Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πέθανε ο ηγέτης των σούφι του Ιράν

Screen capture from video of Iran's Sufi leader Nourali Tabandeh. (YouTube)

https://www.timesofisrael.com/leader-of-irans-islamic-mystics-known-as-sufis-dies-at-92/

Ο αρχηγός των Σούφι του Ιράν, ακολούθων των διδασκαλιών μιας αρχαίας μορφής ισλαμικού μυστικισμού, πέθανε την Τρίτη(24/12/19)) σε ηλικία 92 ετών, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ανάληψη ηγετικής θέσης του κινήματος στο συντηρητικό Ιράν.

Ο Nourali Tabandeh υπέφερε από πολλές ασθένειες και νοσηλεύτηκε στην κεντρική Τεχεράνη τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη στη βορειοανατολική ιρανική πόλη Bidokht, ανέφερε.



Ο Tabandeh, ο οποίος κατείχε διδακτορικό δίπλωμα στη νομική  από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού από το 1957, υπηρέτησε για λίγο ως αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που εξαφάνισε την φιλοδυτική μοναρχία και έφερε τους Ισλαμιστές κληρικούς στην εξουσία.

Ο Tabandeh δεν ξαναεμφανίστηκε δημόσια από το 2018, όταν οι αρχές εκτέλεσαν ένα μέλος του τάγματος των Σούφι. Ο άνδρας είχε καταδικαστεί επειδή έριξε  ένα λεωφορείο στους αστυνομικούς, καθώς προσπάθησαν να διαλύσουν μια διαδήλωση σουφι έξω από το σπίτι του Tabandeh, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς. Η σύγκρουση αναφέρθηκε επίσης ότι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μελών της Basij, της πτέρυγας της παραστρατιωτικής Επαναστατικής Φρουράς.

Η επίθεση με το  λεωφορείο τραυμάτισε επίσης 30 μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότεροι από 300 πιστοί σούφι συνελήφθησαν και αργότερα καταδικάστηκαν σε διάφορες φυλακές.



Η ιρανική κυβέρνηση, υπό την επίβλεψη κληρικών, δε βλέπει με καλό μάτι τον Σουφισμό, ένα μυστικιστικό παρακλάδι του Ισλάμ. Πολλοί συντηρητικοί και σκληροπυρηνικοί το βλέπουν ως απόκλιση από την πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...