Η Γεωργιανή Πάλη (Chidaoba) προστέθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, δήλωσε το Υπουργείο Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γεωργίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η απόφαση λήφθηκε κατά την 13η ετήσια συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην 13η ετήσια συνάντηση συμμετείχε η αντιπροσωπεία της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Διαφύλαξης της Γεωργίας Νικολόζ Αντίντζε, της Διευθύνουσας Συντονίστριας της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων της ίδιας υπηρεσίας Manana Vardzelashvili, της Γενικής Γραμματέως της Γεωργιανής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Ketevan Kandelaki και του προέδρου της εθνικής ομοσπονδίας πάλης της Γεωργίας Gela Beruashvili.
"Το 2014, η Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Προστασίας της Γεωργίας παραχώρησε στη Γεωργιανή Πάλη το καθεστώς Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2016, σύμφωνα με το ψήφισμα του πρωθυπουργού, η Γεωργιανή στην πάλη απονεμήθηκε η εθνική κατηγορία. Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο ζήτημα εστάλη στην UNESCO, με στόχο την εγγραφή της Γεωργιανής Πάλης στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η πάλη είναι ένα αρχαίο είδος αθλήματος, το οποίο είναι διαδεδομένο στη Γεωργία. Η σκηνή πάλης στο τείχος Alaverdi την αναδεικνύει ως έναν από τους παλαιότερους τύπους αθλημάτων που ασκείται στη Γεωργία. Τα πρόσωπα των χαρακτήρων της σκηνής, τα ρούχα και οι κινήσεις τους δείχνουν την παραδοσιακή γεωργιανή τέχνη της πάλης. Οι θρησκευτικές γιορτές συνοδεύονταν από τέτοιους αγώνες. Λόγω αυτού του γεγονότος, η Γεωργιανή πάλη είναι μια έκφραση της ταυτότητας του γεωργιανού έθνους.
Η Γεωργιανή πάλη περιλαμβάνει σχεδόν 200 στρατηγικές και ελιγμούς και χωρίζεται σε έξι κύριους τομείς. Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γεωργιανής πάλης ", ανέφερε το υπουργείο.
Γεια σου Παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Ωραια η εικονα του αθρου που αναρτησες! Απο Ορθοδοξη τειχογραφια ειναι? Παντως πανω στο θεμα των πολεμικων τεχνων, της παλης και γενικοτερα του αθλητισμου περα απο τη πολιτιστικη κληρονομια εχω ενα ερωτημα που με προβληματιζει! Πιστευεις πραγματικα οτι η ενασχοληση των μικρων παιδιων με καποιο μαχητικο αθλημα η με καποια πολεμικη τεχνη μπορει να βοηθησει στην θεραπεια της επιθετικης και της βιαιης συμπεριφορας του ανθρωπου οταν ειναι σε μικρη ηλικια? Θυμαμαι που μας λεγαν στο σχολειο οτι ο αθλητισμος ειναι το αντιδοτο της βιας. Ωστοσο εγω εχω καποιες ενστασεις τις οποιες θα σου τις εξηγησω
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, δεν το πιστεύω . Ή μάλλον το πιστεύω εν μέρει .Καλλιεργούν κάποιες αρετές αλλά όχι όσο το παρουσιάζουν . Όχι μόνο οι π.τ. , όλα τα αθλήματα.
Διαγραφήπεριπου και εγω το ιδιο πιστευω. Μου εχει μεινει στο μυαλο σαν βιωμα και σαν αναμνηση η συμπεριφορα των συμμαθητων μου απο το γυμνασιο. Ενω ολοι σχεδον ασχολιοντουσαν με καποιο αθλημα ωστοσο οι περισσοτεροι απο αυτους ειχαν ερειστικη συμπεριφορα η και βιαιο χαρακτηρα πολλες φορες. Ντρεπομαι που το λεω αλλα πολλες φορες εγω ημουν το θυμα της ερειστικης τους συμπεριφορας και του ψευτοπαλικαρισμου τους. Θα μου πεις βεβαια οτι αυτα τα φαινομενα συμβαινανε παντοτε αλλα αν υπαρχει μονο ενα στοιχειο που αποδεχομαι απο τον εκμοντερνισμο της κοινωνιας μας αυτο ειναι ο ελεγχος των σημερινων παιδιων που ασκουν νταισμο κοινως ''μπουλινγκ''
Διαγραφή