Η Κίμια Αλιζαντέχ, η μοναδική αθλήτρια του Ιράν που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε χθες ότι έφυγε μόνιμα από την χώρα της, μη μπορώντας να αντέξει την «υποκρισία» ενός συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, «εξευτελίζει» τους αθλητές και τους εκμεταλλεύεται για πολιτικές σκοπιμότητες.«Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια», είπε η 21χρονη.
«Να ξεκινήσω με καλησπέρα, αντίο ή συλλυπητήρια;» έγραψε η Ολυμπιονίκης στο λογαριασμό της στο Instagram, καθώς η χώρα της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη κατά λάθος από έναν ιρανικό πύραυλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, κυρίως Ιρανοί και Καναδοί.
Η Αλιζαντέχ, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο ταεκβοντό το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξαπέλυσε αιχμηρές κατηγορίες ενάντια στις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια», είπε η 21χρονη.
«Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω», τόνισε, αναφερόμενη στην ισλαμική μαντίλα, που φορούν υποχρεωτικά όλες οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους στο Ιράν, ειδικά σε αθλητικές εκδηλώσεις.
«Επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω» και «πιστώθηκαν τα μετάλλιά μου για το σεβασμό της υποχρεωτικής μαντίλας», συνέχισε, λέγοντας: «κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς».
Επικρίνοντας την «υποκρισία», το «ψέμα», την «αδικία» και την «κολακεία» που βασιλεύουν στην καρδιά του ιρανικού πολιτικού συστήματος, διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από το τάε κβον ντο, ασφάλεια και μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή».
«Κανείς δεν με προσκάλεσε στην Ευρώπη» έγραψε, χωρίς να αναφέρει που βρίσκεται.
Την Πέμπτη, η είδηση της εξαφάνισης της 21χρονης Αλιζαντέχ προκάλεσε αναταραχή στη χώρα.
Ο βουλευτής Αμπντολκαρίμ Χοσεϊκνζαντέχ απαιτούσε απαντήσεις και κατηγόρησε τους «ανίκανους αξιωματούχους που επιτρέπουν το ανθρώπινο κεφάλαιο να φεύγει από τη χώρα».
Το ημι-κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε ένα τηλεγράφημα με τίτλο: «Κίνδυνος για το τάε κβον ντο του Ιράν. Η Κίμια Αλιζαντέχ μετανάστευσε στην Ολλανδία».
Στο τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου διατυπώνονταν υποψίες ότι η αθλήτρια ήθελε να αγωνιστεί με τα χρώματα μιας άλλης χώρας από την Ισλαμική Δημοκρατία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.
Χωρίς να αναφέρει τίποτα για τα σχέδιά της, η Ολυμπιονίκης διαβεβαίωσε τον «αγαπητό ιρανό λαό» ότι θα παραμένει «ένα παιδί του Ιράν όπου και αν βρίσκεται».
Πηγή: kathimerini.gr
Μακάρι να έχει καλύτερη τύχη από αυτήν του Χακάν Σουκούρ..
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.protothema.gr/sports/article/964028/hakan-soukour-odigos-taxi-o-pio-diasimos-tourkos-podosfairistis-o-erdogan-mou-pire-ta-pada/
Πώς πήγε η επέμβαση;
Είναι φοβερό πάντως. Ερχόμαστε στον κόσμο χωρίς να ξέρουμε τίποτα, ούτε γιατί ούτε κάτω απο τι συνθήκες ούτε το που το οποίο βέβαια είναι λιγάκι καθοριστικό για το μετά. Πολλές φορές το σκέφτομαι, για φαντάσου να μεγαλώνεις σε τέτοιο καταπιεστικό περιβάλλον, ή και χειρότερα σε μέρη που η θνησιμότητα χτυπάει τρελά νούμερα είτε απο πείνα ή αρρώστιες ή τόσα άλλα, πολέμους κλπ. Και η επιβίωση σου να εξαρτάται απο το να θα βρεις δυο στάλες καθαρό ή βρώμικο νερό πχ, ή το πόσο σκύβεις ή όχι το κεφάλι για παράδειγμα και να το αποδέχεσαι πιθανόν αν δεν έχεις άλλη εικόνα. Και πόσα άλλα. Είναι πράγματα που τα θεωρούμε αυτονόητα αλλά δεν είναι καθόλου για όλους. Είμαστε την τύφλα μας που έλεγε κι η γιαγιά έτσι κι αλλιώς. Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια η φυσική κατάληξη. Για την άλλη θα παλεύουμε ως το τελευταίο δευτερόλεπτο υποθέτω όποτε κι αν είναι όπου κι αν είμαστε ότι κι αν συμβαίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ
Π