Καθώς οι ανατολικοί Χριστιανοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα την Τρίτη, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καταγγέλλουν το ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ στην πώληση εκκλησιαστικών ακινήτων σε ισραηλινούς οικισμούς.
«Προδότης» και «ανάξιος» τραγουδούσαν παλαιστίνιοι ακτιβιστές τη Δευτέρα στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης της Βηθλεέμ καθώς ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ 'και η συνοδευτική του πομπή έφτασαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως πριν την παραδοσιακή λειτουργία των Χριστουγέννων.
Ακτιβιστές και χριστιανικές ομάδες έχουν οργανώσει ένα μποϊκοτάζ για τρία συνεχόμενα χρόνια, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή του Θεόφιλου στην πώληση και μίσθωση ακινήτων που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε ισραηλινούς οικισμούς, συμφωνίες που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Αρκετοί παλαιστινιακοί ορθόδοξοι χριστιανικοί οργανισμοί εξέδωσαν δημόσια δήλωση στις 3 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας ότι μποϊκοτάρουν την υποδοχή της πομπής στη Βηθλεέμ, καθώς απέχουν από τη συμμετοχή σε λαϊκές εορταστικές εκδηλώσεις με τον πατριάρχη, σύμφωνα με απόφαση της Ορθόδοξης Εθνικής Διάσκεψης τον Οκτώβριο του 2017 μετά την αποκάλυψη των συμφωνιών.
Ενδο-ορθόδοξες εντάσεις
Το 2004, ο ισραηλινός οργανισμός αποίκων Ateret Cohanim αγόρασε τις μισθώσεις τριών ακινήτων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μέσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μέσω ξένων ιδιωτικών εταιρειών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την πώληση τον περασμένο Ιούνιο , θέτοντας τέλος σε 14χρονη νομική μάχη μεταξύ του Ateret Cohanim και του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου. Η υπόθεση εκδικάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ μετά την έγκριση από το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ των συναλλαγών για πολλούς νομικούς λόγους τον Αύγουστο του 2017.
Η απορριφθείσα προσφυγή του Πατριαρχείου υποστήριξε ότι οι πωλήσεις ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς και ότι ο Ateret Cohanim δωροδόκησε τον Νικόλαο Παπαδήμα, επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της εκκλησίας στην πόλη.
Τα τρία περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ότι έχουν μεγάλη σημασία λόγω των στρατηγικών τους θέσεων τόσο στα χριστιανικά όσο και στα μουσουλμανικά σύνορα της Παλιάς Πόλης, τα οποία βρίσκονται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ - καθώς οι ισραηλινές αρχές έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι επιδιώκουν τη διαγραφή της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ μέσω μιας διαδικασίας που αναφέρεται ως Ιουδαιοποίηση.
Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967. Οι ισραηλινοί οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως πρωτεύουσα για ένα μελλοντικό κράτος, είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στοχεύονται διαδηλωτές
Ο Οσάμα Γκάμπρις, μέλος του Ορθοδόξου Κινήματος Αλήθειας που αντιτίθεται στον Θεόφιλο, δήλωσε στο MEE ότι τα άτομα με πολιτικά ρούχα - τα οποία πίστευαν ότι ήταν μυστικοί Παλαιστίνιοι αξιωματικοί - στοχοποίησαν τους διαδηλωτές έξω από την εκκλησία της γέννησης τη Δευτέρα και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να τραβήξουν φιλμ και να φωνάζουν εναντίον του Θεόφιλου.
"Δεχθήκαμε επίθεση από ανθρώπους με πολιτικά ρούχα που μας έβριζαν", είπε, προσθέτοντας ότι τέσσερις άνθρωποι κατάσχεσαν το τηλέφωνό του και διέγραψαν όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της εκδήλωσης πριν φύγουν από τη σκηνή.
«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιοι είναι και να τους μηνύσουμε», πρόσθεσε ο Ghabris.
Ο Γκάμπρις δήλωσε ότι ήρθε να διαμαρτυρηθεί στη Βηθλεέμ μαζί με άλλους κατοίκους του παλαιστινιακής πλειοψηφίας χωριού Ableen στο Ισραήλ για να ζητήσει την απομάκρυνση του Θεόφιλου.
Για τον Ghabris και άλλους διαδηλωτές, ένα άλλο βασικό αίτημα είναι η αραβική και παλαιστινιακή ορθόδοξη κοινότητα να εμπλέκεται πιο άμεσα στη διαχείριση εκκλησιαστικών υποθέσεων στην Ιερουσαλήμ.
Το σκάνδαλο της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει αναβιώσει τις απογοητεύσεις μέσα στην Παλαιστινιακή Ορθόδοξη κοινότητα για τη σύνθεση της Ορθόδοξης ηγεσίας στην Ιερουσαλήμ, η οποία επίσημα κυριαρχείται από τον ελληνικό κλήρο από τον 17ο αιώνα .
Για τους επικριτές, αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της εκκλησίας δεν μοιράστηκε το ίδιο επίπεδο ανησυχίας με το ευρύτερο παλαιστινιακό κοινό για τη διατήρηση περιουσίας από τις ισραηλινές προσπάθειες να διεκδικήσουν την Ιερουσαλήμ.
Ένας «πολιτικός μηχανισμός»
Ο Τζαλάλ Μπαράμ, επικεφαλής της Αραβικής Ορθόδοξης Ομάδας του Μπέιτ Σαχούρ και μέλος του Ορθοδόξου Κεντρικού Συμβουλίου στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη, είπε στο Middle East Eye ότι το κίνημα αποσκοπούσε στην καταδίκη τόσο της αποτυχίας του Θεόφιλου να δράσει όσο και της ευρύτερης διαφθοράς στο πατριαρχείο.
"Ο Θεόφιλος εκτέλεσε δεκάδες συμφωνίες, οι οποίες τεκμηριώνονται ... οι οποίες εξυπηρετούν τις προσπάθειες της [ισραηλινής] κατοχής να αλλάξει την ταυτότητα της Ιερουσαλήμ και της Ιουδαίας," είπε ο Μπαράμ.
"Ο πατριάρχης σπαταλά την ιδιοκτησία της εκκλησίας και εργάζεται προς όφελος της δυνάμεως κατοχής, η οποία είναι εχθρική προς εμάς, την Εκκλησία, τους γιους της και ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού ... και [το Ισραήλ] σχεδιάζει να εφαρμόσει τη συμφωνία του αιώνα ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην συχνά επικρινόμενη πρόταση των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Ο Μπαράμ κατηγόρησε τον Θεόφιλο ότι ενήργησε μακριά από τις διδασκαλίες και την ηθική του Ιησού Χριστού και δεν ενήργησε ως κληρικός, αλλά ως μέρος ενός «πολιτικού μηχανισμού» με τη διάθεση εκκλησιαστικών περιουσιών για λίγα χρήματα.
«Αυτός ο πατριάρχης είναι πλέον απομονωμένος από τον κόσμο», είπε. «Δεν έχει δικαίωμα να μοιραστεί τις θρησκευτικές μας εορτές και εορτασμούς και ζητάμε από την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία να πάρουν μια σαφή στάση εναντίον του και να τον απομονώσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου