγμα για τη Συρία, φαίνεται να σκιαγραφεί το μέλλον του κράτους της Συρίας χωρίς αραβικό ούτε μουσουλμανικό χαρακτήρα. Το σχέδιο συντάγματος παραδόθηκε στους εκπροσώπους του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, καθώς και στην αντιπολίτευση.
Το έγγραφο περιλαμβάνει 27 άρθρα και διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα συντάγματα, ιδίως όσον αφορά την ταυτότητα. Αντί να αναφέρεται στη Συρία με την επίσημη ονομασία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, το υποτιθέμενο νέο σύνταγμα έχει περιοριστεί στο "Συριακή Δημοκρατία", διαγράφοντας την αραβική ταυτότητα από το όνομα του κράτους.
Χαρίζοντας τα Ίμια στην Χ.Α.-Δύο κείμενα
Η ξεφτίλα της σημερινής Ελλάδας δεν έχει τελικά πάτο. Μετά από τον εθνικό εξευτελισμό των Ιμίων, το 1996, κάποιοι συνεχίζουν να προσβάλουν τα τρία παλικάρια που θυσιάστηκαν για αυτή την έρημη πατρίδα που άλλοι συνεχίζουν να ποδοπατούν. Η είδηση είναι τόσο συγκλονιστική που τη μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα αντιφασιστική διαδήλωση και πορεία με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στην πορεία εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του φασισμού και του ρατσισμού με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τα Ίμια».
Και πάλι για την ομοφ(υλοφι)λία
Πάλι λόγος γίνεται για την ομοφυλοφιλία στους εκκλησιαστικούς κύκλους με αφορμή το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την ενημέρωση σχετικά με φύλα,σεξουαλικές ταυτότητες κλπ.Ήδη κάποιοι Μητροπολίτες έχουν αντιδράσει από δυναμικά εώς υστερικά.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Υπουργείου αλλά από αυτά που έχω διαβάσει και λαμβάνοντας υπόψη την γενική εικόνα της κοινωνίας,το επίπεδο των καθηγητών,τα μυαλά που πάντα έχουν οι έφηβοι κλπ πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι ενημερώσεις θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί η Κυβέρνηση.Δεν γίνονται απότομα αυτά τα πράγματα και με τη βοήθεια των ΜΜΕ.Θέλει σιγά σιγά.Και μην ξεχνάμε ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία μας δεν αποτελείται από δυτικούς που είναι πιο δεκτικοί σε αυτά αλλά κυρίως από Βαλκάνιους,Ανατολικοευρωπαίους και Ασιάτες οι οποίοι δεν φημίζονται για την συμπάθειά τους προς αυτά τα θέματα.Βλέπετε η πολυπολιτισμικότητα δεν έχει μία όψη αλλά πολλές.
Όταν ο Σαμψών πέρασε από τα Κύθηρα
Θυμάμαι γύρω στο ΄60 ήρθε στα Κύθηρα ο γνωστός αθλητής μασίστας Σαμψών.
Γραφικός τύπος, μυώδης, κοντός, Ανατολίτης, έδινε υπαίθριες παραστάσεις σε πλατείες στα χωριά, όπου μαζευόταν το φιλοθεάμον κοινό με πρώτη και καλύτερη τη λιανομαρίδα για να απολαύσει τα κατορθώματά του.
Επίθεση σε τέμενος στον Καναδά-Έξι νεκροί
Δύο μασκοφόροι άνδρες άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή εναντίον των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος του Κεμπέκ στον νοτιοανατολικό Καναδά, προκαλώντας τον θάνατο έξι εξ αυτών και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, σε ένα περιστατικό το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια».
Περίπου στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στο τέλος της τελευταίας προσευχής της ημέρας, οι δύο άνδρες εισέβαλαν στο Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού του Κεμπέκ και άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων πιστών.
Την ώρα εκείνη περίπου 50 άνθρωποι βρίσκονταν στο τέμενος, σύμφωνα με την Κριστίν Κουλόμπ εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας του Κεμπέκ. «Έξι άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν σκοτωθεί, είναι ηλικίας 35 με 70 ετών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οκτώ ακόμη έχουν τραυματιστεί, ενώ 39 είναι σώοι και αβλαβείς.
Οι Τρεις Ιεράρχες
Διονύσιος Ψαριανός (Μητροπολίτης Σερβίων καί Κοζάνης (+))
agiazoni
α'. Σήμερα ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καὶ ἡ Ἑλληνικὴ παιδεία ἑορτάζουν καὶ τιμοῦν τοὺς Τρεῖς μεγάλους Ἱεράρχες καὶ οἰκουμενικοὺς διδασκάλους, τὸν Μέγα Βασίλειο, τὸν Γρηγόριο τὸ Θεολόγο καὶ τὸν Ἰωάννη τὸ Χρυσόστομο. Ὁ λόγος στὴ σημερινὴ ἑορτή, ἀπὸ παλιὰ χρόνια, ἀπὸ τότε ποὺ συστήθηκε ἡ κοινὴ ἑορτή, δὲν ἀνήκει στὸ λειτουργό τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλὰ στὸ λειτουργό τῆς παιδείας. Γι’ αὐτὸ ἡ ὁμιλία μου αὐτὴ τώρα δὲν ἔχει σκοπὸ νὰ καλύψη ἤ νὰ ἀντικαταστήση τὴν ὁμιλία ποὺ γίνεται ὕστερα στὸ μνημόσυνο τῶν εὐεργετῶν τῆς παιδείας καὶ τῶν διδασκάλων. Ἁπλῶς εἶναι τὸ κήρυγμα τῆς Κυριακῆς, στὸ ὁποῖο θὰ σᾶς ὁμιλήσω γιὰ τοὺς τρεῖς Ἱεράρχες, σὰν ποιμένες καὶ διδασκάλους τῆς Ἐκκλησίας. Ἀκολουθῶ τὴ σειρὰ μὲ τὴν ὁποία τοὺς κατατάσσει ἡ Ἐκκλησία στὴν κοινή τους σήμερα ἑορτή.
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017
Και πάλι ποδόσφαιρο στο Χαλέπι
Ένας τοπικός ποδοσφαιρικός αγώνα πήρε σημαντικό χαρακτήρα για τους φιλάθλους αυτό το Σαββατοκύριακο - καθώς το πληγμένο από τον πόλεμο Χαλέπι είδε για πρώτη φορά ζωντανά παιχνίδι εδώ και πέντε χρόνια,αναφέρει το BBC.
Η τοπική ομάδα Αλ Ιτιχάντ νίκησε τη αντ'ιπαλό της κια συμπολίτισσα Hurriya με 2-1 το Σάββατο.
Δεν υπήρξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο Χαλέπι, από τότε που διαιρέθηκε μεταξύ του στρατού και των ανταρτών το 2011.
Αλλά η κυβέρνηση ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της πόλης τον περασμένο μήνα μετά από μια μεγάλη επίθεση.
Οι Βεδουίνες του Σινά εξελίσσουν την παράδοσή τους κεντώντας
Η χερσόνησος του Σινά δεν είναι απλά ένα μέτωπο συγκρούσεων μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και αντάρτικων ομάδων.Το Σινά είναι επίσης ένας τόπος με πλούσιο πολιτισμό και κληρονομιά που αντανακλάται στα κοστούμια των ανθρώπων του. Η ενδυμασία των Βεδουίνων γυναικών στο Σινά παρέχει πλέον μια πηγή εισοδήματος για τις γυναίκες, καθώς οι σύγχρονες δημιουργίες με παραδοσιακού στυλ κεντήματα είναι δημοφιλείς στους τουρίστες.
Η Amani Ghareeb αισθάνθηκε την απειλή για τον πολιτισμό και την κληρονομιά των Βεδουίνων, όταν κληρονόμησε από τους παππούδες της, τα παραδοσιακά ενδύματα του Σινά. Το 2010, ίδρυσε τον Σύλλογο Fayrouz που βοηθά στη δημιουργία μικρών προγραμμάτων που βοηθούν τις Βεδουίνες στο Σινά να βγάλουν τα προς το ζην. Η Ghareeb ξεκίνησε το πρόγραμμα Motiva Sinawi , προκειμένου να διατηρήσει και να αναπτύξει τα ρούχα των Βεδουίνων.
Διαδηλώσεις στο Μαρόκο
Χιλιάδες μέλη εργατικών συνδικάτων και εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις στο Μαρόκο για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά και τις κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους.
Περισσότερα από 1.000 μέλη του ισχυρού εργατικού συνδικάτου UMT (Γενική Ένωση Μαροκινών Εργατών) βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ραμπάτ, την Κυριακή, καλώντας για άμεσα κυβερνητικά μέτρα κατά της διαφθοράς.
Τουρκική πρόκληση στα Ίμια
militaire
“Επετειακή πρόκληση” των Τούρκων που δείχνει πόσο εκνευρισμένη είναι η Άγκυρα. Νωρίς το πρωί δυο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος ,συνοδευόμενα από μια τουρική πυραυλάκατο, έκαναν “αναπαράσταση” της κρίσης του 1996! Με ταχύτητα τα δύο φουκωτά με τους Τούρκους ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια. Μαζί με τη πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν . Στη περιοχή βρισκόταν κανονιοφόρος του ΠΝ η οποία παρακολούθησε τις γραφικότητες των Τούρκων.
Νεκρός βρέθηκε ο Ουκρανός μοναχός στο Αγ.Όρος
Δεν είχαν αίσιο τέλος τελικά οι έρευνες για τον εντοπισμό 43χρονου ουκρανού μοναχού, ο οποίος βρισκόταν ως επισκέπτης τις τελευταίες ημέρες στο Άγιον Όρος.
Όπως είχα ανακοινώσει η Αστυνομία πριν λίγες ημέρας, ο μοναχός φιλοξενούνταν σε ένα κελί και στις 16 Ιανουαρίου ξεκίνησε να επισκεφθεί κάποιον γνωστό του στην Ιερά Μονή Καρακάλλου.
Η εποχή Τραμπ άρχισε-Ανακάτεμα σε Δύση και Ανατολή
Του Σπύρου Παναγιώτου
Δεν είναι πρώτη φορά που ο χαμένος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και δικαιολόγησε την ήττα ως προϊόν χειραγώγησης των πολιτών. Ποτέ όμως δεν υπήρξε τέτοια παγκόσμια αναστάτωση στη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τον ένα πρόεδρο στον άλλο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια άμεση παρέμβαση ξένων κρατών, ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών στη σύντομη περίοδο της μετάβασης των εξουσιών.
Ο λόγος είναι πολύ γνωστός. Ο Τραμπ δεν ταράζει με τις δηλώσεις τους την ήδη αναστατωμένη Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον παγκόσμιο πόλο της παγκοσμιοποίησης. Ετερόκλητες δυνάμεις επιστρατεύονται, από τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Ζινπίγκ ως το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και το ιερατείο των Βρυξελλών, για να στείλουν μηνύματα παγκόσμιας ταραχής. Ετερόκλητες δυνάμεις συντάσσονται γύρω από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, από την Αγγλίδα πρωθυπουργό Μέι ως τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, προαναγγέλλοντας διατάραξη των μέχρι σήμερα ισορροπιών. Και οι δύο πλευρές επικαλούνται τη διατήρηση της ψυχραιμίας καθώς υπάρχει αναμονή έως ότου οι προεδρικές εξαγγελίες αποσαφηνισθούν και μετατραπούν σε πολιτική πράξη. Το κράτημα πισινής αποτελεί το απαύγασμα της διπλωματίας όλων των πλευρών. Τυχαίο; Ας το δούμε…
Ken Saro-Wiwa:Ένας περιβαλλοντικός μάρτυρας
oikologos
«Όταν, μετά από χρόνια συγγραφικής δραστηριότητας, αποφάσισα να φέρω το λόγο στους δρόμους για να κινητοποιήσω τους Ογκόνι, βοηθώντας τους να διαμαρτυρηθούν για την ερήμωση του περιβάλλοντός τους από τη Shell και την απάνθρωπη μεταχείρισή τους από τη στρατιωτική δικτατορία της Νιγηρίας, δεν είχα καμιά αμφιβολία για το ποιά θα ήταν η κατάληξη. Αυτή η γνώση μου έδωσε δύναμη, κουράγιο, ευθυμία -και ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στους βασανιστές μου.»
(γράμμα από τη φυλακή, Μάιος, 1995).
Ο Ken Saro-Wiwa γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1941 στο Μπόρι της Νιγηρίας. Υπήρξε συγγραφέας, δημοσιογράφος, κυβερνητικός αξιωματούχος και πολιτικός οργανωτής. Εκτελέστηκε βάναυσα από τη νιγηριανή δικτατορία λόγω της επιτυχημένης εκστρατείας που διοργάνωσε ενάντια στην κυβέρνηση, την εταιρεία Shell Oil και τη Μεγάλη Βρετανία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν στην πάτρια γη των Ογκόνι, στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα.
Ο Ken Saro-Wiwa είχε γίνει διάσημος στη Νιγηρία από τη δεκαετία του '80, συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα κοινά που είχε ποτέ οποιοσδήποτε συγγραφέας, με την τηλεοπτική παραγωγή Basi and Company, την οποία παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 εκατομμύρια θεατές. Χρονογραφώντας τη ζωή μιας συμμορίας νέων στο Λάγος, κατάφερε να δείξει τη σύνδεση της άσκοπης και σκληρής ζωής τους με τη διαφθορά και την ανηθικότητα την κοινωνίας στην οποία ζούσαν.
Από τα βιβλία του πάλι, πιο γνωστό έγινε διεθνώς το Sozaboy, μιά ιστορία του νιγηριανού εμφυλίου μεταξύ του 1967 και του 1969, στο οποίο η επιφανειακά απλή ιστορία ενός στρατιώτη μετατρέπεται σε ένα ισχυρό αντιπολεμικό μάθημα.
Χρησιμοποιούσε τα παρεφθαρμένα αγγλικά (Pidgin English), γλώσσα σε κοινή χρήση στη Νιγηρία. Συνολικά, έγραψε πάνω από 50 βιβλία.
Αυτό που τελικά εξανέστησε τον Ken Saro-Wiwa και πολλούς άλλους ήταν το γεγονός ότι η Shell Oil Company εξήγαγε σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο κάθε χρόνο από τη Νιγηρία, από τη γη των Ογκόνι, χωρίς όμως να τους προσφέρει κανένα αντάλλαγμα και χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις διαρροών πετρελαίου, ανάφλεξης αερίων, εκρήξεων αγωγών και ανεξέλεγκτης απόρριψης χημικών, που είχαν αποτέλεσμα την καταστροφή όχι μόνο της γης αλλά και του τρόπου ζωής των Ογκόνι.
Τα μονοπάτια των Κυθήρων
Από τον Οκτώβριο του 2010, εργαζόμαστε στο πρόγραμμα των Μονοπατιών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Τα μονοπάτια των Κυθήρων και των Αντικυθήρων είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης μονοπατιών, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός της σηματοδότησης των διαδρομών, και εκπαιδευτικές δράσεις, για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του νησιού. Τον Ιούλιο του 2012, τα μονοπάτια των Κυθήρων απέκτησαν τις πρώτες 6 πλήρως σηματοδοτημένες διαδρομές. Σας προσκαλούμε να τις περπατήσετε! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, www.kytherahiking.com.
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017
Η Χαναναία
Μια Χαναναία ζητά από το Χριστό να θεραπεύσει την δαιμονισμένη κόρη της.Αυτός,δοκιμάζοντας την πίστη της αλλά και δίνοντας μάθημα στους μαθητές Του που ήταν μαζί,της λέει ότι δεν μπορεί να πάρει το ψωμί από τους Ισραηλίτες,που είναι τα παιδιά του Θεού και να το δώσει στα σκυλάκια,δηλαδή στους ειδωλολάτρες.Η Χαναναία όμως,που αντίθετα από την πλειοψηφία των Ιουδαίων πίστευε ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας,δεν αποθαρρύνθηκε,δεν απογοητεύτηκε αλλά συνέχισε να ζητά την βοήθεια του Χριστού.Και ο Χριστός αναγνωρίζοντας την μεγάλη της πίστη,θεράπευσε την κόρη της.
Ο Κυθήρων Μελέτιος στο "Βιβλίο Μνήμης" των θυμάτων του Ναζισμού
Το 1996 καθιερώθηκε επίσημα στη Γερμανία, η 27η Ιανουαρίου, ως η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού και από τότε τελούνται κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, επίσημες εκδηλώσεις από τη Γερμανική Βουλή και τις ανώτατες πολιτειακές Αρχές των κρατιδίων της Γερμανίας.
Παράλληλα πολυπληθείς αντιναζιστικές και αντιρατσιστικές οργανώνεις και σύλλογοι της Γερμανίας, Πανεπιστήμια, σχολεία και Εκκλησίες τιμούν την Ημέρα Μνήμης, με διαλέξεις, πορείες, εκθέσεις, και άλλες εκδηλώσεις.
Στη Βαυαρία η Ημέρα Μνήμης εορτάστηκε εφέτος για πρώτη φορά με διεθνή συμμετοχή.
Η Βαυαρική Βουλή και η Βουλή της Τσεχίας τέλεσαν από κοινού επίσημη εκδήλωση στην Πράγα, με κατάθεση στεφάνων σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη πόλη Leitmeritz της Τσεχίας, που αποτελούσε παράρτημα του φρικιαστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας.
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017
Κούρδισσα επικεφαλής:Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει τους Κούρδους στη Συρία
al-monitor
Καμισλί, Συρία - Η Fawza al Yusuf, μια Σύρια Κούρισσα από μια μικρή οικογένεια, άφησε τη βόρεια Συρία ως έφηβη και μαθήτρια το 1991, φοβούμενη τη σύλληψη για τις πολιτικές της δραστηριότητες. Έλαβε μέρος στην εξέγερση που ξέσπασε στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1977 και παραμένει σε εξέλιξη, αποκαλώντας τον εαυτό της Zakho Zaghrous από το Zakho, μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν, και το όρος Zaghrous, το οποίο δεσπόζει στην οροσειρά μεταξύ της ιρανικών και ιρακινών κουρδικών περιοχών.
Η οικογένεια της Yusuf ήταν όπως και πολλοί άλλοι στη Rojava, όπως οι Κούρδοι της Συρίας αποκαλούν το Κουρδιστάν. Αυτή και τρεις αδελφές της συμμετείχαν όλες στην κουρδική εξέγερση στην Τουρκία, θεωρώντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αντισταθούν στην καταπίεση που αντιμετώπιζαν. Η μεγαλύτερη αδελφή της Fawza, η Ρόζα, ο οποίος πήρε το όνομα ενός άλλου βουνού του Κουρδιστάν, Joodi, ως πολεμικό ψευδώνυμο, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του ιρακινο-κουρδικού εμφύλιου πολέμου το 1995.
Μετά από 10 χρόνια μαχόμενη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στα βουνά, το 2011 η Γιουσούφ επέστρεψε στη βόρεια Συρία, με τον κοινωνικό της ιστό των Κούρδων, Αράβων και των Ασσυρίων. Είναι πλέον μια ηγέτιδα και βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος Rojava-Βόρεια Συρία , την δημοκρατική αυτόνομη διοίκηση που επιβλέπει κατά κύριο λόγο τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.
Η Yusuf κάθισε για μια συνέντευξη με το Al-Monitor στις 16η Δεκεμβρίου στο γραφείο της στο Καμισλί.
Μια οικογένεια Ασσυρίων θυμάται:Φυλακίσεις,απαγωγές,εμπρησμοί
al-monitor
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι γονείς της Μαριάμ Sarkis δεν γιόρτασαν τα Χριστούγεννα. Τον Δεκέμβριο του 2015, η κόρη τους εξακολουθούσε να κρατείται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Παρόλο που απελευθερώθηκε αργότερα, τα περασμένα Χριστούγεννα οι γονείς είχαν πένθος για το μοναχογιό τους, Βασίλειο, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο βόρειο τμήμα της Raqqa .Ο Βασίλειος, 25 ετών, πολέμησε εναντίον του IS στις τάξεις των δυνάμεων Souturo σύμμαχο των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Η οικογένεια της Μαριάμ ανήκει στην ασσυριακή χριστιανική μειονότητα . Είναι από το χωριό Tell Shamiram, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) βορειοδυτικά της πόλης της Hasakah στη βόρεια Συρία.
Η επόμενη κίνηση της Χεζμπολάχ μετά τη νίκη στο Χαλέπι
al-monitor
Η κατάληψη του Χαλεπίου από δυνάμεις πιστές στο Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ, έχει δώσει μια ώθηση στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το σιιτικό κίνημα έχοντας ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο της Συρίας από το 2013 είχε οδηγηθεί σε περιθωριοποίηση στην πατρίδα του, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις πάνω του αυξήθηκαν . Η μάχη και η νίκη στο Χαλέπι την 22η Δεκεμβρίου ενίσχυσε την αφήγηση για "νίκη" της Χεζμπολάχ έναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανάμεσα στη λαϊκή βάση της και ενδεχομένως θα βοηθήσουν να δικαιολογήσει τις μελλοντικές μάχες που ο οργανισμός μπορεί να διεξάγει στη Συρία.
«Η κατάληψη του Χαλεπίου από τη Χεζμπολάχ δείχνει ότι ο αγώνας της μαζί με το καθεστώς του Άσαντ ήταν η σωστή επιλογήι," είπε ο Abdallah Younes, ένας σιίτης κάτοικος της κοιλάδας Μπεκάα, στο Al-Monitor. Η απόφαση της Χεζμπολάχ να στείλει χιλιάδες μαχητές για την υποστήριξη του Άσαντ οδήγησε σε βαριές επιπτώσεις στην Μπεκάα και αλλού στο Λίβανο, για την οποία οι Λιβανέζοι επέκριναν την οργάνωση. Η εύφορη κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα με τη Συρία στον ανατολικό Λίβανο, ήταν στην πρώτη γραμμή του Συριακού πολέμου από το 2013. Αντάρτες της Συρίας έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει την περιοχή , η οποία έχει γίνει επίσης στόχος πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 2014,η Jabhat al-Nusra πραγματοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Λιβάνου επίσης συγκρούστηκαν με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) στην ορεινή περιοχή Qalamoun, ανατολικά της Μπεκάα.Το IS ήταν πίσω από πολλές επιθέσεις στην Μπεκάα, συμπεριλαμβανομένης μιας στο χριστιανικό χωριό Qaa τον Ιούνιο το 2016.
Η κοινότητα Χώρα(Khora) στην Αθήνα:ένα συλλογικό-κοινοτικό κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες
Αθήνα, Ελλάδα - Μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών κάθονται στο χώρο υποδοχής φορτίζοντας τα τηλέφωνά τους καθώς μια σταθερή χορωδία γέλιου παιδιών έρχεται από την αίθουσα διασκέδασης στη Khora(Χώρα),ένα διοικούμενο από ακτιβιστές κέντρο της κοινότητας που παρέχει ανακούφιση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ελληνική πρωτεύουσα .
Το συνεταιριστικό κοινοτικό κέντρο είναι στη γειτονιά Εξάρχεια, ένα κέντρο ακτιβισμού και αλληλεγγύης προσφύγων στην Αθήνα.
Ο Rami Farajpour, 21, ένας Κούρδος που έφυγε από το Ιράν λόγω των πολιτικών προβλημάτων με την κυβέρνηση, έφτασε στις ακτές της Λέσβου στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο το 2016.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά σχεδίαζε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Δυτική Ευρώπη, άρχισε τον εθελοντισμό στη Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που φτάνουν με σαθρές λέμβους την επόμενη από την άφιξή του.
Η παντομίμα στην Αίγυπτο ως μέσο κοινωνικής αλλαγής
al-monitor
Σε ένα από τους εκκωφαντικούς δρόμους του Καΐρου,η νεαρή μίμος Nour Nasr θαμπώνει σιωπηλά τους περαστικούς με την εκπληκτική απόδοσή της που φέρνει τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων και αυξάνει την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Τα υποτιμητικά τα βλέμματα, η παρενόχληση και η αστυνομική καταστολή,λέει η Nasr δεν την πειράζουν. "Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και έχουμε ένα μήνυμα. Επιδιώκουμε να αναβιώσει η παντομίμα ως τέχνη του δρόμου, καθώς και να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, "είπε στο Al-Monitor.
Η Nasr είναι μέλος μιας ομάδας παντομίμας που ονομάζεται "Esmo ... Εh;» (Πώς ονομάζεται αυτό;), η οποία εκτελεί αυτοσχέδια σκετς σε δημόσιους χώρους, συμμετέχει σε φεστιβάλ παντομίμας σε διάφορα μη κυβερνητικά θέατρα και εκπαιδεύει άλλους να διαδώσουν αυτά που με πάθος πιστεύουν .
Ιστορίες από τη Λάρισα-Πώς το κακό μετατρέπεται σε καλό
Είναι μία από τις λίγες ιερατικές συνάξεις που θυμάμαι.Γενικά οι συνάξεις αυτές είναι μια βαρετή διαδικασία που κρατάει δυο τρεις ώρες με ατελείωτο μπλα μπλα,υπηρεσιακά θέματα κλπ.Τέλος πάντων,όσο μπορώ τις αποφεύγω,με αποτέλεσμα να έχω χάσει πολλά ωραία σκηνικά και να αρκούμαι σε διηγήσεις.Στη συγκεκριμένη όμως είχα πάει.Ακόμα "ψαρούλης" τότε(ή διάκονος ήμουν ή μόλις είχα χειροτονηθεί παπάς,δε θυμάμαι καλά),δεν είχα αρχίσει τις κοπάνες.
Ο Μητροπολίτης ανάμεσα σ'άλλα αναφέρθηκε και σε κάποιον έρανο που είχε γίνει.Ένα χωριό λοιπόν δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση και άρχισε ο "εξάψαλμος".Να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν είχε δίκιο ή άδικο ο Μητροπολίτης,μια και το χωριό αυτό ούτε το ήξερα ούτε έτυχε ποτέ να πάω εκεί.Τέλος πάντων,ο Μητροπολίτης παρατήρησε έντονα πως έπρεπε το χωριό αυτό,ο παπάς δηλαδή,να είχε μαζέψει περισσότερα χρήματα για τον έρανο.
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017
Καμία δικαιοσύνη για τους Ρομά του Κοσσυφοπεδίου
ΠΡΙΣΤΙΝΑ, Κοσσυφοπέδιο - Σε ένα δωμάτιο που πλαισιώνεται με δαντέλα και ψεύτικα λουλούδια, ο Ερμάλ * γυρίζει το μυαλό του πίσω 17 χρόνια - τη στιγμή που ο αδελφός και ο ξάδερφός του απήχθησαν από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου , Πρίστινα.
Ένα χρόνο αργότερα, μια οργάνωση αγνοουμένων επέστρεψε τα σώματά τους στο χωριό τους για να θαφτούν. Περιγράφει πώς είχαν χτυπηθεί με αμβλέα εργαλεία.
Τα μάτια του Ερμάλ υγραίνονται τώρα. ΑυΚς κάθεται στον καναπέ του, με τα γυμνά πόδια του πάνω στο χαλί.
Κανείς δεν έχει ποτέ διωχθεί, λέει.
Ο αδελφός και ο ξάδερφός του, και οι δύο Ρομά, σκοτώθηκαν στον απόηχο του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, μια σύγκρουση στην οποία ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (KLA) πολέμησε για την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία και του ηγέτη της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.
Βιβλιοθήκες στα τρένα της Γεωργίας
georgianjournal
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας ένωσε τις δυνάμεις της με το Γεωργιανό Σιδηρόδρομο στη προσπάθεια του τελευταίου να δημιουργήσει μικρές βιβλιοθήκες στα τρένα. Το Georgian Journal ήρθε σε επαφή με τη Mari Chkonia,Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας, για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το έργο.
Οι Μπεκτασί της Αλβανίας
Ένα μικρό ποσοστό των μουσουλμάνων της Αλβανίας ανήκει στην κοινότητα των Μπεκτασί, η οποία είχε την παγκόσμια έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι που τους έδιωξε ο Κεμάλ Ατατούρκ, επειδή αρνούνταν να βγάλουν τα ράσα τους. Μετά τον διωγμό τους το 1929 μεταφέρθηκαν στα Τίρανα, όπου έχτισαν τον τεκέ τους, που μοιάζει πολύ με μοναστήρι.
Όταν ο Χρυσόστομος Ζακύνθου έσωσε τους Εβραίους της Ζακύνθου
Τον Δεκέμβριο του 1943, κατά την διάρκεια της κατοχής, οι γερμανικές αρχές απαίτησαν από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο της Ζακύνθου Λουκά Καρρέρ να παραδώσουν όλους τους εβραίους του νησιού. Η εβραϊκή κοινότητα της Ζακύνθου αριθμούσε 272 μέλη, τα οποία ζούσαν αρμονικά ανάμεσα στους 42.000 κατοίκους του νησιού. ...
Ο γερμανός φρούραρχος Πόουλ Μπέρενς και ο διοικητής του νησιού Άλφρεντ Λιτ, έδωσαν στον δήμαρχο προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα όλων των εβραίων κατοίκων, με στόχο να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε βέβαιο θάνατο. Ο δήμαρχος Καρρέρ ζήτησε αμέσως την βοήθεια του μητροπολίτη Χρυσόστομου Δημητρίου, τον οποίο θαύμαζε ως «γενναίο» και «υπερπατριώτη». Ο μητροπολίτης του είπε: «Δεν θα πας κανέναν κατάλογο στους Γερμανούς. Θα αναλάβω εγώ». Οι δυο τους αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω και έναν άνθρωπο και μαζί, μέσα σε 72 ώρες, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους 272 Εβραίους. Με την βοήθεια των χριστιανών κατοίκων, οι εβραίοι φυγαδεύτηκαν κρυφά σε μακρινά χωριά στα ορεινά ή κρύφτηκαν προσωρινά μέσα σε αποθήκες. Πλαστογραφήθηκαν πιστοποιητικά και ταυτότητες έτσι ώστε οι εβραίοι να περάσουν για χριστιανοί. Μολονότι όλοι οι κάτοικοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανείς δεν αποκάλυψε κάτι στους Γερμανούς. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έστειλε επιστολή στον Χίτλερ ζητώντας του να εξαιρέσει τους εβραίους της Ζακύνθου από τον διωγμό. Ο μητροπολίτης έδωσε τον λόγο του πως η εβραϊκή κοινότητα του νησιού δεν θα προκαλούσε πρόβλημα και εγγυήθηκε πως θα τους επέβλεπε ο ίδιος αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη....
Ο γερμανός φρούραρχος Πόουλ Μπέρενς και ο διοικητής του νησιού Άλφρεντ Λιτ, έδωσαν στον δήμαρχο προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να παραδώσει κατάλογο με τα ονόματα όλων των εβραίων κατοίκων, με στόχο να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε βέβαιο θάνατο. Ο δήμαρχος Καρρέρ ζήτησε αμέσως την βοήθεια του μητροπολίτη Χρυσόστομου Δημητρίου, τον οποίο θαύμαζε ως «γενναίο» και «υπερπατριώτη». Ο μητροπολίτης του είπε: «Δεν θα πας κανέναν κατάλογο στους Γερμανούς. Θα αναλάβω εγώ». Οι δυο τους αρνήθηκαν να παραδώσουν έστω και έναν άνθρωπο και μαζί, μέσα σε 72 ώρες, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους 272 Εβραίους. Με την βοήθεια των χριστιανών κατοίκων, οι εβραίοι φυγαδεύτηκαν κρυφά σε μακρινά χωριά στα ορεινά ή κρύφτηκαν προσωρινά μέσα σε αποθήκες. Πλαστογραφήθηκαν πιστοποιητικά και ταυτότητες έτσι ώστε οι εβραίοι να περάσουν για χριστιανοί. Μολονότι όλοι οι κάτοικοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανείς δεν αποκάλυψε κάτι στους Γερμανούς. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έστειλε επιστολή στον Χίτλερ ζητώντας του να εξαιρέσει τους εβραίους της Ζακύνθου από τον διωγμό. Ο μητροπολίτης έδωσε τον λόγο του πως η εβραϊκή κοινότητα του νησιού δεν θα προκαλούσε πρόβλημα και εγγυήθηκε πως θα τους επέβλεπε ο ίδιος αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη....
Καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη!
e-dromos
Τελικά, δεν πήγε χαμένη η προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασίασαν τη δράση τους με σκοπό να πιέσουν τον Ομπάμα να υπογράψει διάταγμα απελευθέρωσης του Πορτορικανού πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα – ο οποίος είχε καταδικαστεί για «συνομωσία κατά των ΗΠΑ» επειδή αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, και ήταν φυλακισμένος εδώ και 35 χρόνια. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, 108.000 πολίτες των ΗΠΑ συνυπέγραψαν επίσημη αίτηση απονομής χάριτος, και άλλες 100.000 απ’ όλο τον κόσμο έστειλαν ανάλογη επιστολή στον Λευκό Οίκο. Ακόμη, τις τελευταίες πέντε Παρασκευές τα τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Λευκού Οίκου «βομβαρδίστηκαν» με το αίτημα «Πρόεδρε Ομπάμα, απελευθέρωσε τον Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα τώρα!».
Φίλε Έλληνα το καταδικάζω και εγώ!
Φίλε Έλληνα το καταδικάζω και εγώ!
Παρακολουθώ μέρες το θέμα με τους νεαρούς αλβανούς οι οποίοι φορώντας την ελληνική στρατιωτική ενδυμασία σχημάτισαν τον «αετό» (σύμβολο της αλβανικής σημαίας). Όταν πρωτοείδα την εικόνα σκεφτικά δεν μπορεί πλάκα μου κάνουν, photoshop είναι ρε παιδιά, μετά την ξαναβλέπω και τελικά, ήταν όντως μια αλήθεια. Μια αλήθεια η οποία πραγματικά πόνεσε. Πόνεσε γιατί ένα μάτσο παιδαρέλια δεν σεβάστηκαν τα ρούχα που φόραγαν. Δεν σεβάστηκαν τους φίλους Έλληνες που έχουν, δεν σεβάστηκαν τον καθηγητή Έλληνα που είχαν, ο οποίος τους έμαθε να «βλέπουν» με το μυαλό(από τι φαίνεται όμως αυτοί εδώ είχαν κλειστό μυαλό και ανοιχτή τηλεόραση).
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017
Τα Δυτικά Βαλκάνια και πάλι σε αναβρασμό
Στοίχιση ντόπιων πίσω από Δύση ή Ρωσία εν αναμονή Τραμπ
Η ένταση και η αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά διαρκώς κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η Κροατία απαιτεί και τρίτη αναγνωρισμένη οντότητα εντός του βοσνιακού κράτους. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσόβου και δηλώνει έτοιμη για πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα νιώθει την αλβανική πίεση στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Η Βοσνία, ήδη παραλυμένη ως οντότητα, κινδυνεύει με οριστική διάλυση αν η αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της προχωρήσει σε δημοψήφισμα για ένωση με τη μητέρα Σερβία. Η Αλβανία υποδαυλίζει κάθε εστία εθνικισμού, δουλεύοντας μεθοδικά πάνω στο όραμα της Μεγάλης Αλβανίας. Η ΠΓΔΜ σπαράσσεται από μια διετή πολιτική κρίση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ομοσπονδιοποίηση του κράτους. Το Μαυροβούνιο βρίσκεται υπό την απειλή πραξικοπήματος σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τέλος, το κρατίδιο του Κοσόβου, που κυριαρχείται από μαφίες και εμπόρους κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας, παίζει το ρόλο του εμπρηστή που μπορεί να ανάψει το φυτίλι…
Το “κοκοράκι” του αλβανικού εθνικισμού και τα “αντίποινα” που προαναγγέλουν τα Τίρανα
Μέχρι τη Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη για όσα έγιναν στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου με τους επτά νεοσύλλεκτους και τον “αλβανικό αετό”. Τη ΕΔΕ διενεργεί Ταξίαρχος της ΑΣΔΥΣ . Το πόρισμα θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για ποινική αξιολόγηση. Τι θα προκύψει απ΄ αυτή είναι ένα ερώτημα καθώς στρατιωτικές δικαστικές πηγές έλεγαν στοMilitaire.gr ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απαγγελία των κατηγοριών, ώστε να μην δοθεί καμία “νομικίστικη” διέξοδο στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα αναζητηθούν τέτοιες διέξοδοι.
Το θέμα που προέκυψε στο Μεσολόγγι, αφύπνισε για τα όσα γίνονται στα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού, χρόνια τώρα! Ας μην κρυβόμαστε δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες φωτογραφίες! Δυστυχώς όλοι μας αδιαφορήσαμε! Δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε, ούτε λάβαμε τα μέτρα που έπρεπε να είχαμε λάβει. Τώρα ανακαλύπτουμε για ακόμη μια φορά …την Αμερική.
Το ζητούμενο έστω και τώρα είναι να σοβαρευθούμε και να προστατεύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις απ΄ όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα.
Έξι χρόνια από την επανάσταση της Πλατείας Ταχρίρ
«Η αιγυπτιακή επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 θα παραμείνει ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της χώρας», δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, με αφορμή τη σημερινή έκτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Πρόκειται για μία επανάσταση που εξέφρασε την επιθυμία των Αιγυπτίων για αλλαγή και την προσδοκία τους να κτίσουν ένα νέο μέλλον για το έθνος», προσέθεσε ο Αιγύπτιος ηγέτης.
«Αγαπητέ μου Αιγυπτιακέ λαέ, η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου θα παραμείνει πάντοτε ένα καθοριστικό σημείο στην ιστορία της χώρας, όπου οι ελπίδες ήταν τεράστιες στο ξεκίνημά της, όπως όμως επίσης τεράστια ήταν η άνευ προηγουμένου αναστάτωση που ακολούθησε όταν η επανάσταση ξέφυγε από τον πραγματικό της σκοπό και πέρασε στα χέρια ανθρώπων με συμφέροντα και σκοπούς εναντίον της πατρίδας», συνέχισε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι, τονίζοντας ότι «η αιγυπτιακή επανάσταση ξαναπήρε τη σωστή της πορεία, με την επανάσταση της 30ής Ιουνίου του 2013, με τον αιγυπτιακό λαό να επανακτά το δικαίωμά του να διατηρήσει την ταυτότητά του και να αποφασίζει για το μέλλον του», καταπολεμώντας «τρομοκρατικές και σκοτεινές ομάδες».
Συζητώντας την επανάσταση αφ'υψηλού
(..μετά τα γεγονότα του 1905)Έτσι όλοι υποστήριξαν την επανάσταση:πολλές υπεύθυνες δηλώσεις έγιναν πάνω σ'αυτό το θέμα.Ωστόσο,με άφηναν ανικανοποίητη περισσότερο απ'όποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν.Κι αυτό γιατί κανείς,σίγουρα κανείς,δεν ήταν διατεθειμένος να πεθάνει για το σκοπό αυτό.Κι ακόμη ,αν μάθαιναν ότι πράγματι οι άνθρωποι πεθαίνουν για την επανάσταση,θα έκαναν και γι'αυτό μια αξιολογική κρίση,θα το επιδοκίμαζαν ή θα το αποδοκίμαζαν,θα το ανέλυαν και θα το έκαναν αντικείμενο εντονότατης συζήτησης-ως την ώρα του πρωινού που θα σερβίρονταν τα τηγανητά αυγά.
Το "βάρος" του διάσημου γονιού
Έχει τύχει να διαβάσω συνεντεύξεις παιδιών καλλιτεχνών,συγγραφέων,δημοσιογράφων και λοιπόν διάσημων που παραπονιούνται επειδή η βαριά σκιά του γονιού τους τους πλακώνει και δεν μπορούν να τη σηκώσουν.
Υπάρχουν τα εξής που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος.
Πρώτον,όταν ακολουθείς το επάγγελμα του επιτυχημένου γονιού σου προφανώς και θα είσαι στη σκιά του δεδομένου ότι το έχει κάνει σωστά πριν από εσένα.Εσύ έρχεσαι μετά.
Δεύτερον,αντί να κλαίγεσαι στρώσου στη δουλειά και ξεπέρασέ τον.Τρίτον διάλεξε άλλο δρόμο.Γλιτώνεις κάθε σύγκριση.Τέταρτον,αν δεν είχες διάσημο γονιό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχες πάρει τις ευκαιρίες που πήρες(όπως τόσοι άλλοι που δεν είχαν κανένα διάσημο γονιό) και θα δούλευες σε καμιά αποθήκη ή σε κανένα εργοστάσιο ή στην καλύτερη περίπτωση σε γραφείο.Οπότε απολαύστε λεβέντες και λεβέντισσες το δώρο που λάβατε,δουλέψτε όσο το δυνατόν καλύτερα και σταματήστε την κλάψα.
Το παραπάνω είναι κυνικό και κάπως ισοπεδωτικό γιατί σε τέτοιο θέμα έτσι αξίζει να είναι.
Κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος
isagiastriados
Σταύρου Σ. Φωτίου
Στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης, ειδωλολατρικοί λαοί θεωρούσαν ως «ιερό καθήκον» τους τη θυσία των πρωτότοκων παιδιών τους στους Θεούς.
Ο Αβραάμ νομίζει ότι και ο δικός του Θεός απαιτεί την υποχρέωση αυτή. Γι' αυτό και πορεύεται προς υψηλό βουνό για να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ. Αλλά εκεί ο Θεός της Βίβλου διδάσκει στον ανώριμο ακόμη πνευματικά Αβραάμ μάθημα καίριας υπαρξιακής σημασίας: καμία ανθρωποθυσία δεν επιτρέπεται· κανένας φόνος ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι αποδεκτός. Ακόμη και αν αυτός γίνεται στο όνομα του ύψιστου ιδανικού, του Θεού.
H χρήση του ονόματος του Θεού για δικαιολόγηση φόνου ενός ανθρώπου είναι απόλυτα καταδικαστέα.
Στην Καινή Διαθήκη, ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι κάποτε ο Χριστός δεν έγινε δεκτός από τους κατοίκους ενός χωριού Σαμαρειτών, των θεωρουμένων από τους τότε Ισραηλίτες ως των χειρότερών τους εχθρών.
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017
Ὁσία Ξένη , ἡ διὰ Χριστὸν σαλή
agiazoni
Αὐτὸν τὸν πρῶτο Μακαρισμὸ τῆς ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλίας τοῦ Κυρίου μας (“Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν”) μποροῦμε νὰ τὸν ἀποδώσουμε πλήρως στὴν εὐλογημένη δούλη τοῦ Θεοῦ Ξένη, τὴν κατὰ Χριστὸν σαλή. Ἀνῆκε σ’ αὐτοὺς ποὺ εἶναι “πτωχοὶ τῷ πνεύματι” καὶ τὰ σαράντα πέντε χρόνια τῆς ἀσκητικῆς της ζωῆς δὲν ἦταν τίποτε ἄλλο παρὰ μία ἀπόκτηση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καὶ μία καθίδρυση τῆς Βασιλείας τῶν οὐρανῶν στὴν καρδιά της.
“Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός, τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”. Ἐδῶ ἀναπαύεται τὸ σῶμα τῆς δούλης τοῦ Θεοῦ, Ξένης Γκριγκόριεβνα, γυναικὸς τοῦ αὐτοκρατορικοῦ πρωτοψάλτου, συνταγματάρχου Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ. Χήρα σὲ ἡλικία 26 ἐτῶν, μία προσκυνήτρια γιὰ 45 χρόνια, ἔζησε 71 χρόνια. Ἦταν γνωστὴ μὲ τὸ ὄνομα Ἀνδρέα Φεοντόροβιτς”.
Αὐτὰ γράφονται στὸ λακωνικὸ ἐπιτύμβιο πάνω στὸν τάφο τῆς μακαρίας Ξένης, γραμμένα ἀπὸ ἕνα ἄγνωστο πρόσωπο. Καμμιὰ λαϊκὴ διήγηση, καμμιὰ ἀνάμνηση ἀνθρώπων, οὔτε γραπτὲς πηγὲς δὲν μᾶς προμηθεύουν πληροφορίες σχετικὰ μὲ τοὺς γονεῖς της, τὴν ἀνατροφή της, τὴν παιδεία της ἢ ἄλλη κοινωνικὴ δραστηριότητα. Ὅμως μποροῦμε νὰ ὑποθέσουμε ὅτι ἡ Ξένη Γκριγκόριεβνα δὲν ἦταν ἀπὸ χαμηλὴ οἰκογένεια. Ὁ σύζυγός της Ἀνδρέας Φεοντόροβιτς εἶχε τὸν βαθμὸ τοῦ συνταγματάρχου καὶ ἦταν πρωτοψάλτης στὴν βασιλικὴ αὐλή. Ἡ θέση αὐτὴ ἦταν μία πολὺ ὑψηλὴ κοινωνικὴ θέση καὶ ἔδινε δόξα καὶ ὑλικὴ ἀπολαβή.
Προβλήματα ιερωσύνης:Οι άλλοι κληρικοί
Ένα από τα προβλήματα(το πιο...βασανιστικό) που αντιμετωπίζει κάποιος όταν γίνει κληρικός είναι...οι άλλοι κληρικοί!Μπορεί κάποιος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα σωρό πράγματα:ανθρώπους που θα σε βρίσουν στον δρόμο μόνο και μόνο επειδή φοράς το ράσο(μου έχει τύχει πολλές φορές),κρίσεις πίστεως(σχεδόν κάθε μέρα),πάθη,πειρασμούς,δυσκολίες διαβιώσεως κλπ κλπ.Αυτό το οποίο είναι το πιο ψυχοφθόρο είναι οι άλλοι κληρικοί. Πρωτοσύγκελλοι,αρχιερατικοί επίτροποι,προϊστάμενοι ναού,υπεύθυνοι γραφείων και δεν συμμαζεύεται!Όπου δίνεται εξουσία στην Εκκλησία υπάρχει πρόβλημα.Και μη νομίζεις ότι μπορείς να μείνεις μακριά.Τα προβλήματα έρχονται σε σένα.
Γιατί όλα αυτά;Θα ρωτήσει κάποιος.Είναι απλό.Η ιερωσύνη,όπως είναι δομημένη η κοινωνία μας είναι ο ευκολότερος τρόπος γι'αυτούς που θέλουν να ασκούν εξουσία πάνω σε άλλους ώστε να το πετύχουν.Έστω σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων.Παρ'όλα αυτά εξουσιάζουν κάποιους ανθρώπους.
Το θρυλικό Orient Express
Η Ταχεία της Ανατολής ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι (Gare de l'Est) έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.
Μάλιστα μέσα στα δρομολόγια του πιο διάσημου των τρένων ήταν και η ελληνική πρωτεύουσα! Στη δεκαετία του ’30 με ένα δρομολόγιο που ξεκινούσε από το Παρίσι, με ενδιάμεσους προορισμούς την Ζυρίχη, το Ινσμπούργκ, την Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι, κατέληγε στην Αθήνα.
Η Χ.Α. είναι πλέον μέρος της πολιτικής ζωής του τόπου.Και τώρα τι;
Μια δημοσκόπηση έπεσε στην αντίληψή μου προχθές.Για λογαριασμό της σελίδας parapolitika.gr.Πέρα από τα συνηθισμένα συμπεράσματα για το ποιο κόμμα θα είναι το επόμενο που θα μας βουλιάξει,για το που πάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη,τον ΓΑΠ κλπ,υπάρχει και κάτι ακόμα.Τρίτο κόμμα είναι ακόμα η Χ.Α.Ούτε ανεβάζει ούτε κατεβάζει ποσοστά,Είναι εκεί καρφωμένη στο 7-8%.Υπό προϋποθέσεις τσιμπάει και κανένα δεκαράκι.Αυτό σημαίνει ότι ακόμα μετά από τις αποκαλύψεις για την πραγματική φύση αυτού του κόμματος(για όσους δεν ήξεραν),η Χ.Α. έχει παγιώσει μια πολύ υψηλή σταθερή βάση.Δεν εκτοξεύτηκε όπως προπαγάνδιζαν σε διάφορες ιστοσελίδες οι υποστηρικτές βέβαια αλλά ούτε και ξεφούσκωσε όπως περιμένουν εδώ και χρόνια οι αντίπαλοι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως
Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...
-
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλ...
-
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τέσσερις άνδρες κατεβάζουν τον παράλυτο φίλο τους, μαζί με το...
-
https://slpress.gr/fotorama/25-chronia-apo-ti-genoktonia-tis-royanta/ Στις 7 Απριλίου του 1994, οι μακρόχρονες εντάσεις μεταξύ της π...