Δύο βασικά προβλήματα αντιμετωπίζει το σημερινό κήρυγμα στην Εκκλησία.Το πρώτο είναι η γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιείται.Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν είτε ένα ιδίωμα μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής είτε προσπαθούν να κάνουν ιδαιτέρως εξεζητημένη τη δημοτική που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να την καθιστούν κουραστική και δυσνόητη στο ποίμνιο που ακούει.Αυτό οφείλεται στον πειρασμό να αποδείξουν πως μπορούν να "σταθούν" σε μια συνομιλία με ανθρώπους υψηλού κοινωνικού ή μορφωτικού επιπέδου.Για κάποιο λόγο κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ σημαντικό.Αυτό όμως δεν το ζητούμενο.Ζητούμενο είναι να μπορέσει,μέσω του κηρύγματος,το σύνολο του εκκλησιάσματος να αντιληφθεί κάποιες από τις αλήθειες του Ευαγγελίου.Άλλωστε όπως αποδεικνύεται από τις ίδιες τις ευαγγελικές περικοπές και την εκκλησιαστική ιστορία,το υψηλό μορφωτικό επίπεδο καθόλου δεν εξασφαλίζει την κατανόηση ου μηνύματος του Χριστού.
Δεύτερο είναι αυτό που ονομάζω "σύμπλεγμα του Χρυσόστομου".Οι ομιλητές νομίζουν πως έχουν ρητορικές ικανότητες εφάμιλλες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.Μπλέκουν έτσι πολλά θέματα,συνήθως άσχετα μεταξύ τους,πλατειάζουν,χάνουν τον ειρμό τους και καταλήγουν να κουράζουν το ήδη κουρασμένο ποίμνιο αφού επιλέγουν να μιλήσουν προς το τέλος της λειτουργία ή ακολουθίας.
Υπάρχει κι άλλο ένα στοιχείο.Η σύγχυση μεταξύ κηρύγματος και ομιλίας.Στην πρώτη περίπτωση οφείλεις να είσαι σχετικά σύντομος και να διατηρείς μια σχέση με την ευαγγελική περικοπή ή τον άγιο ή την αγία της ημέρας και στη δεύτερη μπορείς να αναπτύξεις όποιο θέμα θέλεις , σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διότι ο κόσμος έχει έρθει ειδικά για να ακούσει τον ομιλητή.
Αυτά τ α ολίγα γιατί κι εγώ μακρηγόρησα!
Εύγε που το αναδεικνύεις αυτό το θέμα γιατί έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Βέβαια γενικότερα το τι θα έπρεπε να γίνεται και γιατί δεν, είναι ολόκληρο θέμα απο μόνο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ
Το έχουν αναδείξει άλλοι καλύτεροι από μένα.Βγήκαν και κάποια βιβλία.Δεν δόθηκε σημασία και ο κόσμος συνεχίζει να βαριέται και να ακούει όλο και λιγότερα.
ΔιαγραφήΈχουμε έναν παπά που μιλάει 4 λεπτά και τα λέει όλα. Ελπίζω να το διατηρήσει αυτό το προσόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυκλοφορούν ακόμα τέτοιοι;Από το 2006 ή 7, κάπου εκεί τέλος πάντων, έχω να πετύχω κάποιον.Ή πολυλογάδες είμαστε ή το έχουμε κόψει το κήρυγμα εντελώς,οι περισσότεροι.
Διαγραφή