Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την παραδοχή της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους

Ρεπορτάζ από το RFE / RL . φωτογραφίες από την ISNA
Διαδηλωτές έξω από ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη ζήτησαν δικαιοσύνη αφού το Ιράν παραδέχτηκε ότι κατέρριψε λανθασμένα ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο στις 8 Ιανουαρίου. "Η παραίτηση δεν αρκεί", φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το πανεπιστήμιο του Amirkabir στις 11 Ιανουαρίου ενώ απαιτούσαν δίκη για τους υπεύθυνους για την κατάρριψη του αεροπλάνου που σκότωσε και τους 176 ανθρώπους στο αεροσκάφος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά από το πανεπιστήμιο Amirkabir στην Τεχεράνη.
Τα ερασιτεχνικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα έδειξαν επίσης ότι οι διαδηλωτές φωνάζουν "ανέντιμοι" σε μια προφανή αναφορά στις ιρανικές αρχές, οι οποίες παραδέχτηκαν τελικά ότι ένας πύραυλος που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις τους προκάλεσε τη συντριβή.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν δήλωσε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές έσκισαν φωτογραφίες του Qasem Soleimani, του ισχυρού άνδρα του επίλεκτου ξένου βραχίονα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Ιανουαρίου. Ο

Το Fars εκτιμά ότι οι διαδηλωτές αριθμούσαν μεταξύ 700 και 1.000 .

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRANA) δημοσίευσε ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.



Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε έναν Βρετανό απεσταλμένο στην Τεχεράνη μπροστά στο πανεπιστήμιο Amirkabir για υποκίνηση αντιδημοκρατικών διαδηλωτών. Ο απεσταλμένος απελευθερώθηκε μετά από αρκετές ώρες.

Διαδηλώσεις επίσης ξέσπασαν στο Isfahan, Hamadan, Sari, Rasht, και Babol, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα . Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις από τον Νοέμβριο, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Πόλη του Σάρι




Πανεπιστήμιο Sharif, Τεχεράνη












Πανεπιστήμιο Ferdowsi, Mashhad




Πόλη του Isfahan



Πόλη του Μπαντάρ Αμπάς




Amirkabir University, Τεχεράνη














Πολλοί Ιρανοί βρέθηκαν σοκαρισμένοι  και θλιμμένοι  όταν η Τεχεράνη παραδέχτηκε - μετά από ημέρες άρνησης - ότι ο στρατός της κατέρριψε το επιβατικό αεροπλάνο.
Ο κ. Amirali Hajizadeh, επικεφαλής του τμήματος αεροδιαστημικής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης  (IRGC), δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι η μονάδα του αναλαμβάνει την "πλήρη ευθύνη" για την τραγωδία.

Σε σχόλια που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση, είπε ότι όταν έμαθε για την πτώση του αεροπλάνου, «ήθελα να πεθάνω».

Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί εξέφρασε τη "βαθιά συμπάθεια" του προς τις οικογένειες των 176 θυμάτων και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να «ερευνήσουν πιθανές παραλείψεις και ευθύνες στο επώδυνο περιστατικό».

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν Ιρανοί πολίτες, ενώ πολλοί άλλοι ήταν Ιρανοί ιθαγενείς που ζούσαν σε άλλες χώρες.
Με ρεπορτάζ από το Reuters και το Fars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρηγορείτε

  Να είστε σε επιφυλακή, μας λέει ο Χριστός στην παραβολή των δέκα παρθένων, γιατί δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου. Να έχετε έτ...