Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η ιστορία της σημαίας της Γεωργίας

Georgia celebrates National Flag Day

https://www.georgianjournal.ge/discover-georgia/35447-georgia-celebrates-national-flag-day.html

Στις 14 Ιανουαρίου η Γεωργία γιορτάζει την Εθνική Ημέρα Σημαίας. Η σημαία της Γεωργίας, γνωστή και ως Σημαία των Πέντε Σταυρών, είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γεωργίας. Η σημαία απέκτησε την επίσημη ιδιότητά της στις 14 Ιανουαρίου 2004 από την κυβέρνηση Μιχαήλ Σαακασβίλι που ιδρύθηκε μετά την Επανάσταση των Ρόδων. Η εθνική σημαία της Γεωργίας είναι ένα λευκό ορθογώνιο, με μεγάλο κόκκινο σταυρό στο κεντρικό τμήμα της που αγγίζει τις τέσσερις πλευρές της σημαίας. Υπάρχουν τέσσερις σταυροί bolnur-katskhuri στο ίδιο χρώμα στις τέσσερις γωνίες της σημαίας.


Ιστορία της σημαίας της Γεωργίας


Τα πρώιμα Γεωργιανά κράτη είχαν τη λευκή σημαία με τον ενιαίο κόκκινο σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Το σχέδιο του κόκκινου σταυρού πάνω στο λευκό επικράτησε στη χώρα μέχρι την προσάρτηση από τη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1801. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόκκινος σταυρός πάνω σε λευκό της Ιερουσαλήμ απεικονίζεται ως σημαία της Τιφλίδας (πρωτεύουσα της Γεωργίας) σε έναν χάρτη του 14ου αιώνα του Domenico και του Francesco Pizzigano (ενετικοί χαρτογράφοι του 14ου αιώνα). Η σύνθεση της σημαίας είναι μια συμβολική εικόνα του Ιησού Χριστού και των τεσσάρων Ευαγγελιστών.
Domenico και Francesco Pizzigano
Η σημαία της Τιφλίδας (πρωτεύουσα της Γεωργίας) σε έναν χάρτη του 14ου αιώνα από τον Domenico και τον Francesco Pizzigano

Όταν η Γεωργία έγινε μέλος της λαϊκής ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Υπερκαυκασίας (1918), η σημαία της ομοσπονδίας ήταν ένα τρίχρωμο σχέδιο, με μια ζώνη σκούρου κίτρινου χρώματος στο πάνω μέρος, μια ζώνη μαύρου στο μέσο  και μια κόκκινη στο κάτω μέρος.
 της δημοκρατικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Υπερκαυκασίας
Η σημαία της λαϊκής ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Υπερκαυκασίας 


Κατά τη σύντομη ύπαρξη της Γεωργίας από το 1918 ως το 1921 ως ανεξάρτητο κράτος (Λαϊκή Δημοκρατία της Γεωργίας) υιοθετήθηκε ένα τρίχρωμο σχέδιο. Το κόκκινο του κρασιού  χρώμα συμβολίζει τις καλές εποχές στο παρελθόν και το μέλλον, ενώ το μαύρο αντιπροσωπεύει τη ρωσική κυριαρχία, και το λευκό αντιπροσωπεύει ελπίδα για ειρήνη. 

previous_flag_georgia
Η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γεωργίας

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, η Γεωργία υιοθέτησε αρκετές παραλλαγές της κόκκινης σοβιετικής σημαίας που περιείχαν είτε το όνομα της Γεωργιανής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας είτε ένα κόκκινο σφυρί και δρεπάνι με ένα αστέρι σε μπλε ήλιο γι αέμβλημα και μια μπλε λωρίδα στο πάνω μέρος της σημαίας.
soviet_flag_georgia
Η σημαία της Γεωργίας κατά τη διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος

Αφού κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, το Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας αποκατέστησε την προηγούμενη σημαία που χρησιμοποίησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γεωργίας από το 1918 έως το 1921.
georgian_flag
Η σημερινή σημαία της Γεωργίας από το 2004

Το 1999, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του σχεδίου κόκκινου σταυρού -σε-λευκό φόντο της σημαίας. Το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο, τον Eduard Shevardnadze. Ωστόσο, υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ηνωμένο Εθνικό Κίνημα υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...