Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Bullying




Να ασχοληθούμε λίγο με το bullying.Δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ αλλά είναι σίγουρα υπαρκτό.Έχω υπ'όψη μου αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων.Οι δάσκαλοι/καθηγητές συνήθως δεν εμπλέκονται.Αν εμπλακούν το κάνουν με γενικόλογες αναφορές.Πολλές φορές κάνουν ότι δε βλέπουν ή υποστηρίζουν πως δεν είναι δουλειά τους!Και ποια είναι η δουλειά τους;Η επιβολή των απόψεών τους στου μαθητές υπό το φόβο του βαθμού ή η στείρα μετάδοση γνώσεων την οποία ούτε και αυτή πετυχαίνουν;Συχνή λύση που προτιμούν είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του θύματος!Ενώ κάποιες φορές,σε κλειστές κυρίως κοινωνίες(και έχω προσωπική άποψη γι'αυτό)"κλείνουν το μάτι" φανερά ή συγκαλυμμένα στον θύτη.Εξαιρετικό το έργο τους λοιπόν.


Το σχολείο έχουν καταφέρει και είναι ένας δυσάρεστος χώρος για τα παιδιά.Από την εποχή μου ακόμα.Τώρα με τη σύμπραξη ενός γελοίου υπουργείου,αδιάφορων για τα πάντα πέραν των μισθολογικών τους εκπαιδευτικών(προφανώς όχι όλων) και τραγικά αχρείων γονέων το κάνουν μια μικρή κόλαση.Όταν μολύνεις όμως ένα κύτταρο της κοινωνίας,περίμενε η μόλυνση να εξαπλωθεί.

Το παραπάνω γράφτηκε με αφορμή το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη,όπου σε δημοτικό σχολείο έβαλαν συμμαθήτριά τους να γλείψει τούρκικη τουαλέτα.

https://www.ethnos.gr/ellada/84660_thessaloniki-sokarismeni-i-mathitria-apo-mpoylingk-me-tin-toyrkiki-toyaleta

19 σχόλια:

  1. Homeschooling τέλος, το έχουμε ξαναπεί. Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ένας νεόκοπος φασισμός, μια αδίστακτη εξίσωση των πάντων, που επεβλήθη με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάγκη παραγωγής πρόθυμων χεριών (εδώ συμφωνώ απόλυτα με τους αναρχικούς που λένε ότι το σύστημα διδασκαλίας είναι η διδασκαλία του συστήματος).
    Και δεν είναι τωρινό φαινόμενο το bullying. Υπήρχε ανέκαθεν, όπως ανέκαθεν υπήρχε η ομοφυλοφιλία, η μοιχεία ή-αν θες-η φυσική ροπή στην πολυγαμία, οι ψυχικές διαταραχές και δε συμμαζεύεται. Απλά, τώρα αναγνωρίζονται και βγαίνουν δειλά-δειλά στο φως, εκεί που μέχρι πρότινος θα συνθλίβονταν από τόνους προκαταλήψεων και κοινωνικής αναπηρίας.
    Και επειδή η μόνιμη επωδός της φροντίζουσας προς τακτοποίηση των παιδιών της σε high σχολεία Αριστεράς θα είναι η φτωχή λαϊκή οικογένεια, άσχετα αν είναι παραμύθι της χαλιμάς, δεδομένης της υπάρχουσας αφαίμαξης από τα (κωλο)φροντιστήρια και της εναλλακτικής των εκπαιδευτικών κουπονιών για τα οποία βγάζουν αφρούς, οι υποκριτές, ας δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα επιλογής, με αυστηρά κριτήρια και συνεχή επίβλεψη, σε όσους μπορούν!
    Διάβασε εδώ τι τράβηξε μια μητέρα.. https://www.talcmag.gr/psixologia/homeschooling-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Homeschooling...ποιος θα το ελέγχει;Εδώ στο δημόσιο και ο κάθε δάσκαλος λέει ό,τι προλαβαίνει.Φαντάσου λοιπόν στη διδασκαλία κατ' οίκον.Ο γονιός θα πληρώνει αυτόν που θα μάθει στο παιδί του ό,τι θέλει.Και αυτός που δεν θα έχει να πληρώσει;

      Πάντα υπήρχε ο εκφοβισμός/βιαιοπραγία αλλά τώρα είναι πολύ πιο "ευφάνταστος" και τα θύματα πιο ευαίσθητα

      Μεγάλο θέμα,δεν ξέρω αν μπορώ να πάρω μια σίγουρη θέση.Πάντως το υπάρχον σύστημα θέλει βελτίωση σίγουρα,

      Διαγραφή
  2. Τεράστιο θέμα και πολυδιάστατο. Δεν ξέρω αν είδατε κι αυτό, το αναδημοσίευσαν κάπου γι αυτό και το πρόσεξα πριν κάποια ώρα :
    https://www.youtube.com/watch?v=hkb3KldAKds&feature=emb_logo
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάστε αυτό το ρεπορτάζ, άμα έχετε χρόνο
    https://www.lifo.gr/articles/greece_articles/224461/maxairomata-emprismoi-aithoyson-bullying-stoys-daskaloys-i-kathimerini-kolasi-enos-ekpaideytikoy
    Σημεία των καιρών, βασικά.
    Τα ΄χε πει ο μακαρίτης.. https://www.youtube.com/watch?v=8EdxM72EZ94

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρακτικά τί κάνουμε όταν είμαστε μπροστά σε σαφές επεισόδιο εκφοβισμού: αποδοκιμάζουμε το θύτη. Και μια απλή γκριμάτσα αηδίας θα μπορούσε να βοηθήσει. Στα πλαίσια του σχολείου, λένε οι έρευνες πως είναι το μόνο που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, το να καταλάβουν δηλαδή τα παιδιά - θεατές πως:
    α) ένα τέτοιο σκηνικό δεν είναι για να γελάμε και
    β) οι θύτες πρέπει να υφίστανται μια γενική αποστροφή για την πράξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως όμως

      α)Σκάνε στα γέλια
      β)Τους κάνουν και ήρωες

      Πώς να μάθουν τα παιδιά αυτά,που σωστά,λες όταν οι γονείς τους τους μαθαίνουν στην καθημερινότητα ακριβώς το αντίθετο;Ας δει κάποιος τι γίνεται όπου μαζεύονται πολλά παιδιά με τους γονείς τους(π.χ. παιδικές χαρές)

      Διαγραφή
  5. Το περιστατικό στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν συνηθισμένο.
    Τα παιδιά, με ιδέα του θύματος, έπαιζαν ένα παιχνίδι ρόλων με συγκεκριμένη ποινή!
    Άρα, όλα ξεκινάνε από το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα είναι ότι καθείς κουβαλά στην τάξη ό,τι βλέπει/μαθαίνει σπίτι του και εκεί αρχίζουν τα παρατράγουδα. Και, φυσικά, όλα είναι στην αρχή μεμονωμένα περιστατικά, μέχρι να καταλήξουν να γίνουν η νόρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το θεμα του σχολικου ψευτονταισμου ειναι πολυ παλιο! Στα κομικς απο τη δεκαετια του 60 ο Σταν Λη ειχε αναφερει ως φανταστικο θυμα μπουλινγκ τον Πητερ Παρκερ πριν ακομα γινει ο Σπαιντερμαν! Τι θα γινοταν αραγε εαν ενας 15χρονος που υπηρξε θυμα νταισμου στη ζωη του αποκτουσε ψαφνικα την αναλογικη δυναμη που εχουν τα εντομα να σηκωνουν δεκαδες φορες μεγαλυτερο βαρος απο το σωμα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα!χα! Καλο! Μιας και αναφεραμε τον Σπαιντερμαν θυμαμαι που στις ιστοριες της δεκαετιας του 60 οταν πλεον ειχε αποκτησει τις δυναμεις του σε ενα επεισοδιο αγανακτησε και προσκαλεσε σε πυγμαχικο αγωνα τον Ευγενιο ''Φλας'' Τομπσον και συγκρατοταν συνεχεια για να μην τον χτυπησει με την κανονικη του δυναμη και τον σκοτωνε! Γενικα ο Σπαιντερμαν ηταν παραδειγμα ηρωα που χρησιμοποιουσε με συνεση την δυναμη του!

      Διαγραφή
    2. Μην πας μακριά, στο Αμέρικα που όλοι έχουν όπλα πόσα περιστατικά γίνονται κάθε λίγο, πόσοι σκοτωμοί. Δεν χρειάζεται ούτε καν να είσαι Σπάιντερμαν δυστυχώς. Είναι είναι αλυσίδα όλα. Η παιδεία οι γενιές που περνάνε οι γονείς τα παιδιά τα πρότυπα και πάει λέγοντας.
      Π

      Διαγραφή
    3. Κι εδώ δεν πάμε πίσω στα όπλα.Δες τι έγινε χθες στον Διόνυσο για παράδειγμα.

      Διαγραφή
    4. Ναι και δω, μπορεί να μην είναι νόμιμα αλλά έχω την εντύπωση ότι αν πας μια βόλτα στο κέντρο πχ δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να αγοράσεις ένα, και δεν λέμε για τουφέκια κυνηγιού. Χρόνια πριν κάποιος μου έλεγε ότι ότι θες απο διαβατήριο ταυτότητα ή και όπλο ή ότι άλλο πας στα κατάλληλα σημεία και έρχονται μόνοι τους οι διάφοροι..πλανόδιοι. Εχουν γίνει και ρεπορταζ για το θέμα. Υποθέτω ότι όσο πάει θα γίνεται ακόμα ευκολότερο.
      Π

      Διαγραφή
    5. Γεγονος ειναι αυτο που λες! Μου ελεγε καποτε καποιος οτι απο αυτους τους ''αρμοδιους'' μπορεις να αγορασεις καλασνικοφ κερνωντας τους απλα ενα καφε

      Διαγραφή
    6. Θυμάμαι κάποτε,μου είχαν κάνει προσφορά καλασνίκοφ με 2 κουτιά σφαίρες

      Διαγραφή

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...